ASMR – fenomenet som ger “hjärnorgasm”

Publisert:
Känner du rysningar av ljud? Fenomenet kallas ASMR.
Känner du rysningar av ljud? Fenomenet kallas ASMR.

Vissa får rysningar i hårbotten och längs ryggraden av att höra ljud i form av viskningar och prassel. Fenomenet kallas ASMR .

Men vad är det som gör att vissa upplever vad man kallar ”hjärnorgasm”? Och varför får man det – vad händer egentligen i hjärnan? Forskaren Henrik Jörntell reder ut.

Det hela började med foruminlägg på hälsoportalen Steadyhealth. Där hade flera personer beskrivit liknande upplevelser: En angenämt kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen och andra delar av kroppen. De aktiverades genom olika stimulanser, som lukter, beröring och saker som de hade sett. Men främst var det ljud som kunde trigga vad vissa refererade till som en “hjärnorgasm”.

Människor från alla världens hörn kunde äntligen komma samman över ett fenomen som de till synes funnit själva. Tack vare ett internetforum.

Youtube fylls av ASMR-videos

Jennifer Allen, en av pionjärerna i forumet, ville sätta ett namn på fenomenet som vare sig lät för flummigt eller sexuellt förknippat.

Autonomous sensory meridian response (eller autonom sensorisk meridiansk respons), ASMR, blev svaret. Begreppet myntades 2010.

– Jag önskar att jag hade gjort namnet lite kortare. Men det låter åtminstone bättre än “brain-gasm”, säger Allen till New York Times.

Tio år senare är akronymen ASMR inte bara ett vedertaget begrepp - utan det fyller videotjänster som Youtube med ändlösa timmar material där tittarnas sinnen stimuleras via ljud.

ASMR: Det händer med hjärnaktiviteten

Forskningen på området är begränsat. Det finns till exempel inga tydliga svar på varför vissa personer är responsiva för ASMR-effekten medan andra inte känner något.

Laura Crucianelli, forskare i neurovetenskap, och Henrik Ehrsson, professor kognitiv neurovetenskap, skriver på Karolinska Institutets hemsida om hjärnaktiviteten vid ASMR.

Det finns belägg för att de hjärnom­råden som aktiveras vid ASMR också är involverade vid beteenden som stärker samhörighet med andra. Hit hör exempelvis känsloladdad beröring, men också andra former av omsorg som förekommer mellan föräldrar och barn, romantiska partners eller vänner. Många ASMR-videor ger just en känsla av att bli uppmärksam­mad eller omhändertagen av någon”, skriver de och fortsätter:

Dessa hjärnområden och beteenden involverar neurohormoner som dopamin, oxytocin och endorfiner, vilka kan fram­kalla känslor av välbehag, avkoppling och sömnighet. Samma känslor brukar också rapporteras vid ASMR”.

Youtube fylls av ASMR-videos.
Youtube fylls av ASMR-videos.

“ASMR är en placeboeffekt”

Enligt Henrik Jörntell, hjärnforskare vid Lunds Universitet, förklarar det ändå inte riktigt vad som händer i hjärnan vid en ASMR-upplevelse.

– Det finns enstaka studier och hjärnavbildningsmetoder som har gjorts för att mäta aktivitetsförändringar i hjärnan i förhållande till ASMR-upplevelser. De studierna säger egentligen inget mer specifikt än att ett emotionellt tillstånd uppstår men de förklarar inte varför eller på vilket sätt det inträffar, säger han.

Vidare förklarar Jörntell att hjärnan är en “föreställningsmaskin”. Välmående - vad det än är som gör att vi känner oss bra - är subjektivt och mycket handlar, enligt honom, om föreställningar.

Det rör inte minst ASMR.

– Om man bara intalar sig att något är bra kan det bli bra. Man måste på något sätt ställa in sig in en tillräcklig grad av förväntansnivå. Man ska tro på att det ska funka innan det gör det. Det är en förutsättning för att det ska funka. Så kan man intellektuellt övertala sig själv att något ska påverka ens känslomässiga tillstånd finns det en god chans att det blir så.

Är ASMR en placeboeffekt?

– Ja, jag skulle säga att det är samma andas barn. Det är en placeboeffekt att få medicinska effekter när man får ett piller som inte innehåller någonting. Får man en väldigt djup påverkan på hjärnan så att det till exempel reglerar ner stressnivåer, då påverkar det alla organsystem eftersom de styrs från hjärnan. Det är samma typ av mekanism igång när det gäller personer där ASMR fungerar, säger Henrik Jörntell.

Henrik Jörntell, hjärnforskare.
Henrik Jörntell, hjärnforskare.

Positiva effekter av ASMR

ASMR-känsliga personer rapporterar att ASMR har flera positiva effekter. Det hjälper dem att slappna av, hantera stress och ångest samt får dem att somna lättare.

– Absolut, det är till 100 procent i linje med det jag pratar om. Om du får en så djup påverkan på hjärnans föreställningsvärld att du blir avslappnad, då får du ner stressnivåerna i kroppen vilket leder till denna typ av effekter, säger Henrik Jörntell.

Men alla känner som sagt inte av dessa effekter. Många forskare har, precis som Jörntell, konstaterat att personer som upplever ASMR tenderar att ha en stor öppenhet för upplevelser. Men det är bara någon eller några procent av befolkningen som upplever ASMR-fenomenen.

Vad är skönt eller oskönt ljud?

Vad är det då som gör att ett visst ljud kan ge en “hjärnorgasm” för en person men vara nästintill motbjudande för någon annan? I vissa videor på Youtube finns det exempelvis personer som äter rakt in i mikrofonen, vilket ger ASMR-sensationer för olika individer. Samtidigt kan andra inte stänga av klippet i fråga snabbt nog.

Så, vilka ljud är sköna och vilka är det inte? Enligt Henrik Jörntell kan det förklaras med association.

– Det har att göra med ackumulerad inlärning under en livslängd. Vissa typer av ljud, säg prasslande in i en mikrofon, kan av vissa uppfattas som viskningar. Då har du en person som är nära dig som är där för att hjälpa i en lugnande situation. Men andra kan associera det med något helt annat som inte alls är positivt, säger han och fortsätter:

– Om jag har en blå kopp framför mig och du ser den ur exakt samma vinkel och ljus är det ändå något som vi uppfattar på olika sätt. Den exakta sekvensen upplevelser man har under en livstid ger små skillnader på hur man associerar till olika saker. 

Forskning om ASMR

I takt med att fler människor världen över oftare refererar till ASMR-begreppet görs mer forskning på området. Med det sagt är det ändå inte mycket som händer på forskningsfronten för ASMR.

– Jag tror att det är i stort sett begränsat till hjärnavbildningar. Men forskningsfältet internationellt är jättestort och det finns alltid någon som plockar upp de här idéerna och forskar vidare. Tittar man på forskning om psykiatriska tillstånd är det en väldigt omogen vetskap - och ASMR hänger ihop med den vetenskapen, säger Henrik Jörntell.

https://app.tipser.com/pos/insert-products/5f1038589c4ead0001f57e6d

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Leo Pettersson är reporter för Aftonbladet Family och Wellness sedan januari 2020. Leo började på Aftonbladet 2017 och var då en del av nöjesredaktionen, som reporter och redaktör. Innan dess var han på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning i cirka fem år både som praktikant och anställd. Utbildning: Leo Pettersson har gått journalistlinjen på Ädelfors Folkhögskola. Tidigare har han studerat kurser inom kognitionsvetenskap, datorspel och fotbollskunskap på Göteborgs Universitet och Malmö Universitet