Zandra Lundberg om hitta sig själv-drömmen som blev en mardröm

 • Ulrika Lidbo
Publisert:

Zandra Lundberg ville bli kvitt depressionen, ätstörningen och de mörka tankarna om att försvinna för alltid. Schamaner, healing, klangresor och kristallterapi erbjöd löften om ro i själen.

Men hitta sig själv-drömmen blev en mardröm.

Nu är hon aktuell med den självbiografiska boken "Konsten att inte hitta sig själv på Bali".

Hon var journalisten som gjorde kometkarriär i unga år. Som 16-åring klev hon upp på Ålands tidning och fick jobb som ungdomsreporter. Inte många år senare var hon en välkänd profil, nöjesreporter och krönikör på Aftonbladet. 

– Jag var väldigt förtjust i känslan att bli tagen på allvar. Jag ville aldrig vara barn eller tonåring, jag ville bara vara vuxen, säger Zandra Lundberg. 

Rösten är mörk och lugn. Hon låter trygg. Som en person med båda fötterna på jorden. Men vägen dit har varit lång och snårig, och lett henne in på omvägar som de flesta nog skulle backa undan från av ren instinkt.

Som dryg 20-åring hade hon bostadsrätt i Stockholms innerstad, fast tjänst och hög lön som hon spenderade på krognotor och shopping. Men allt var inte så drömmigt om man skrapade på ytan. Barndomens mörker höll henne i ett fast grepp. Inga framgångar i världen kunde läka sorgekänslan hon bar på.

– Om man som jag blivit traumatiserad som barn och haft en trasslig uppväxt skapas en rädsla i kroppen. Jag var som en kapsel full med känslor som jag inte förstod mig på, ett svart nystan av sådant jag inte ville känna, berättar Zandra.

Hon begravde sig i jobb, dövade sin ångest med alkohol och destruktiva förhållanden.

– Jag sa aldrig nej, hade inga gränser. Inte heller mot killar. Vad gällde min kropp, vad någon kunde göra med den, känslan var att det spelar ingen roll.

Hon kände sig alltmer bortkopplad, omvärlden var som i en dimma.

– Jag tyckte det var helt otroligt att andra levde vanliga liv och var någorlunda tillfreds, att inte varje dag var en kamp. Det var så långt ifrån min egen upplevelse av vad livet var.

ANNONS

Köp boken ”Konsten att inte hitta sig själv på Bali” här!

Adlibris (Extern länk)

Zandra Lundberg, 35, lämnade en journalistkarriär för att hitta sig själv på andra sidan jorden. Hon drack gröna juicer, mediterade, testade healing, frigörande dans och satte sin tilltro till en holländsk schaman, men mådde bara sämre. Nu är hon aktuell med boken "Konsten att inte hitta sig själv på Bali".

Så kom en vändpunkt. På en semesterresa till Mexiko träffade Zandra på en kvinna. Hon verkade så lugn, cool och mystisk och hade en märklig dragningskraft. Det visade sig att hon var yogalärare. Plötsligt visste Zandras habegär inga gränser; så där harmonisk och obekymrad ville hon också bli. 

Väl hemma från semestern bokade hon in sin första yogaklass. Det skulle bli inkörsporten till en värld där schamaner, healing, klangresor och kristallterapi erbjöd löften om ro i själen. 

Zandra Lundberg, reportern som dagligen jobbade med faktagranskning och källkritik, föll huvudstupa ner i självhjälpsvärlden. En desperat önskan att bli kvitt depressionen, ätstörningen som satt i sedan tonåren och de mörka tankarna drev henne snart att resa till andra sidan jorden och betala dyra pengar i jakten på en behandling som tog bort smärtan inuti.

– Jag snubblade nästan dagligen vid tanken på hur skönt det skulle vara att sluta leva. I yogan öppnades en liten dörr: kanske fanns det ett annat sätt att leva? 

Zandra bestämmer sig för att omskapa sig själv. Hon gör tacksamhetsövningar och mediterar. Reser till Indien och Bali för att träffa gurus och healers, dricka gröna juicer och detoxa. Hon slutar tvätta håret för "schampo innehåller gifter", går över till makrobiotisk vegansk mat och låter sig övertygas om att "vi alla är lurade av systemet". 

 - Det var en värld där helt andra saker var viktiga och det var på djupaste allvar. Det fanns workshops för att bli lufterian, som folk gick på. Jag tänkte: fan vad coolt! Han lever på luft. Så kan man göra om man är tillräckligt andlig. Det var ingen som ifrågasatte. 

Zandra fortsatte sitt sökande efter att läka sitt såriga inre.

- Hos en kvinna fick jag sitta i ett mörkt rum och lyssna på hög musik. Det skulle hela mig från år och generationer av trauman.

Hon anmälde sig till ett detoxprogram.

– Jag skulle dricka gröna juicer i en vecka. Det ingick två juicer om dagen och kostade tusen dollar. Det var mycket pengar som försvann där ett tag. 

Zandras sökande efter sig själv fortsatte med förnedrande tarmsköljningar, retreat hos en holländsk schaman som bjöd på den psykedeliska brygden ayahuasca, frigörande dans, astrologiföreläsningar och kurser där man skulle kramas och gråta i grupp. 

– Det är förstås vansinne och galenskap att sådant pågår. Tänk att det sitter en kvinna i ett rum på Bali där man ska lyssna på musik och bli av med smärta. Sådant gör hon på dagarna. 

Zandra fortsätter: 

– Men jag kan också tänka på hur mycket jag har lagt på drinkar och inträden förut. Det är förmodligen höjden av vansinne för dem som sitter på Bali och tycker att man ska lägga pengar på tarmsköljning. 

Zandra mådde inte bättre och hittade inte sig själv hur mycket hon än ansträngde sig. Ätstörningen från tonåren triggades av den makrobiotiska vegankosten hon levde på – när hon inte detoxade och levde på "hälsosamma" juicer med gräs i. Efter en tid försvann matlusten helt, Zandra gick ner 17 kilo och hade ständiga magsmärtor. Det visade sig senare att hon drabbats av en parasit. Till sist kollapsade hon fysiskt och mentalt på en strand på Bali. 

Hon kapitulerade, reste hem och klev ut i flip-flops i ett vinterkallt Stockholm. Strax därpå kravlade hon upp i sin mammas kökssoffa på Åland, och där tog resan slut. 

– Jag blev princip oduglig som samhällsmedborgare, jag var ett vrak. Jag kunde inte fortsätta resa runt och försöka hitta behandlingar, utan tvingades landa i mig själv, berättar Zandra.

Efter en lång tids återhämtning hittade hon tillbaka till det som en gång blev starten på vad hon refererar till som "hitta sig själv-cirkus" och "spektakel". Yogan.

– Där hade yogan sin plats, men på ett mer lugnt och stillsamt sätt.

Sakta men säkert byggde Zandra upp sig själv igen. Som skrivande människa föll det sig naturligt att formulera sina erfarenheter i skrift. Texterna blev till slut debutboken "Konsten att inte hitta sig själv på Bali".

Jag upplever inte att du ger en känga mot hela new age-rörelsen i boken, snarare att du nagelfar dig själv och dina egna tillkortakommanden. Efter allt som hänt, ser du fortfarande positivt på andligt sökande? 

– Positivt ... Jag försöker ställa mig väldigt odömande till det. Det finns folk som blir utnyttjade och av med pengar på olika sätt. Förmodligen gör de sina val av en orsak, och vem är jag att säga vad som är rätt och fel? För vissa kan säkert D-vitamin hjälpa någon att vakna upp och känna sig fri från kronisk smärta. Tibetanska skålar kan säkert hjälpa någon annan, och då är det ju toppen. För många hjälper det inte, och då går man vidare och tänker i efterhand att det där var ju en lite konstig grej. 

Zandra säger att ingenting hade kunnat stoppa henne från att resa iväg.

– Jag hade vänner som ifrågasatte vad jag höll på med, men man har i huvudet att det ska göras och ser till att få det gjort. Det spelar ingen roll vad någon säger.

Så här i efterhand återvänder hon ofta till humorn i det som hänt, något som också avspeglar sig i boken.

– Att jag slutade tvätta håret ... ja, det började ju lukta. Det slutade med att det kliade så mycket i hårbotten att jag fick sår. Och att bara använda bomullskläder ... de möglade ju bort på Bali på grund av luftfuktigheten. Det blev ett väldigt svart-vitt tänkande: allt jag gjort tidigare var fel, nu ska jag in på den rätta vägen.

Idag lever Zandra Lundberg ett så enkelt liv som möjligt på Åland, i ett litet hus nära vattnet ihop med sin man och dotter. Hon undervisar i yoga.

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

ANNONS

Köp boken ”Konsten att inte hitta sig själv på Bali” här!

Adlibris (Extern länk)

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Anthony Yigit: Jag kräktes för sista gången – i åtta år

 2. MENTAL HÄLSA

  Jag sårade en bra man – för jag behövde mig

 3. TRÄNING

  ”Jag blir skogstokig av smoothie-kulturen”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ulrika Lidbo