”Jag måste acceptera att alkoholism blev mitt kors att bära”

Publisert:

Erika Kits Gölevik pratar med prästen Torbjörn Ahlund om hur man accepterar sig själv och går vidare efter att livet har rasat.

– Jag måste acceptera att alkoholism blev mitt kors att bära. Men det är inte min sak att förlåta mig. Det kan bara mina barn, fru och andra nära och kära som jag har sårat längs vägen göra, säger Torbjörn.

I den tredje av fyra episoder samtalar Erika Kits Gölevik och prästen Torbjörn Ahlund om inre och yttre hälsa. Och om att gå vidare efter att livet har rasat.

Efter att prästen Torbjrön Ahlunds fru hade gått bort hade han svårt att hantera sorgen och började han misskruka alkohol.

– I början gav det mig avkoppling och jag kunde släppa taget om mig själv och mina funderingar. Det gav en flykt från verkligheten. De svåraste stunderna för mig var inte när jag var på fest eller tillsammans med andra. Utan de svåra stunderna för mig var i min ensamhet. Det var då jag ville fly och det var då som det blev för mycket.

Vad var det som gjorde att du slutade?

– Jag gjorde många försöka att sluta och det tog ganska lång tid. Men jag tror att det var här ute i Nässjö. Jag hade druckit på kvällen, sen sovit ganska gott men ändå på en alkoholists sätt tagit ett par öl på morgonen. Sen ringde min dåvarande flickvän och nuvarande fru och frågade ”Hur är det? Har du druckit”. Då sa jag ”Nej, nej nej” och då frågade hon mig ”Vem är det du försöker lura?” Och så la hon på.

– Jag hade faktiskt inte druckit speciellt mycket men hon hörde det ändå och hon ställde den avgörande frågan. ”Vem är det du försöker lura?” Den frågan blev så viktig för mig. Där började den allvarliga processen i att inse att alkohol inte är bra för mig. Ska jag ta det här livet på allvar, mig själv på allvar, mina barn på allvar och min fru på allvar måste jag sluta.

Men hur förlåter man sig själv för allt man gjort och alla man skadat?

– Jag kan inte förlåta mig själv för det. Mina barn kan förlåta mig och min fru kan förlåta mig men jag måste försonas med att jag bär på den sjukdomen, Jag måste acceptera att alkoholism blev mitt kors att bära. Men jag kan hantera den. Om jag försonas med det och accepterar det så kan jag också gå vidare med gott samvete.

Lyssna på hela avsnittet

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.