Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Så vet du att du dejtar en narcissist

”Känns det fel, så är det fel”

 • Maja Eriksson
Publisert:
Nya boken lär dig allt om narcissism.
Nya boken lär dig allt om narcissism.

Självcentrerade människor med för stora egon är sällan speciellt roliga att umgås med. Men vad händer när vi råkar bli förälskade i en sådan person?

– Alla har vi någon gång mött en narcissist – det är när vi inleder en relation som det kan bli riktigt jobbigt, menar Thomas Erikson, författare till nya boken ”Omgiven av narcissister”.

Att förstå andra människor är en konst som få behärskar och alla letar vi verktyg för att bli bättre. Thomas Eriksons underhållande och slagfärdiga beskrivningar av mänskligt beteende har gjort hans böcker om hur man handskas med idioter, psykopater och dåliga chefer till storsäljare världen över. Nu har han släppt boken ”Omgiven av narcissister” som handlar om extrem självupptagenhet. Hur känner man igen en narcissist och hur kan du utifrån din personlighetstyp hantera en narcissist när den dyker upp?

– Kort förklarat är en narcissist en person som är irriterande självcentrerad, påtagligt egenkär och blind för sina egna fel och brister. Det är en person som känner sig ha större rätt till vad har världen har att erbjuda – de tycker helt enkelt att de själva är det bästa och finaste som världen har upplevt. De är så uppfyllda av sin egen existens att de inte tänker likadant som vi andra, och de upplever inte världen på samma sätt, vilket gör att de blir svåra att leva med, menar Thomas.

Omgiven av narcissister

Erikson, Thomas

Omgiven av narcissister

239,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Därför blir någon narcissist

Alla narcissister är dock inte likadana och inte heller lika extrema i sina beteenden.

– Vissa är narcissister redan från födseln, kanske får de till och med en narcissistisk diagnos av en psykiatriker. I dessa fall kan det finnas skillnader i hjärnans känslocentra som gör att de inte hanterar saker på samma sätt som andra. Barn som blivit för bortskämda av sina föräldrar riskerar också att bli mer narcissistiska än andra, just för att de är vana att bli så älskade.

– Men du kan också ”bara” ha narcissistiska drag och hur allvarliga de är varierar från person till person. I dagens samhälle med sociala medier och likes är det många som har en släng av narcissism utan att det behöver innebära att du är narcissist fullt ut, förklarar Thomas.

Thomas Erikson, författare till ”Omgiven av narcissister”.

Så känner du igen en narcissist

Thomas Eriksson har lång erfarenhet av att studera psykologi och menar att det är viktigt att skaffa sig rätt kunskap för att kunna identifiera beteenden.

– Det finns många likheter mellan en psykopat och en narcissist, men en psykopat är på många sätt snäppet värre. De är mer manipulativa och ännu mer empatilösa än narcissisterna, medan narcissisterna har mest fokus på sig själva. I boken ger jag flera exempel på narcissistiska drag att vara uppmärksam på, så att du lära dig att förstå när du har att göra med en äkta narcissist. Alla är vi lite självcentrerade ibland, skillnaden är att dessa människor är experter på att sätta sina egna behov först, i exakt alla situationer.

Varför drabbas bara vissa?

Det finns många studier på vad det är som gör att vissa utsätts för narcissister i högre grad än andra. Det vanligaste svaret är svagare individer med svagare självkänsla drabbas oftare än andra, just för att de gärna vill vara någon annan till lags – något som passar narcissisten perfekt. Men det är faktiskt inte bara svaga människor som är i riskzonen.

– En ny studie har faktiskt visat att intelligenta kvinnor tenderar att dra till sig både narcissister och psykopater (de flesta psykopater och narcissister är män). Forskarna förklarar detta med att ju intelligentare du är, desto mer logiskt försöker du tänka i olika situationer. Du söker rationella förklaringar på konstiga beteenden och blir duktig på att rättfärdiga och bortförklara din partners övertramp och snedsteg. Det hela är en ganska komplex tanke, och jag erkänner att jag inte vet vad jag anser om ett sådant resultat. Många psykopater och narcissister letar också efter starka offer som kan stödja och försörja dem, så ju mer framgångsrik du är, desto mer intressant är du för en narcissist. Problematiskt, säger Thomas.

Så kan du testa din egen relation

Om du misstänker att du lever med en narcissist finns det några knep för att testa relationen. Du kan till exempel prova att konfrontera din partner.

– När en konflikt uppstår visar vi ofta våra rätta jag. En normal person ber om ursäkt när du förklarar att du blev ledsen eller sårad. En person som bryr sig om dig upprepar sedan inte samma misstag. En narcissist kommer med bortförklaringar och säger att det ”inte var så de menade”, att det var du som missförstod. Några kan till och med säga förlåt, men eftersom de tycker att de själva har friheter att göra vad de vill är risken att de kommer fortsätta med exakt samma beteende, utan att känna någon ånger.

– Med boken som guide kan du enkelt följa upp vad som händer efter en konflikt och hur din partner behandlar dig. I boken listar jag många ocharmiga – och tyvärr väldigt vanliga – manipulationstekniker som narcissister använder sig av för att få som de vill. Om du känner igen någon av dem kan det vara en indikation på att du behöver ta en titt på relationen med kritiska ögon och kanske i värsta fall fly fältet direkt.

Thomas säger också att boken lär dig att förstå skillnaden mellan en tvättäkta narcissist och en person som bara beter sig dåligt emellanåt.

– Låt oss vara ärliga – vissa personer är riktigt skitstövlar, vilket självklart också kan vara anledning nog att lämna en relation. Men att läsa boken är ett bra sätt för dig som vill utvärdera din relation för att se om du känner igen dig. Om något känns fel, så är det mest troligt det, avslutar Thomas.

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

3 vanliga manipulationstekniker (utdrag ur boken ”Omgiven av narcissister”)

 • Förminskning. En klassisk härskarteknik som innebär att förminska allt du tycker, känner och upplever, till exempel: ”Du borde inte känna på det viset. Eller du skämtar väl – det där var ju inte så farligt?”
 • Offerkoftan. En stor sak. Narcissister kan tycka lite synd om sig själva. Och de spelar offer lika bra som vem som helst . ”Jag visste att ingen ville ha mig med i sitt lag. Det är ju klart, så ointressant som jag är. Jag går väl ensam då.”
 • Rationalisering. En vanlig försvarsmekanism, men här används den medvetet. Det innebär en logisk förklaring till ett ologiskt beteende, till exempel: ”Förlåt för att jag slog dig, men jag blev så arg när du provocerade mig.” Eller: ”Jag vet att jag inte borde ha kört när jag druckit, men jag ville så gärna komma hem i tid till dig.”

Redaktionens val

 1. MENTAL HÄLSA

  Gaslighting – så känner du igen varningstecknen

 2. MENTAL HÄLSA

  ”Jag levde med en gaslighter i 20 år”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.