Så påverkas vi när Sverige spelar match

  • Sebastian Lundgren
Publisert:
Svenska fans firar under EM i Ukraina.
Svenska fans firar under EM i Ukraina.

Ångest, illamående, nervositet och förväntan.
Det är några av alla känslor vi känna innan eller under Sveriges matcher i mästerskap så som fotbolls-EM. Men varför gör vi det?

Du känner säkert igen dig. Klockan tickar långsamt som om den gick på halvfart, det bubblar i magen av nervositet och tankarna cirkulerar endast kring en enda sak.

Matchen.

Det snurrar i skallen och du vet inte vad du ska känna. Lycka eller ångest, förväntan eller oro – dina känslospröt arbetar på högsta nivå. Men varför är det så?

Wellness kontaktade Paul Davis, professor vid Institutionen för psykologi på Umeå universitet, för att ta reda på varför man upplever sådana oerhört mixade känslor när Sverige spelar landskamper.

En del av ens nationella identitet

– Den emotionella upplevelsen som fans och tv-tittare upplever beror bland annat på att vi har möjligheten att bry oss om något med en oerhörd passion, trots att det egentligen inte betyder något på det stora hela, säger Paul.

– Man skulle kunna säga att man upplever en upplyftande känsla genom att titta på matchen, särskilt genom landslaget som är en del av ens nationella identitet. Man skulle kunna säga att vi ser våra värderingar, prioriteringar och vår identitet genom spelarna planen – spelarna agerar och spelar som en del av oss själva, berättar Paul.

Därför mår vi dåligt när andra nationer förlorar

De flesta som tidigare tittat på mästerskap, slutspel eller vad det nu än kan vara – vet också om att det finns en annan känsla involverad i matcher.
Känslan vid förlust.

Vi är bekanta med den. Det är en blandning mellan ilska, besvikelse, tomhet, frustration och sorg.

För det är ju så att ett lag oftast går vinnande ur striden, medan det andra laget får slicka sina sår.

Men varför är det så att vi även kan känna den här känslan när nationen på andra sidan förlorar? Vi har ju vunnit?

– Det har att göra hur olika individer upplever empati och sympati i det scenariot. Det kan vara så att vissa personer som är mer emotionellt intelligenta (alltså folk som kan uppfatta, läsa av och första folks känslor), är mer benägna till att bli berörda av att se andra nationer gräma sig över ett nederlag, säger Paul.

– Vi människor är sociala djur, vi är vana att arbeta och interagera med andra människor. Om andra har sorg så kan vi ofta känna av det och ta till oss det. Känslor är smittande, vi ser och känner det som finns runt oss, avslutar Paul.

Redaktionens val

  1. MENTAL TRÄNING

    Ny studie: Sverige smartast i världen

  2. MAMMA-TRÄNING

    Träning under graviditeten – så gjorde Anna Haag

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Sebastian Lundgren