”Det var jag som skrev att du var tjock”

 • Erika Kits Gölevik
Publisert:

Tori Spellings bröstoperation var misslyckad, Linda Rosing och Fadde var äckliga och Britney Spears ful.

För nästan 20 år sedan jobbade jag på tjejtidning. Jag fyllde den med det jag hade fått lära mig – att kvinnokroppens tjusning endast låg i formen.

Men det faktum att vi idag för samma brinnande krig mot media, skönhetsideal och våra kroppar kan bara betyda en sak: Vi matar fel eldar!

Det var jag som skrev att du var tjock. Det var jag som med sylvass penna var med och fyllde tjejtidningarna med det jag hade fått lära mig – att kvinnokroppens tjusning endast låg i formen.

Idag vet jag bättre. Det vore därför så lätt att låta den här texten handla om att våga vägra bry sig om sitt utseende och att stämma in bland de höga och arga röster som riktar ljuset mot de rubriker som säger åt oss att fixa, ändra, lyfta, banta, injicera våra kroppar, läppar, pannor och ja banne mig – numera även underliv. Ingen del av kvinnans kropp får liksom vara ifred.

Det vore lätt. Och på många sätt rätt. Men något i mig viskar att det snarare vore stagnation än revolution.

Att svaret inte kan vara ilska, utan att älska. För jag tror egentligen inte att vi vill ha våra kroppar ifred.

För nästan 20 år sedan jobbade jag på tjejtidning. För några månader sedan fick jag texter från den tiden skickade till mig  tillsammans med frågan "Hur tänker du kring detta idag?".

Artiklarna gjorde narr av Tori Spellings misslyckade bröstoperation, tyckte att Linda Rosing och Fadde var äckliga och skrattade åt att Britney Spears var ful.

Jag skrev artiklarna. Och helt ärligt: den 23 år gamla Erika, som redan då hade ägnat nästan tio år till att kritisera sin egen kropp, höjde nog inte ens på ögonbrynen när hon gjorde det. Våra kroppar beskådades och sågades. Det var min verklighet.

Jo, jag tycker att det är osmakligt att media profiterar på kvinnors osäkerhet kring sina kroppar. Och ja, jag ångrar de där artiklarna djupt och önskar att jag kunde ge 23-åriga jag en kram och säga 'Kom så går vi och gör något vettigt istället'.

Men det faktum att vi idag – 20 år senare  – för samma brinnande krig mot media, skönhetsideal och våra kroppar kan bara betyda en sak: Vi matar fel eldar!

Låt oss ha en krass stund:

Den kommersiella mediavärlden må vara ytlig, men den är också på sätt och vis demokratisk = det vi köper kommer man att skriva om.

Vi köper alltså budskap om utseende och kropp. Punkt.

Här går det att slänga in enkla och snabba sanningar om att köpen beror på att vi kvinnor har fått lära oss att vårt värde sitter i utseendet och att vi är skadade och hjärntvättade hela bunten.

Det ligger sanning där, men det får inte bli hela sanningen. Vi får inte förneka att vi också längtar efter att känna oss vackra och att bli åtrådda. Något släcks i oss då.

Problemet är inte att vi vill känna oss vackra, utan att vi inte längre vågar visa upp den skönhet vi redan har!

Vi har felparkerat i en offerposition som godtar media- och modevärldens snäva ramar för vad skönhet är, istället för att nyfiket utforska när och hur vi känner oss vackra, levande och sensuella.

Vi hukar under normen för att ingen har lärt oss att inte göra det, det är beklagligt, men någon generation måste vara den som plockar p-boten från rutan och kör därifrån.

Låt det bli vi! Låt oss möta våra rädslor, läka gamla sår, bygga på våra insidor och bli de som går före!

Det kommer att vara svårt.

För det är lättare att vara arg på algoritmer än att visa sina barn hur självkärlek ser ut.

Det kommer att vara läskigt.

För det är tryggare att inte ens försöka, än att misslyckas igen. Och igen. Och igen.

Det kommer vara stökigt.

För det är lättare att vara lika, än att njuta av våra olikheter.

Det kommer vara värt det!

För jag står hellre framför våra döttrar spritt språngande naken, med skrubbsår på knäna, vild blick, stolt bröst, fri själ och lycklig kropp – än klädd i en rustning av ilska för att skydda en ängslig lekamen som förnekats att bli åtrådd.

Och jag vill att mina pojkar, den dagen de blir förtrollade av någons blotta existens, ska våga sätta ord på vad skönheten gör med dem.

Jag vet att den förtrollningen inte kommer ha med ideal att göra.

För sann skönhet syns inte, den känns.

Om vi skulle lägga lika mycket energi på att utforska hur skönhet känns, som vi lägger på att motsätta oss samhällets bild av hur den ska se ut, så skulle köpsuget efter ett välpolerat kvinnoskal försvinna.

Vi skulle tappa intresset för stomatolleenden och börja leta nyanser i varandras blickar eftersom vi vet att det är mörkret som ger ljuset sin fulla kraft. Vi skulle förundras av kvinnans former och färger och inspireras av varandras olika skönhetsspråk.

Vi skulle blomma!

För att allt som får näring gör det.

Och då, men först då: så skulle den kommersiella världen att följa efter.

Så låt oss visa media, modehusen och kommande generationer hela färgskalan av vad det innebär att vara en feminin varelse.

Låt oss våga glittra, gråta, förföra och vråla.

Vi är inga offer.

Vi är amazoner.

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Boosta dig själv

Tukan förlag

Boosta dig själv

149,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. MENTAL HÄLSA

  ”Jag gör inte vad som helst för mina barn”

 2. HÄLSA

  Vi måste sluta prata om träning!

 3. MENTAL HÄLSA

  Jag sårade en bra man – för jag behövde mig

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Erika Kits Gölevik