”Jag trodde att diagnosen skulle rädda mig”

Erika Kits Gölevik om sin adhd – och allt annat hon är

 • Erika Kits Gölevik
Publisert:

Jag har adhd.

Men jag vet inte vad det betyder.

Tänk om det inte skulle medicineras bort, utan i stället välkomnas?

Jag är allt annat än en diagnos.

Jag har en adhd-diagnos. Jag ville ha den. Trodde att den skulle bli min räddning. Eller ja, att medicinen skulle bli det. Så blev det inte. Såklart. Måhända är medicin systemets räddning – vi fifflar med kemin på insidan i människor så att de håller sig till ramar och regler. Men för individen går det inte att komma ifrån att hen i samma klunk som pillret sväljer samhällets sanning, nämligen: "Hela du får inte plats här. Var god håll ditt hjärta i schack så att vi kan jobba vidare" .

Ja. Jag skrev hjärtat, inte hjärnan. Håll hjärtat i schack. Jag tror nämligen att det är hjärtat som ställer till det. Låt mig förklara.

Jag är en känslig person. (Lämpligt nog har vi ett ord för det också: HSP, en typ av personlighet. Varsågod.) Jag känner av, känner in, känner om. Hela tiden. Det är underbart och ibland utmattande, men ett problem först när känslorna inte får plats. Och jag tror att det är här vi har knäckfrågan: Vi lever i en tid då det helt enkelt inte finns plats för hjärtat!

Samhällets yttre rum bygger på ramar, regler och ett tempo som ska ta oss framåt, inte känna in nuet. Samtidigt invaderas våra inre rum nästan varje vaken minut av allt från sociala mediers vaccindebatt, träningstips och frukostrecept till världspolitik, Netflix och känslokallt Tindersvepande.

Känslor ryms alltså varken i mig eller i världen utanför vilket till slut skapar ett sånt övertryck att det till slut bara finns tre alternativ: explodera, implodera eller medicinera.

I veckan tittade jag på Uppdrags gransknings serie "Bokstavsbarnen". Mitt inre barn vill skrika rakt ut, så låt mig börja med att föra hennes talan:

"Låt mig vara ifred!!!"

Jag undrar också: Hur det är det möjligt att ingen reagerar på att filmkameran riktas åt fel håll? Att göra en dokumentärserie om ADHD och porträttera individerna som har problem är att upprepa samma generalfel som vi gjort i årtionden när det gäller mäns våld mot kvinnor. Att gång på gång skriva "En kvinna till mördad" i stället för "En man till har mördat" är precis lika skruvat som att vi nu basunerar ut "53 000 barn har ADHD" i stället för "samhällets struktur håller 53 000 själar i strypkoppel".

Jag har en adhd-diagnos. Men jag vet inte längre vad det betyder. Jag fick den när jag var vuxen och nyskild. När jag tillbringade dagarna med att frenetiskt distrahera mig från sorg och rädsla med allt från surf, kallbad och jobb till att på nätterna ligga på mage på golvet för att det enda som lugnade mig var att känna något hårt mot kroppen.

Tänk om jag helt enkelt var ledsen och rädd? Tänk om mitt hjärta skrek, viskade och sjöng på samma gång – så som hjärtan gör. Tänk om det aldrig skulle medicineras bort utan välkomnas.

Tänk om det inte är en epidemi av adhd vi bevittnar just nu. Tänk om det är en kakafoni av tusentals vrålande hjärtan som vägrar rätta sig i ledet. En känslorevolution!

Det här är min första krönika hos Wellness. Den skulle vara en presentation. Jag skulle berätta vem jag är. Jag är inte min diagnos. Jag är allt annat! En mamma som älskar sina barn så mycket att det ibland gör mig rädd. En fåfäng, disträ, rolig och orolig kvinna som tycker om kyssar i pannan och choklad.

En driven entreprenör, visionär, journalist, tränare och yogalärare som tycker att titlar begränsar och hellre ser det som att jag jobbar med rörelse, stillhet, uttryck, intryck och människor.

Jag dansar ofta, sjunger i smyg, h a t a r strumpbyxor som åker ner i grenen, orkar ofta bara raka benen upp till byxkanten, är proffs på att sminka mig i bilen, gråter lätt, skrattar ofta, blir lugn av rörelse och att knipsa torra blad från krukväxter. Jag älskar tystnad, långsamhet och att läsa men läser väldigt sällan klart en bok från pärm till pärm.

Jag delar mitt liv med två barn, en hund, två katter, åtta höns, en gammal folkabuss och fantasier om en man som vill ha mig precis som jag är. Jag älskar dem alla. Ibland älskar jag mig själv också. Det är en häftig och lite ny känsla. Det blir ett ämne att komma tillbaka till.

Jag är glad över möjligheten att skriva här hos Wellness och ser fram mot att höra era tankar och funderingar.

Mer om vården, mindfulness och adhd i podformat:

Hormonspecial! Intervjuserie om hormoner med läkaren Cecilia Tibell och näringsterapeuten Fredrik Ölander.

Om intryck och konsten att stanna i nuet:

Mindfulness i en Kardashian-skadad värld, med psykiatriker Jörgen Herlofsson.

Om vården:

Diagnoser är inkörsporten till att få hjälp, med psykiatriker Jörgen Herlofsson.

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Fördel ADHD

Hansen, Anders

Fördel ADHD

129,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Hormonspecial: ”Kampsport är jättebra vid ADHD”

 2. HÄLSA

  ”Något är skevt med mina diagnoser”

 3. MENTAL HÄLSA

  ”Min adhd fick skulden för familjens problem”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Erika Kits Gölevik