Från depression till livsglädje med dans

  • Rebecka Wållgren
Publisert:

Kravslös dans har i fosrkning visat sig kunna hjälpa mot psykisk ohälsa.

– Man kan se i studier att om vi har varit i rörelse nära varandra så upplever vi en annan typ av ”bonding” som gör att det blir lättare att prata med varandra, säger fysioterapeuten Anna Duberg.

Den här veckan pratar Erika Kits Gölevik med forskaren och fysioterapeuten Anna Duberg som forskat på dans för hälsa och mot psykisk ohälsa. Med i samtalet är även danseleven Jenny Scott som själv led av ångest, depression och social fobi innan hon kom i kontakt med Annas dansprojekt. 

– Dansen blev som en magisk port. Jag fick så många fina vänner. Där började det ju inte på samma sätt som överallt annars med ”Hej, hur mår du?”. Vi visste ju precis hur skit vi mådde, berättar Jenny.

Känslan av att inte vara ensam i kombination med rörelse är en av nycklarna menar Anna Duberg;

– Man kan se i studier att om vi har varit i rörelse nära varandra så upplever vi en annan typ av ”bonding” som gör att det blir lättare att prata med varandra, säger Anna som dock också lyfter det faktum att dansen blir en fristad från problemen.

– I danssalen lyfter vi det som är friskt och starkt. Det fungerar så bra, samtidigt som det är trösterikt att veta att de andra i rummet har samma problem.

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Hälsa på recept

Hansen, Anders, Sundberg, Carl Johan

Hälsa på recept

69,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.