Mindfulness är svårare i en Kardashianskadad värld

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Blir vi lyckligare av att tro att vi alltid kan göra allt vi vill? Erika Kits Gölevik pratar mindfulness i vardagen med psykiatrikern Jörgen Herlofson.

Spenderar du mer energi på din framtidsvision än nuet? Känner du framgångspress? Då kan det vara dags att testa mindfulness. Psykiatrikern Jörgen Herlofsen förklarar varför.

– Det är ett informationstryck i dag som är fullständigt extremt. Inte minst via sociala kanaler kan man få föreställningar om hur ett människoliv kan utformas och det uppfattas som möjligheter. Det är ett standardbudskap att ”du kan åstadkomma vad du vill bara du sätter mål för dig själv” ”du kan bli vad du vill”. Men det är naturligtvis inte sant i en djupare mening. Förväntansamhället och alla förebilder, som Kardashians, skapar en väldigt konkret bild av hur ett annat liv kan se. Hur många vill inte fram i något slags rampljus? Det där är något som skapar en slags framgångspress på en, säger psykiatrikern Jörgen Herlofson.

Förutom framgångspressen får de här tankarna oss även att missa nuet och istället jaga en framtidsvision.

– Förväntningar ligger i framtiden ens livsenergi går att jaga den här visionen. Medan en viktig aspekt av mindfulness handlar om närvaron i det som pågår just nu.

Motorvägen till att bli lite mer mindfull, är det att sänka förväntningarna inför framtiden?

– Det är inte förväntningar som är det stora bekymret. Utan det är den här sanslösa lavinen av, för mig personligen, meningslös information som man mer eller mindre frivilligt utsätter sig för varje dag. Man behöver tänka efter, vad gör jag egentligen med mig själv och min vardag? Försök att istället se till vad som är viktigt för dig på allvar. Mindfulness är ett sätt att landa i ögonblicket och det är ju i ögonblicket och nuet som du bygger din egen tillvaro.

För att ta sig an mindfullness är det uthållighet som är nyckeln.

– Börja med de enklaste mindfulness-koncepten och se vad su känner att du vill utveckla. Var uthållig, få in en liten stund varje dag.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. MENTAL HÄLSA

  Experten: Så får du kärleksrelationen att hålla

 3. MENTAL HÄLSA

  Revolutionskvarten: Diagnoser har blivit en inträdesport för att få hjälp

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.