Därför upplever du déjà vu

Publisert:

Plötsligt känns det som om du har upplevt exakt det här tidigare.

Du har suttit på platsen du just nu sitter på och läst den här texten.

Hjärnforskaren Pontus Wasling går igenom hjärnans märkligaste trick.

Du kommer till en plats för första gången, ser en båt som kör in under bron du står på samtidigt som en ung kvinna tappar sin väska en bit fram på gatan. Plötsligt får du en känsla av att du upplevt allt det här förut trots att det är omöjligt. Det är ett minne som inte existerar i verkligheten, en déjà vu-upplevelse.

Orden är franska och betyder ”redan sett”, ett fenomenet som de flesta upplevt någon gång och som lär ha förbryllat människan sedan urminnes tider.

Teorier kring déjà vu

Sedan slutet av 1800-talet har det funnits en rad olika teorier kring de falska minnena. Sigmund Freud menade att en déjà vu uppkommer när en person plötsligt minns en fantasi.

Amerikanska teorier från 1990-talet hävdade att fenomenet inträffar när man delat sin uppmärksamhet mellan flera olika saker samtidigt. Hjärnan ska då omedvetet ha uppfattat sin omgivningen samtidigt som den fokuserar på något annat och när fokus sedan flyttas till omgivningen verkar den bekant.

Holländska studier från 2000-talet menar att man kan få déjà vu är att ett fragment ur en gammal minnesbild stämmer överens med den nuvarande bilden och att man då blandar ihop dem.

Det må vara ett av hjärnans märkligaste partytrick som är svårt att beskriva och svårt att förstå men med överläkaren och hjärnforskaren Pontus Waslings hjälp ska vi ge det ett försök.

Pontus Wasling är hjärnforskare och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om hjärnan och minnet. Senaste boken heter Knaster och handlar om vårt medvetande.
Pontus Wasling är hjärnforskare och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om hjärnan och minnet. Senaste boken heter Knaster och handlar om vårt medvetande.

Vad är en déjà vu?

– Det är helt normalt och det är vanligt hos barn. Man kan beskriva en déjà vu som en kortvarig och övergående elektrisk rubbning i hippocampus som sitter i tinningloberna. Hipppocampus är den delen i hjärnan som lagrar in alla våra minnen.

En déjà vu kan även vara inledningen till ett epileptiskt anfall. Och det kan även orsaka en déjà vu.

– Ett epileptiskt anfall är en liten eller stor elektrisk storm, en urladdning av elektricitet. Precis som en déjà-vu kan ett epileptiskt anfall starta i hippocampus. Nervcellerna blir aktiva av någon anledning som man inte alltid vet. Själva orsaken till anfallet är ofta att det kan finnas en liten skada i de här delarna. Nervcellerna mår inte riktigt bra. En elektrisk urladdning i hippocampus under ett anfall kan faktiskt också orsaka en déjà-vu-upplevelse.

Även riktiga minnen kan plötsligt spelas upp innan ett epileptiskt anfall

– Det kan även vara så att hjärnan spelar upp befintliga minnen som början av ett anfall. Jag har en partiet som alltid ser en kvinna gå ner för stadshus-trappan i Västerås innan sina anfall.

Hippocampus, rödmarkerad, är den delen i hjärnan som lagrar in alla våra minnen.
Hippocampus, rödmarkerad, är den delen i hjärnan som lagrar in alla våra minnen.

ANNONS

Köp boken Knaster här – från Adlibris!

Adlibris (Extern länk)

Vanligare hos barn

Som vuxen får man väldigt sällan déjà vu. Varför det här fenomenet plötsligt försvinner när man blir äldre vet man inte riktigt. Men förklaringen finns troligtvis i hjärnans utveckling och hur mycket som faktiskt sker med hjärnan när man växer.

– Man har lika mycket nervceller när man är nyfödd som när man är vuxen men det skapas väldigt mycket synapser i tidig ålder. Sedan plockas många av dem bort under tonåren och då händer det mycket i hjärnans uppbyggnad. Hjärnan är helt enkelt inte riktigt mogen och ser annorlunda ut när vi är barn och där någonstans finns förklaringen till det här men längre än så har man inte kommit i forskningen. Det är svårt att studera något som man får så sällan som en déjà vu.

Annons

Köp en yogamatta

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.