Bråkat hela semestern? Så räddar ni relationen

Publisert:

Blev semestern mer bråkig än mysig? Terapeuten och sexologen Kalle Norwald ger sina bästa råd för att vårda relationen efter alla semesterbråk.

Semestern är slut och du och din partner har verkligen njutit av ledigheten, myst på stranden, lagat god mat, gjort spontana utflykter, promenerat hand i hand och bara slappnat av i varandras sällskap. Eller? Kanske har det inte alls varit så. Kanske har semestern som skulle bli så härlig i stället fyllts av bråk om vem som ska handla, vad ni ska hitta på och vem som ska ta hand om barnen? I så fall är ni inte ensamma.

Kalle Norwald, sexolog och terapeut, säger att alla förväntningar på semestern kan ställa till det för oss.

– Vi har så höga förväntningar på vår ledighet att vi ska ha det så otroligt mysigt med rosa skimmer och chokladglass. Och så blir det inte så och då lägger man det på sin partner. Vi tänker att det ska vara härligt att vara tillsammans dygnet runt i fem veckor men det är ju även ganska påfrestande. Vi är inte vana att umgås så mycket med våra partners och då är det inte konstigt att det blir konflikter.

Alla bråk är inte dåliga

Alla konflikter behöver dock inte vara dåliga säger Kalle. Löser man dem lär man sig mer om varandra.

– Konflikter per se är inte dåligt utan det är hur vi löser dem som är det viktiga. Då har man haft möjligheter att göra sams och lära känna varandra bättre. Jag tycker att vi ska luckra upp uppfattningen om att det är så dåligt att bråka för det är inte så. Det är föst när bråken blir destruktiva som det blir problem. När tonfallet blir hårdare och det är samma konflikt som upprepas om och om igen.

Kalle Norwald är terapeut och sexolog
Kalle Norwald är terapeut och sexolog

Vårda relationen efter en bråkig semester

Vill man försöka reda ut bråken och få relationen på rätt väg igen efter semestern finns det flera saker man kan göra. Första steget är att berätta om sin upplevelse och sina känslor.

  • Berätta hur du känner

– ViIl man lappa ihop relationen är det bra att säga ”Min upplevelse av den här semestern är att vi har bråkat väldigt mycket. Vad upplever du?” Partnern kanske inte har samma känsla, men våga vara transparent och öppen med vilka känslor detta har lett till hos dig.

  • Försök se ur partnerns perspektiv

– En vinst ifall man vill lösa konflikter är att någonstans ha en nyfikenhet för den andres perspektiv. Det kanske man inte alltid har. Är man för upptagen av sitt eget perspektiv och tycker att man själv har rätt är det svårt att vara nyfiken på partners perspektiv.

  • Par-rådgivning

– Märker man att det här är för känsligt för att prata om då rekommenderar jag alltid att man går i familjeterapi eller parrådgivning. Om man känner att det finns något att bygga på förstås. Det krävs motivation och vilja.

  • Dejta varandra

– Har man haft en semester som har inneburit mycket konflikt behöver man öka på lustkontot. Det behöver inte vara så stort, det behöver inte vara en weekendresa till London. Det kan vara fika på stan, baka någonting ihop.Stort som smått. Gör saker som ni har gemensamt och dejta varandra.

  • Visa uppskattning

– Visa mer uppskattning, stort som smått. Det kan vara att säga tack till varandra lite oftare, att vara generös med tacken.

Semesterbråk eller dags att gå vidare?

Men hur vet man om det bara är semesterbråken som ställer till det eller om man faktiskt borde gå vidare utan varandra?

– Märker man att konflikterna bara fortsätter och flödar på eller att man inte riktigt kan släppa det man bråkat om då är min erfarenhet som terapeut att då handlar det ofta om något annat i botten. Någon form av ilska som ligger där och tar sig i uttryck i det här.

Annons

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.