”Graviditeten gjorde mig oerhört glad men också livrädd”

Nicole Falciani är veckans Wellnessprofil

Publisert:

Influencern och programledaren Nicole Falciani har under sommaren både avslöjat att hon ska bli mamma och starta ett eget bikinimärke.

För Wellness berättar hon om tankarna kring graviditeten och hur hennes storlek fick henne uppsagd från sitt tidigare bikinisamarbete.

Det är slutet av sommaren och Nicole Falciani sitter nere i Spanien och funderar över hemligheten bakom att må bra.
– Det absolut viktigaste är att lyssna på sig själv, säger hon. Jag kan fortfarande vara dålig på det. Jag har en magkänsla som säger en sak, men sedan skiter jag i det och gör tvärtom. Man kanske är för trött för att gå på den där middagen, så går man emot sitt eget mående och tackar ja i alla fall, bara för att vara andra människor till lags. Den viktigaste personen i ens liv är ändå en själv.

Det låter som att du har fått en del insikter – har du gått något i terapi?
– Ja, jag har gått flera omgångar i terapi. Jag hade en depression för drygt sex år sedan och det var första gången som jag gick till en psykolog. Då handlade det om utmattning efter att ha pluggat och jobbat heltid samtidigt. Sedan dess har jag gått i terapi i omgångar.
Hon tystnar.
– Jag har haft det tufft med psykisk ohälsa och insett att inget är viktigare än att jag mår bra. Mår man själv bra så speglas det i relationer och yrkesliv. Nu har jag blivit duktigare på att lyssna på mig själv och värdesätta mitt egna mående.

Som influencer, programledare och numera även modedesigner har träningen blivit ett sätt för Nicole Falciani att hitta balansen.

– Det gör väldigt stor skillnad i måendet, säger hon. Jag har reumatism och där hjälper det också jättemycket. Så för mig är träning något som jag gör både för att det är kul och för att må bra. Mot reumatismen märker jag stor skillnad i lederna och jag får betydligt mindre värk i kroppen jämfört med när jag inte tränar.

Hjälper det även med den mentala hälsan?
– Absolut, både fysiskt och psykiskt. Jag blir piggare och orkar mer. Känslomässigt är det framförallt bra om jag är arg, då kan jag få utlopp för mina känslor, haha.

Vad tränar du?
– Just nu tränar jag mest pilates och högintensiv träning på gymmet, då är det 40 sekunders träning och 10 sekunders vila. Sedan kör jag lite padel som resten av Sveriges befolkning och även lite boxning.

Nicole Falciani – vars föräldrar kommer från Italien – flyttade till Rom med pojkvännen Adem Berisha 2020. I somras meddelade paret att de ska bli föräldrar i januari.

– Det känns fortfarande overkligt. Har man inte barn kan man inte föreställa sig vilken förändring det blir. Det är både roligt och läskigt. Framför allt är det nervöst att det ska komma en till person som man ska ta hand om. Samtidigt har jag fått bra stöd från mamma och mina bästa vänner som har barn. Jag har redan skickat tusen frågor till dem och kommer nog skicka ännu fler, haha.

Hur var ögonblicket när du fick reda på det?
– Det var skräckblandad förtjusning. Jag var i min lägenhet i Stockholm och hade haft på känn några dagar att jag var gravid. Så köpte jag ett graviditetstest och tog det i badrummet. Det stod väldigt fort på stickan att jag var gravid. Jag blev oerhört glad men också livrädd. Jag tänkte: Gud, vad fan har jag gjort?

Påverkas relationen till egna kroppen?
– Ja, det har verkligen blivit så att jag lyssnar på kroppen ännu mer. Känns något fel när jag tränar är det bättre att avvakta och fråga någon om råd. Man får anpassa sig efter kroppen och kanske skippa att träna det tänkta passet vissa dagar. Men det känns coolt på något sätt, jag har fått väldigt mycket mer respekt för min kropp. Det är häftigt att det växer en bebis i mig.

I somras lanserade du även bikinimärket Ombreas – vad har tanken varit där?
– Jag älskar att tillbringa somrarna utomlands och sola och bada och gå runt i bikini hela dagarna. Så tanken har funnits där länge. Sedan jobbade jag med ett annat stort bikinimärke för några år sedan, de valde att avsluta vårt avtal eftersom de tyckte att jag hade blivit för stor för deras kläder. Då kände jag att det var tecknet på att jag behövde starta ett eget märke.
Hon funderar.
– Det är tragiskt att vi lever i en värld där man måste se ut på ett visst för att kunna bära bikini. Jag ville göra ett märke som alla ska känna sig bekväma i, ett märke för majoriteten av oss vanliga tjejer.

Vilket stjärntecken är du och stämmer det överens med din person?
– Jag är vädur och det stämmer väldigt väl. Den främsta egenskapen är envisheten. Väduren vill ha det på sitt sätt, man vill gärna bestämma och tar ofta en ledarroll. Det stämmer in otroligt bra på mig, så har det varit sedan jag var barn. Ska jag göra ett specifikt jobb eller nå ett specifikt resultat så ger jag inte upp, jag jobbar hela vägen in i kaklet.

Vilket är ditt guilty pleasure?
– Det är absolut Nutella. Jag kör det på allt, det finns inget som Nutella inte passar till. Men det bästa är att äta det med en sked direkt ur burken. Jag äter det i alla fall 3 till 4 gånger per vecka, haha.

Nicole på Elle-galans röda matta i april 2022
Nicole på Elle-galans röda matta i april 2022

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Där är jag ingen bra person att fråga. När jag mår dåligt vill jag må ännu sämre, jag låser in mig och vill inte prata med någon. Kollar på någon deppig film och deppar ännu mer. Det är det absolut sämsta sättet att hantera det på.

Samtidigt kan det vara gött.
– Ibland kan det vara skönt att gå in i sig själv, men problemet är att man blir ännu deppigare. Man hamnar i en negativ spiral och mår ännu sämre. Man borde gå ut och ta promenad eller prata med en kompis, göra något som får tankarna att förflytta sig. Så mogen har jag inte blivit än.

Din bästa sida?
– Det är nog att jag är omtänksam med familj och nära vänner. Jag lyssnar och kommer ihåg vad folk säger, småsaker, ”just det, det är hennes favoriträtt, då lagar jag den”. Jag älskar att skämma bort mina närmaste. Min sämsta sida är nog att jag är långsint, om jag bråkar med någon så kommer jag ihåg det i flera år efteråt.

Vad är din bästa egentid?
– Att lägga mig i ett varmt bad och bara ta hand om mig själv: skrubba kroppen, lägga ansiktsmask, tvätta håret. Min bästa egentid är absolut den i badrummet.

Råd till dig själv som 18-åring?
– Då skulle jag säga: sluta bry dig om vad andra tycker. När man var tonåring brydde man sig så otroligt mycket om vad omgivningen skulle säga och man lade alldeles för mycket energi på det. Vem fan bryr sig om folk tycker och tänker?

ANNONS

Köp Nicole Falcianis bok ”Du ser ju inte sjuk ut” här!

Adlibris (Extern länk)

Annons

Köp en yogamatta

Utforska Wellness

Om skribenten