”Jag vet inte vad som är autism eller personlighet”

Therése Lindgren är veckans Wellnessprofil

Publisert:

Du har kanske sett henne i SVT-dokumentären ”Therése Lindgren – Slippa bli mamma”.

Therése Lindgren är en av våra största influencers och hon räds inte för att dela med sig av det som känns svårt.

För Wellness berättar hon om sin nya diagnos, hur hon inte vill umgås med vänner och vad som gör henne lycklig.

En vecka har passerat sedan SVT-dokumentären ”Therése Lindgren – Slippa bli mamma” hade premiär: ett program där den folkkära influencern undersöker sina egna tankar kring moderskap och beslutet att inte skaffa barn. Nu sitter hon i lägenheten hemma i Stockholm och funderar kring ämnet.

– Idén kom från mina egna tankar kring att eventuellt avstå från att skaffa barn, säger hon.

– Jag känner ingen som frivilligt valt att inte skaffa barn, så jag har inte haft någon att prata med om detta. Sedan är det sällan man ser kvinnor uttala sig om barnlöshet i media. När de väl gör det porträtteras de som bittra och ensamma gamla nuckor.

Therése Lindgren pratar med allt från psykologer till barnlösa kvinnor i offentligheten, däribland artisten Kayo Shekoni och rallyproffset Tina Thörner. En fråga väcks: vad skrämmer henne mest med att inte skaffa barn?

– Ensamheten! När jag är gammal och sitter på ålderdomshem, kommer ingen och hälsar på mig då? Samtidigt finns inga garantier på att dina barn hälsar på dig när du är gammal i alla fall.

Finns det något som skrämmer med att skaffa barn?

– Nej, tvärtom, jag tror att jag hade varit bra mamma. Men jag känner mig bara inte sugen.

Med över en miljon följare på både Instagram och Youtube tillhör Therése Lindgren våra mest populära influencers. Tidigt i karriären var hon öppen med sin psykiska ohälsa och när hon separerade från sin pojkvän 2015 var det Youtube-kanalen hon använde för att ventilera sin sorg. När hon nu grubblar över barnlöshet är det åter offentligheten hon vänder sig till.

– Precis som då, när jag pratade om min erfarenhet av psykisk ohälsa, använder jag min plattform för att tala om mina funderingar kring barnlöshet. Jag vill använda mitt influerande till att lyfta frågor som många kan känna sig ensamma i.

Det känns inte naket?

– Jo, jättenaket! Jag var inte alls säker på att jag skulle vara med i programmet när jag blev tillfrågad. Det är som att öppna locket till något: när jag väljer att prata om en fråga offentligt bjuder jag också in andra människor till att kritisera. Det är jätteläskigt, särskilt när det är ett ämne som jag inte är hundra procent säker på.

Therese Lindgrens karriär tog fart 2013 när hon – sjukskriven för utmattningssyndrom – började posta Youtubevideor om smink och skönhet.

– Jag hade inga ambitioner alls och visste inte ens att man kunde vara en influencer. Det var nog en av anledningarna till att det gick så bra, jag gjorde det endast för att det var kul.

Hur ser dina erfarenheter av psykisk ohälsa ut?

– Sedan jag var tonåring har jag haft problem med ångest i perioder. För tio år sedan började jag lida av panikångestattacker som kom i tid och otid. Sedan har jag ätit antidepressiva och gått i terapi i perioder.

Har du fått några insikter där?

– Ja, jättemånga. Jag har gått i både psykodynamisk samtalsterapi och KBT. Jag tycker framförallt att KBT har hjälpt exponera mig för situationer som jag tycker är obehagliga. Det kan exempelvis vara att befinna mig i stängda rum, som en tunnelbana eller ett mötesrum. Sedan tror jag att terapin har fått mig nå en massa insikter snabbare än om jag försökt komma på saker på egen hand.

Hjälper träningen med det mentala måendet?

– O ja!  Jag märker stor skillnad i perioder när jag har mycket arbete och prioriterar bort min träning. Det får jag alltid betala för senare. Det blir en negativ spiral där jag blir tröttare, tar sämre beslut med kost och är vaken längre på kvällarna. Så träning gör stor skillnad.

Vad tränar du nu?

– Jag går varken till gym eller utövar någon sport, däremot tränar jag mycket med mina två hundar. Vi joggar, har benvikter och klättrar i berg. Så det är mycket mer än bara promenader!

Hur hittar du vardagsglädje?

– Jag tycker inte att det alltid har varit så lätt att hitta vardagsglädje. Först när jag blivit äldre har jag insett vad jag får glädje ifrån. Förr trodde jag att det måste komma från att ha en massa vänner, ett rikt socialt liv, gå på restauranger. Så levde jag de första 20 åren i mitt liv. Men jag är introvert och jag har autism, så för mig är vardagsglädje att tillbringa tid i hemmet med mina hundar och min pojkvän.

Hon tystnar.

– Jag blev utbränd för att det var hög arbetsbelastning men också för att jag levde ett sådant extrovert liv. Jag tillbringade mycket tid på krogen, hade många sociala kontakter, dansade varje helg och gick på middagar och aw. De är roliga saker men för mig, personligen, kunde jag inte leva så.

Hur påverkar autismdiagnosen dig i ditt liv?

– Jag vet faktiskt inte hur diagnosen påverkar mitt liv ännu, jag fick diagnosen så nyligen så jag har inte riktigt listat ut vad i min personlighet som bara är personlighetsdrag och vad som är autism. Så jag kan inte riktigt svara på den frågan ännu.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Framför allt tillåter jag mig själv att vara deppig. Tidigare fick jag panik när jag kände deppighet. Idag tycker jag att det kan vara ett sundhetstecken att vara nedstämd ibland: det är en signal att man behöver lugn och ro, att man har tagit ut sig alldeles för mycket. Det är inte så farligt att vara lite nere i kortare perioder.

Therese Lindgren med sambon Anders
Therese Lindgren med sambon Anders

Du är i en stadig relation med din sambo Anders – hur stort stöd är det i måendet?

– Jag tror det hjälper jättemycket. Vi gjorde ju slut 2015 och blev tillsammans igen 2016. Innan dess hade vi varit ihop sedan 2010. Jag tror att det är ett större stöd än jag förstår eftersom jag är en introvert person som har ganska litet umgänge. Anders är den som jag pratar och umgås med.

Inga vänner?

– Nej! Jag tycker det är svårt att ha mycket vänner. Det kommer inte helt naturligt för mig. Bekanta går bra, men vänner som man ska umgås med? Jag känner inte suget, det är lite som med barn.

Haha – hur ska man göra om man vill nå fram och bli din kompis?

– Haha, jag tror man måste ligga på ganska mycket och föreslå att ses. Det är jättehemskt men så är det. Jag kan vara lite dålig på att höra av mig.

Vad skulle du ge dig själv som 18-åring för råd?

– Alla blir inte lyckliga av samma sak. Jag växte upp med Sex and the city där det var mycket killar, mycket vänner, man tillbringade tid på klubbar och restauranger. I alla tonårsfilmer var det bara tönten som satt hemma. Så det visade sig att jag var en tönt, haha. Det skulle jag ha sagt till mig själv tidigare.


Namn: Therése Lindgren.
Ålder: 35 år.
Född: Nynäshamn.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo och två hundar.
Aktuell: Med Therése Lindgren – Slippa bli mamma” på SVT.

Annons

Köp en yogamatta

Utforska Wellness

Om skribenten