Revolutionskvarten: Att tappa kontrollen

Publisert:

Känslan av att inte räcka till, att tappa kontrollen – det är vad stress handlar om. Inte att vara överbelastad av arbete.

I Revolutionskvarten pratar Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi om hur vi bäst återhämtar oss när stressen väl har tagit över våra sinnen.

Känslan av stress behöver inte vara kopplad till att faktiskt vara överbelastad av jobb. Det kan snarare handla om en bristande känsla av kontroll och att känna sig otillräcklig, enligt podduon Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi.

– När jag känner att jag hela tiden ligger ett steg efter och att jag bara försöker jaga ifatt hela tiden. Den känslan är jobbig, men att ha mycket att göra, det har jag inget problem med, säger Martin och Erika håller med.

Stressen kan kännas som att den lägger som depåer i kroppen, och för att återfå kontrollen och återhämtning behöver hjärnan och kroppen kopplas samman igen. Det kan räcka med en vanlig, enkel promenad runt kvarteret, menar Martin.

– Det handlar om att få nya perspektiv och jag tror att många av våra stressiga situationer kanske inte är så stressiga i det nya ljuset, säger han.

Träning lyfts ofta fram som något som kan motverka stress och till och med göra oss mer stresståliga. Men vad händer när träningen blir ytterligare ett av alla kravfyllda måsten som i sin tur gör oss mer stressade?

– Om vi bara kunde släppa prestation och kraven på hur vi borde träna – om vi bara får röra på oss – så tror jag att vi kommer närmare oss själva på ett sätt som vi alla nog längtar efter rätt mycket, säger Erika.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.