”Jag kan känna att jag är värdelös”

Sanna Nielsen är veckans Wellness-profil

Publisert:

Med en karriär som sträcker sig över 25 år tillhör Sanna Nielsen våra mest folkliga sångerskor.

I en intervju med Wellness berättar hon om självkritiken, pressen att ständigt vara glad och den fysiska utmaningen att leda ”Allsång på Skansen”.

Det är dagen efter ”Allsång på Skansen” och Sanna Nielsen slår sig ner på Sveriges Television. Hon har precis fått frågan om sin soliga personlighet – det ständigt glada och positiva – och faller i tystnad.

– Jag har mina dåliga dagar både på jobbet och hemma, säger hon. Jag är inte alltid glad och inte världens mest positiva människa. Jag är inte en robot! Samtidigt har jag med mig från uppväxten att man alltid ska vara glad och trevlig, inte låtsas, men åtminstone vara artig.

Rollen som programledare på ”Allsång på Skansen” känns väldigt fysisk – hur mycket måste du träna?

– Jag skulle inte kunna göra det här jobbet om jag inte hade lite flås, inte med den energin i alla fall. Men min kondition hade kunnat vara bättre, det märks när jag ska presentera en artist efter att ha gjort en allsång och sprungit runt i publiken, haha.

Hon funderar.

– Det är även slitigt för stämbanden och det var samma sak när jag var med i Melodifestivalen. Då förberedde jag mig hemma genom att sitta på en träningscykel fem minuter innan jag började sjunga. Bara för att öva upp flåset och hitta lugnet när jag sjunger, annars kan rösten låta lite nervös eller stressad om man har sprungit på scen.

Intressant!

– Man sjunger med kroppen, stämbanden får man bara ljud ifrån. Så det är viktigt med magstöd och kondition. Sedan måste man sköta om sig själv, alkohol torkar exempelvis ut stämbanden. Jag kan absolut tycka det är gott med ett glas vin, men aldrig kvällen innan ett gig, då vill jag vara fräsch. Och jag har aldrig rökt i hela mitt liv. Det är lite konstigt, men jag började sjunga när jag var 11 år och då fick jag detta berättat för mig, så det har aldrig blivit av.

ANNONS

Köp biljetter till Sanna Nielsens julkonsert – redan nu!

Showtic (Extern länk)

Hur går det med träningen nu?

– Jag önskar att jag kunde träna fem dagar i veckan, men nu har jag kommit till en punkt där jag är glad om jag tränar en dag i veckan. Jag utgår från att jag är nybliven mamma och det kan inte bli hur bra som helst. Träningen som blir av är bra träning. Just nu blir det mycket hemmaträning. Jag och min PT har satt ihop ett träningsprogram som jag kan köra hemma med min bebis i famnen. Jag använder honom i träningen, har honom i famnen eller i bärsele och så jag gör olika benlyft och situps med honom som vikt.

Vad gör du om du mår riktigt dåligt en dag då?

– Jag vet inte om jag har något bra sätt att hantera det på, haha. Men om jag får komma ut en stund själv i naturen så kan jag lösa det mesta. Det blir ett sätt att trycka på paus om något har hänt. Träning är bra även för den mentala hälsan, går jag en promenad eller tar en joggingtur så kan jag skingra mina tankar och få ny energi.

Har du bra självförtroende?

– Det är helt okej. Sedan kan det vackla om jag går in i ett nytt projekt. Då kan jag känna: ”Gud, vad värdelös jag är” eller ”När kommer de på att jag är fake?”. Jag slår på mig själv jätteofta. Vad har jag gjort och vad har jag tackat ja till?

Hon tystnar.

– Samtidigt har jag ett jävla anamma som gör att jag bygger tillbaka självförtroendet snabbt och tänker ”Nu ska jag visa dem”. Jag tycker inte det enbart är dåligt att tvivla i sådana lägen, det innebär också att man är ödmjuk och tacksam för det man har fått, oavsett om det är en ny roll eller ett nytt framträdande.

Vad gör du för att återhämta dig?

– Vi har ett spabad hemma på tomten och att sätta sig där är verkligen ”wow”. Det är skönt för kroppen, själen och rösten. Särskilt mitt i vintern. När jag och min sambo brukade komma från hem från gig mitt i natten satte vi oss där och varvade ner. Det är underbart. Nu när vi har en son blir det en promenad med barnvagnen istället.

Har du något guilty pleasure?

– Jag äter godis nästan var och varannan dag. När jag gör en produktion försöker jag vara mer hälsosam, men polly-godis är min akilleshäl. Om någon er mig en polly så säger jag: Du kan inte bara ge mig en, du måste ge mig hela påsen. Sedan har jag alltid ingredienser till chokladbollar hemma, det älskar jag.

Hur hittar du vardagsglädje?

– Oj, bara genom att titta på min lille son. Jag har sovit tre timmar på natten och så ger han mig ett leende och så är den dagen gjord. Som småbarnsförälder blir sömnen lidande och då får man vara glad om man kan få tre timmars sömn en natt.

Ditt bästa tips för att stressa av i vardagen?

– Sätt dig i en skön stol, titta på en film, ta fram något gott att äta eller dricka. Ring en kompis eller ta en promenad med en vän. Bryt mönstret bara! Jag gillar att titta på ”Robinson”, det är skitbra mot stress, vi har även sett en serie som heter ”Black List”. Jag läser också Camilla Läckbergs bokserie om Faye, nu senast ”En bur av guld” som var väldigt bra.

Hur får du ihop livspusslet?

– Vi är två föräldrar som är frilansade musiker så vi har haft ynnesten att vara hemma länge tillsammans med vår lille grabb. Eller som idag när jag är på SVT och har möten, då kan Gibson följa med mig. Det får bli som det blir och vi brukar försöka lösa det.

Vilken är din bästa sida?

– Jag är duktig när saker behöver lösas, för mig är det aldrig några problem och jag stressar inte upp mig. Min värsta sida är väl lite samma sak, att jag tar på mig för mycket och vill vara alla till lags. Då blir jag också stressad, haha.

Till skillnad från många andra barnstjärnor så har du inte spårat ut – vad tror du det beror på?

– Jag har haft en fin uppväxt och många bra människor runtomkring mig som gett mig goda värderingar. Jag har aldrig haft behov av det där andra, jag har alltid varit trygg i mig själv. Sedan har det aldrig varit något tvång att ställa mig på scen eller spela in album, ingen har pushat mig. Jag har gjort det för att jag har tyckt att det varit roligt.

Vad skulle du ge dig själv som 18-åring för råd?

– Jag skulle säga att allt kommer bli bra. Du behöver inte oroa dig så mycket eller anstränga dig så mycket med att försöka passa in. Jag var stressad över alla vägval i livet när jag var 18 år. Det går alldeles utmärkt att inte veta vad du vill, det kommer lösa sig i framtiden. Du är har hela livet framför dig.

Vad är du för stjärntecken och känner du igen dig i beskrivningen?

– Jag är skytt. Det är ganska mycket som stämmer där; man är social, optimistisk och positiv, det är väldigt mycket jag. Det är aldrig några problem, allt går att fixa.

Annons

Utforska Wellness

Om skribenten