Revolutionskvarten: Diagnoser har blivit en inträdesport för att få hjälp

 • Rebecka Wållgren
Publisert:
Erika Kits Gölevik och psykiatrikern Jörgen Herlofson
Erika Kits Gölevik och psykiatrikern Jörgen Herlofson

Erika Kits Gölevik träffar psykiatrikern Jörgen Herlofson och diskuterar diagnoser. Fler och fler får olika diagnoser, men betyder det att vi mår sämre nu än tidigare?

– Diagnoser har kommit att bli en slags inträdesport till att få hjälp, säger Jörgen Herlofson

Erika Kits Gölevik träffar psykiatrikern Jörgen Herlofson som är mannen bakom de svenska översättningarna av DSM (psykiatrisk diagnosmanual från USA). I första avsnittet av fyra pratar de om just diagnoser.

– Diagnoser inom det psykkiatriska fältet har blivit vanligare och vanligare och då skulle man kunna tro att folk är sämre däran än någonsin tidigare men det är i själva verket så att diagnoser har kommit att bli en slags inträdesport till att få hjälp och support för både det ena och det andra, menar Jörgen Herlofson.

Vi förväntar oss även att bli botade från våra problem och det handlar mycket om medicinering i Sverige förklarar Jörgen.

– Det ligger det i tiden att man förväntar sig att sjukvården ska kunna bota mig. Och det är ganska mycket fokus på medicinsk behandling. Sverige är ett land som utmärker sig med att ha förhållandevis lite fokus på psykoterapi i de sammanhangen och förhållandevis mycket fokus på läkemedelsbehandling.

Jörgen förespråkar istället att vi ser på människan ur sex perspektiv. Kroppen, handlingar, tankar, känslor, det sociala och existensiella frågor.

– Det är ett meningsfullt system för att gå igenom hur en person har det i sitt liv, förklarar han.

Lyssna på hela avsnittet här

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Fördel ADHD

Hansen, Anders

Fördel ADHD

129,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. MENTAL HÄLSA

  ”Jag måste acceptera att alkoholism blev mitt kors att bära”

 3. MENTAL HÄLSA

  Ensamhet är lika farligt som rökning

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.