Ensamhet är lika farligt som rökning

Publisert:

Att ha goda relationer är en hälsofaktor som hamnat i skymundan. Anders Wallensten som är läkare och epidemilog menar att ensamhet faktiskt är lika farligt för hälsan som rökning.

Erika Kits Gölevik pratar i Revolutionskvarten med Anders Wallensten, läkare, epidemiolog och författare till boken ”Hälsogåtan, evolution, forskning och 48 konkreta råd” om ensamhet och relationer.

–Människan som art har levt som grupp under väldigt lång tid. Vi är ett gruppdjur och har utvecklat behov som tillgodoses om vi är i en grupp, men inte om vi är ensamma, säger Anders.

Han menar att det faktum att vi lever i städer och numera kan klara oss själva har ändrat spelreglerna för våra kroppar och att mycket psykisk och fysisk ohälsa kan kopplas till ensamhet.

– Effekten blir ofta nån form av stress på kroppen. Ensamhet kan också leda till metal ohälsa, att man får dystra tankar av den här tillvaron. Man kan också känna sig väldigt stressad vilket kan få effekter på kroppen.

Man märker även negativa hälsoeffekter av ensamhet då den som är ensam ofta inte söker vård i lika hög utsträckning. Många får även mindre motivation till att till exempel äta bra.

– Har man ett positivt socialt nätverk så har man bättre förutsättningar till ett hälsosamt liv. Tittar man på de som blir äldre med god hälsa är det en faktor som sticker ut, att de har goda relationer. Riskfaktorn att vara ensam eller att känna sig ensam är påtaglig, den är i paritet med andra riskfaktorer som rökning.

Annons

Veckans deals: Träningsredskap

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.