”Min fru vill skiljas men jag vill inte det”

 • Wellness
 • Suzan Mobarke
Publisert:

Han vill inte skiljas men det vill frun. Psykologen Suzan Mobarke Hall på Mindler ger tips och råd.

Läsarfråga

Hej!

Jag har ett jätteproblem. Min fru sedan 11 år tillbaka kommer till mig en kväll och säger att hon vill separera. Vi har aldrig under våra år tillsammans haft det dåligt. Vi har fått tre fantastiska barn. Har haft ett bra och fungerande sexliv tillsammans. Inga stora konflikter. Allt som vi har gjort har varit ett gemensamt beslut.

Min fru kommer ifrån en svår barndom. Den hon hade bäst kontakt med var en äldre släkting och när hon gick bort försvann den enda riktigt trygga punkten på hennes sida. Det som jag tyckte var konstigt var att jag inte fick den där sorgen från henne. Ibland får jag en känsla av att hon har fått fly sina känslor hela livet och när något är jobbigt då stänger man av den känslomässiga biten.

Och lite den känslan får jag nu. Att hon vill fly och att jag är det lättaste valet. Allt som hon har stått för. Att hon aldrig ska ge hennes barn en rörig uppväxt och kämpa för varandra är som bortblåst. Jag älskar henne så jäkla mycket och skiljas vill jag inte. Vad ska jag göra?

Psykologen Suzan Mobarke Hall

Psykologens svar

Hej!

Det låter som att du går igenom en tuff tid just nu. Det kan vara chockartat när en kärleksrelation tar slut, särskilt när det upplevs som plötsligt och utan tydlig anledning. Det kan göra att vi tappar fotfästet och därför vill greppa tag om något som kan hjälpa oss att förstå. Att få svar på frågan varför.

Fråga och lyssna aktivt

Det låter som att du funderar mycket över varför din fru vill separera. Har du frågat henne vad orsaken är och har ni pratat närmare om den? Om ni inte har gjort det kan ett förslag vara att göra just det. Ta initiativ till en pratstund, utforska anledningen till din frus beslut och försök att lyssna aktivt. Kanske kan du också tala om för henne hur dina tankar går, att du upplever separationen som en flykt från hennes sida. Var noga med att inte förmedla det som en sanning, utan betona att det är din upplevelse och fråga vad hon tänker kring det.

Var beredd på andra svar

Kanske vet din fru varför hon vill separera. Många gånger kan det vara så att personen som initierar en separation redan har kommit en bit i processen. Personen kan under en tid ha grubblat över relationen, gruvat sig och övervägt olika beslut för att till slut landa i att en separation är det mest lämpliga.

Andra gånger kan det vara så att personen som vill lämna inte kan ringa in exakt varför hen vill bryta upp. Att det exempelvis inte handlar om konkreta händelser eller konflikter utan snarare beror på känslor som svalnat. Var därför beredd på att du kanske inte får ett svar. Var också beredd på att du kanske får ett svar som inte stämmer överens med din tanke om att separationen är ett flyktbeteende från hennes sida.

Parterapi

Ett annan sak du skulle kunna föreslå är parterapi. Terapi kan vara ett sätt för er att reda i vad som lett till din frus beslut och undersöka om det finns en annan väg att gå. Om din fru är bestämd i sitt beslut och vill gå vidare med en separation kan parterapin istället handla om att skapa ett avslut. Terapin kan också ge er verktyg för att kommunicera i framtiden, i den relation ni fortfarande kommer att ha som föräldrar till tre gemensamma barn. 

Försök också fokusera på att ta hand om dig själv. Du går igenom en situation som av många upplevs som krisartad. Rå om dig själv på alla sätt som går. Basala saker som kost, motion och sömn kan göra underverk för att hålla oss flytande i tuffa perioder. Försök också visa dig själv lite medkänsla; stötta dig själv i den motgång du går igenom, ge dig själv värme och omsorg. Sträck ut en hand och ta hjälp av andra, oavsett om det handlar om att prata av dig eller om du behöver hjälp med det praktiska. Ett alternativ kan också vara att vända dig till en professionell samtalskontakt som kan lyssna och hjälpa dig att navigera i situationen.

Acceptera situationen

Om ni går vidare med en separation så återstår det att acceptera situationen och din frus beslut. Det kan låta märkligt, men att inte göra motstånd till saker och ting kan skapa en stor lättnad och ett lugn. Att inte försöka förändra eller kontrollera sådant som ligger utanför vår kontroll får oss ofta att rikta vår uppmärksamhet och energi mot det vi faktiskt kan kontrollera. Att acceptera saker och ting som de faktiskt är gör att vi kan tänka klart och för oss ofta framåt. 

Det kan låta som en klen tröst just nu men till slut landar de allra flesta i en acceptans och finner sig själva i den den vändning som livet tar efter en separation. Ta hand om dig och stort lycka till!

Vill du ställa en fråga till Wellness psykolog? Läs mer om hur du gör här Fråga Wellness psykolog

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Att skiljas med barn

Bergström, Malin

Att skiljas med barn

259,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. ENSAMHET

  ”Jag är helt ensam och har svårt att lita på folk”

 2. TERAPI

  KBT - så går den effektiva terapin till

 3. MENTAL HÄLSA

  Läsarfrågan: ”Har sökt över 100 jobb utan att få napp”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Wellness  

Granskad av

 • Suzan Mobarke Suzan Mobarke  legitimerad psykolog på Mindler. Suzan har erfarenhet inom klinisk psykologi och organisationspsykologi.