Så ska vi klä oss – för att må bättre

Allt du behöver veta om ”dopamine dressing”.

 • Saga Aginger
Publisert:

Vilken färg får dig att känna dig glad och självsäker?

Det är frågan du bör ställa dig själv om du vill testa ”dopamine dressing”.

Men kan en färgstark garderob faktiskt få oss att må bättre?

Att färger kan kopplas till vårt mående är inget nytt under solen. Färgterapi, val av väggfärger, kroppens olika färgchakran och uttrycket ”grön av avund” är alla exempel på det.

Maria Costantino, lektor i kulturella och historiska studier vid London College of Fashion, säger till Harper’s Bazaar att färger är nära associerade med känslor.

Men det innebär inte att alla färger får oss alla att känna samma sak.

Enligt Shakaila Forbes-Bell, modepsykolog och konsult, finns det några färgtolkningar som är universella.

”Kalla färger, som blått, framkallar känslor av lugn och kreativitet, medan varma färger, som rött, kan skapa känslor av spänning och upphetsning. Men lycka är en för subjektiv upplevelse för att avgränsas till en färg.”

Hon menar att olika färger på kläder kan väcka olika känslor hos människor, eftersom det handlar om hur var och en uppfattar olika nyanser.

”Dopamine dressing” handlar om att skapa glädje genom färgerna vi väljer att ha på oss. Men hur påverkas kroppen av dopamin?

Vad är dopamin?

Dopamin är både ett stresshormon och en av kroppens signalsubstanser, som genom nervsystemet påverkar hjärnans belöningssystem.

Maria Costantino förklarar att dopaminet har funktioner som påverkar vårt minne, vår motivation och vår uppmärksamhet. Men också känslan av belöning.

”När dopamin frisätts i stora mängder skapar det känslor av njutning och belöning som motiverar oss att upprepa ett specifikt beteende”, säger hon.

Boosta din hälsa med naturens superfoods

Bladh by Bladh

Boosta din hälsa med naturens superfoods

175,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Så kan du klä dig för att boosta ditt självförtroende

Efter två år av pandemi och isolering sprakar modesidorna av starka färger. Den beiga inredningsstilen har bytts ut mot mjuka pasteller och lila är en av årets sommarfärger.

”Dopamine dressing” följer samma mönster. Det handlar om att klä sig i färger som utsöndrar dopamin och därmed bringar känslor av lycka. Enligt Maria Costantino är njutning främst förknippat med sinnesintryck och sinnlig njutning, vilket hon kopplar till vad vi väljer att ha på oss.

”Efter ett år av nedstängning är det inte konstigt att konsumenterna är intresserade av allt som ger sinnlig njutning. Detta inkluderar nya, snygga, ljusa kläder som synligt signalerar till andra att vi både är moderiktiga och har återgått till våra ’gamla’ konsumtionsvanor.”

Med det sagt behöver vi inte klä oss i de starkaste färgerna för att känna oss som mest glada. Det handlar snarare om att hitta de färger som får just dig på bra humör.

”Addera mer av dina favoritfärger till din garderob – färgerna som påminner dig om en lyckligare tid, en plats eller en person. Lista ut vad du associerar med självsäkerhet och lycka – och ha på dig det!”, säger Shakaila Forbes-Bell.

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Serotonin – så påverkar det hur vi mår

 2. KOST

  Maten som gör dig gladare

 3. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Snygga friluftskläder för tjejer

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.