Så hanterar du olika politiska åsikter i relationen

”Kan en miljöpartist och en sverigedemokrat vara tillsammans?”

Publisert:
Har du och din partner olika politiska åsikter? Så ska du hantera det.
Har du och din partner olika politiska åsikter? Så ska du hantera det.

Valet närmar sig och du och din partner ska rösta helt olika.

Hur undviker man att diskussioner urartar? Och kan man vara tillsammans om era grundvärderingarna skiljer sig åt?

Relationsexperten och parterapeuten Anneli Östling ger råd.

Om jag och min partner har skilda politiska åsikter, hur ska vi diskutera utan att det blir bråk? Ska man diskutera politik med sin partner?

– Man behöver kunna respektera varandras olika åsikter. Bli hellre nyfiken på att få veta motivationen till varför din partner har de åsikter hen har. Man kanske förstår sin partner bättre om man får bakgrunden till varför hen tycker som hen gör, säger parterapeuten Anneli Östling som är aktuell med podden ”Stora Relationsguiden”.

Man behöver själv ta ansvar om man märker att det är känsligt att diskutera politik, och om det skadar relationen. Att det kan bli känsligt har att göra med hur pass djupt rotad man är i ideologierna bakom sina åsikter, menar Anneli Östling.

– Om man inte kan hantera samtalen kanske man även har problem med kommunikationen i övrigt. Personer som kan kommunicera bra med varandra kan förmodligen också hantera politiska samtal på ett respektfullt sätt.

Är det viktigt att ha samma politiska åsikter för att relationen ska hålla? Till exempel, kan en miljöpartist och en sverigedemokrat vara tillsammans?

– Mitt enkla svar på det är att man absolut kan vara tillsammans om man har olika politiska åsikter. Men det beror på hur mycket man identifierar sig med sin politiska åsikt eller grundvärdering.

– I exemplet ovan så skulle jag nog säga att om man står så långt ifrån varandra politiskt så kanske det är något som man behöver komma fram till innan man går in i en relation. Sedan kan det ju dyka upp som en överraskning, exempelvis att ens partner röstar på SD. Kan du få en rimlig motivation till varför din partner röstar som hen gör? Det kan göra att man kan få en större förståelse. Om man inte får någon motivering kan det kanske bli för svårt att ha en relation.

Anneli Östling, relationsexpert och parterapeut.
Anneli Östling, relationsexpert och parterapeut.

För vissa kan partivalet säga något om grundvärderingarna ens partner har. Kanske tycker man inte att man delar samma grundvärderingar på grund av hur ens partner röstar. Hur ska man förhålla sig till det?

– Vissa ser att värdet i att vara i en relation är mycket större än att dela grundvärderingar. Då kanske det inte spelar någon roll för en. Men om grundvärderingarna är viktiga för en så har man större medvetenhet om vad det innebär, och då kan det bli en avgörande sak i en relation.

– Så vad är viktigast för dig? Jag själv skulle säga att grundvärderingar är viktigast alla dagar i veckan. Men det är inte alla som lägger stor vikt i det. Det finns de som längtat efter en partner, och värderar det högre.

Min partner ska rösta på ett parti jag inte känner mig bekväm med, hur ska jag hantera det?

– Jag tycket att man behöver kunna vara ärlig med hur man känner. Så man får möjlighet att få en förståelse mellan varandra.

– Och fråga dig: Skulle jag döma min partner eller skulle kärleken försvinna för att partnern ska rösta på ett visst parti? Är det här viktigare än kärleken jag känner, eller är det så att jag kan misstänka att jag fått en felaktig bild av den här personen och att personen står för något helt annat än jag trodde? Det värsta som kan hända är att man får gå skilda vägar.

Anneli Östling har aldrig hört om något par som har gått isär på grund av att man röstat på olika partier. Men är det så att det är viktigt för dig, var din partner står politiskt, så gäller det att ta ansvar för det tidigt i relationen.

Kan man hota med att göra slut om ens partner röstar väljer att rösta på ett visst parti?
Kan man hota med att göra slut om ens partner röstar väljer att rösta på ett visst parti?

Vissa kan uttrycka ”Jag gör slut om du röstar si eller så”, är det ett ultimatum man kan ställa?

– Det är klart att man kan säga så. Men om en partner väljer att ställa ett sådant ultimatum skulle jag nog bli väldigt skeptisk och vilja veta varför mitt val av politiskt parti gör att jag måste välja mellan dig och mitt eget val. Det känns inte som att en respektfull person agerar så mot sin partner. Sedan kan det vara en kommentar som kommer när någon agerar i affekt. Men menar man allvar skulle jag nog dra öronen åt mig.

En sådan kommentar kan även komma av rädsla, för att bilden av ens partner förändras och att man själv kommer ha svårt att stå för det inför andra, enligt Anneli Östling.

Min kompis har politiska åsikter som står långt ifrån mina, hur ska jag hantera det? Ska jag försöka ändra min kompis?

– Man kan aldrig förändra en annan människa, bara sitt eget förhållningssätt gentemot en person. Hur starkt väger en politisk åsikt hos en vän i förhållande till den vänskapen man har? Jag skulle inte vilja se mig själv döma ut en vänskap utifrån vad personen röstar på utan i stället nyfiket fråga så man kan förstå varför.

– I ett större perspektiv så delar vi den här planeten tillsammans. Det är viktigt att respektera att man har olika åsikter och kunna samexistera, säger Anneli Östling.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Malin WigenMalin Wigen är reporter på Wellness sedan september 2022. Vid sidan om är hon reporter och redaktör på Aftonbladet Family sedan 2019. Malin började på Aftonbladet 2016, då arbetade hon på tidningens sociala medier-redaktion.