”Tänk om kärleken väntar på att vi ska sätta oss en stund”

Publisert:

Att välja en kort stunds övande på medveten närvaro är ett så lätt och svårt, litet och stort, självklart och allt annat än självklart beslut att ta.

Men jag tror verkligen att det är skillnaden som gör skillnad när det kommer till kärlek!

Temat kärlek verkar hålla i sig i mig. För två veckor skrev jag om att älska mig själv, förra veckan om att hitta kärleken i skogen.

Parallellt med skrivandet har jag gjort en 21 dagars meditations-serie med en kvarts meditation varje morgon. Så nu sitter jag här med ett brinnande behov att skriva om kärlek – igen!

(Sorry, not sorry...)

För om känslor är själens mat så är kärlek gränslöst gott och näringsrikt!

Och likväl som att jag strävar efter att ge näringsrik och god mat till kroppen så ofta som möjligt bör jag såklart medvetet ge själen detsamma.

Det kan låta självklart, men av mig kräver de valen (för både kropp och själ) närvaro, ett lugnt tempo och viss beslutsamhet. 

Mentala muskler jag tränar varje gång jag just sätter mig ner för en kvarts meditation istället för att... ja... inte välja det.

Att välja en kort stunds övande på medveten närvaro är ett så lätt och svårt, litet och stort, självklart och allt annat än självklart beslut att ta.

Men jag tror verkligen att det är skillnaden som gör skillnad när det kommer till kärlek!

För när jag stannar upp en stund. När jag pausar allt görande och beslutar mig för att bara vara. När jag för uppmärksamheten till mina sinnen. När jag sitter kvar med mig själv fast rastlösheten lever om i kroppen. Då är det som att alla mina intelligenser – den kroppsliga, själsliga, andliga, intellektuella, emotionella, sociala och sexuella – smälter samman med den intelligens som finns runtomkring oss hela tiden.

Det låter pompöst, men upplevelsen är snarare att beskriva som enkel och avskalad. Som att fyllas av den mest självklara kärleken man kan tänka sig.

Det är som att kärleken gömmer sig i nuet och inte vill något annat än att bli hittad, igen och igen.  Lite som ett barn som leker kurragömma.

Min kollega Simon Forsman beskrev vad meditation gör för honom såhär: ”Om det som är jag hade en substans så är känslan när jag har mediterat som att jag har fyllt på mig själv med den substansen. Som att jag har fyllt på Simon med mera Simon.”

Tänk om kärleken finns i den där imaginära substansen jag fyller mig med när jag är med mig själv i nuet.

Tänk om uttrycket "du är kärlek" inte är en självhjälpsfloskel utan i allra högsta grad sann.

Tänk om kärlek mellan människor skapas när vi gör blandsaft av våra själsliga substanser. 

Tänk om en anledning till att kärleken, både till oss själva och varandra, tar slut är att vi helt enkelt inte stannar upp i nuet för att fylla på oss själva och därför till slut inte har något kvar att ge varandra.

Tänk om kärleken är pålitligare än något annat, eftersom nuet är det enda vi med säkerhet vet att vi har!

Tänk om det är mitt ansvar som mamma, vän, dotter, syster och kärlekspartner att skapa ett liv med tid och rum att vara i nuet så att jag kan fylla på mig med så mycket mig att det även räcker till dig.

Tänk om.

Kärleken väntar på att jag, du, vi ska sätta oss ner en stund.

Precis.

Just.

Nu!

Att vara stilla när allt skyndar

Fridh, Magnus

Att vara stilla när allt skyndar

229,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

  1. MEDITATION

    Hälsoutmaningen: Gör detta en gång i veckan

  2. MEDITATION

    Meditera bort spänningar och stress – enkel guidad meditation

  3. MENTAL HÄLSA

    Tystnadsretreat – allt du vill veta om tystnadstrenden

Utforska Wellness