Få energi på minuten

  • Liv Sander
Publisert:
Ta några djupa andetag och känn efter hur kroppen känns. Så enkelt kan det vara att hitta energin igen. Andas – och njut!
Ta några djupa andetag och känn efter hur kroppen känns. Så enkelt kan det vara att hitta energin igen. Andas – och njut!

Att behålla glöden i vintermörkret är lättare än du tror.

Med mindfulness kan du enkelt fylla på med energi – på bara någon minut.

Det räcker med några enkla andetag.

Jobb, familj, vänner och plikter i all ära. Men den största energitjuven i vår vardag är faktiskt våra egna tankar, enligt Ola Schenström, läkare, mindfulnessinstruktör och författare till ”Mindfulness i vardagen”.

– Det som ofta orsakar stress och energiläckage är tankar om framtiden. Vi planerar våra liv både på kort sikt och på lång sikt och oroar oss samtidigt för att det inte ska bli som vi planerat, säger han.

Medveten sinnesnärvaro

Tekniken introducerades av den amerikanske professorn Jon Kabat-Zinn i slutet av 1970-talet och har de senaste åren blivt superpopulärt. Begreppet mindfulness innebär att vara uppmärksam och ha medveten sinnesnärvaro. Genom att använda mindfulness i vår vardag kan vi täppa till energiläckage.

Och enligt Ola Schenström är det ingen tvekan om att teknikerna hjälper oss att behålla glöden. Dessutom går det att göra på minuten.

– Bara att komma tillbaka till nuet är att bevara sin energi, säger Ola Schenström.

Genom att dra några andetag, på bussen, i soffan eller på arbetsplatsen, och sedan känna efter hur de känns i kroppen kan vi enkelt ladda om, menar Ola Schenström.

Den som har några minuter extra kan gott och väl unna sig en meditation.

– Korta meditationer ger en energikick, även om de bara är i fem till tio minuter. Man vet inte riktigt hur, men det är någon sorts energiuppladdning som sker.

Meditation ger energi

Mindfulnessläraren Gunilla Lönnberg, menar också att en meditation kan innebära mycket för energin.

– Med en liten minimeditation kan man komma tillbaka till sig själv och stämma av hur läget är, säger hon.

En annan viktig del i att kunna hålla energi uppe under hela ­dagen är – faktiskt – att gå och lägga sig. Enligt Ola Schenström är vi alldeles för dåliga på att om kvällarna lyssna på kroppens signaler och gå till sängs när vi är trötta. När vi ignorerar kroppens signaler stör vi sömnrytmen, och det kan ha påverkan på hur vi sedan känner oss om dagen.

– Missa inte sovtåget, säger Ola Schenström.

LADDA MED mindfulness

Fem smarta tekniker

Dagsljus är viktigt för energinivån, inte minst på vintern.

1. Andas. Ta ett par djupa andetag och fokusera på andningen. Sitt ner eller stå upp och dra ett, två eller tre djupa andetag. Känn efter hur varje andetag känns i kroppen. Tekniken kan användas flera gånger om dagen för att bevara energin.

2. Dagsljus. Att bara blicka ut genom fönstret räcker inte, ljusintensiteten är mycket större utomhus. En kort promenad i dagsljus är mycket bra, men det räcker med att bara vistas utomhus. Dagsljuset hjälper att trycka tillbaka dygnsrytmshormonet melatonin och ge extra energi.

3. Använd dina sinnen. Försök att äta medvetet genom att använda dina sinnen som smak och doft mer. Stress och energiläckage orsakas ofta av tankar om framtiden. Försök att bara fokusera på din måltid och använd dina sinnen för att spara på energin.

4. Sovtåget. Lyssna på kroppens signaler och lägg dig på kvällen när du är trött. Missa inte ”sovtåget”, säger Ola Schenström. Motarbetar du kroppens signaler stör du sömnrytmen och du kan få vänta ytterligare en och en halv timme innan du blir sömnig igen.

5. Meditation. Ett av de bästa sätten att ladda batterierna. Enligt Ola Schenström kan en kort meditation vara lika effektiv som en tupplur. På nätet finns flera korta meditationsprogram på mellan fem och tio minuter att ladda ner till din dator.

Minimeditation i tre steg:

1. Checka av. Känn av hur det känns i kroppen. Känn efter vilken sinnesstämning som dominerar och vilka tankar du tänker. Är du orolig, uppspelt eller känner du obehag?

2. Flytta fokus inåt. Låt uppmärksamheten smalna av. Ta några andetag och försök att vara helt närvarande i andningen. Följ andetaget, utan att andas på något speciellt sätt, och känn efter hur det känns när dina lungor fylls och töms eller hur din mage rör sig.

3. Vidga fokus. Låt uppmärksamheten breddas igen och känn in kroppen som helhet. Detta kan hjälpa dig att landa lite i dig själv, bli mer centrerad och prioritera smartare.

Gunilla Lönnberg, mindfulnesslärare

Fler piggelintips

Bröd ger balans.

Ät på regelbundna tider. En jämn blodsockerhalt är bäst för hjärnan. Ät regelbundet och gärna mat med lågt glykemiskt index.

Dra ner på kaffet och tacka nej till godis. Byt kaffekoppen mot ett glas vatten. Precis som kaffe ger godis och sötsaker en kortvarig energikick och sedan en energimässig svacka.

Ät rätt kost. Proteinrika grönsaker, baljväxter och bröd med hela korn bidrar till att du får rätt balans mellan olika signalämnen i hjärnan. Kroppen behöver även kost med mycket järn och b-vitamin.

Motionera. Frigör endorfiner och ökar blodcirkulationen. Tränar du under dagtid kan du också stoppa flödet av dygnsrytmshormonet melatonin.

Ta en tupplur. En siesta, eller micropaus, gör att du kan behålla energin under hela dagen.

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Liv Sander