PT-Fia: Jag har levt ett liv där jag varit väldigt avstängd

Publisert:

Tillit, kåtslag och lek. De tre orden pryder Sofia Ståhls vänstra arm – en påminnelse om att allt är som det ska vara.

– Jag ser nu, tio år senare, att jag behövde göra hela den här resan för att jag skule hamna här.

Färgsprakande, guldigt glimmande plagg ligger i prydliga högar på konferensbordet på Högberga gård där vi ska fotografera Wellness omslag.

– Jag brukade säga att jag inte passar i färg. Jag hade bara diskreta kläder förut. Till slut jag började slå hål på det där och nu älskar jag färg! Numera behöver jag klä mig i färg, det piggar upp allt. Vi är så många som går runt med valda sanningar som begränsar och förminskar oss i livet, säger Sofia Ståhl, 33, influencer och träningsprofil.

”När jag får feeling kör jag på den”

Valet faller på en ljuslila byxdress. ”På med dansbanden” ropar hon och när Kikki Danielssons ”Bra vibrationer” dundrar ut över Stockholms inlopp strålar hon mot kameran.

Att Sofia Ståhl blev PT-Fia med hela svenska folket var något av en slump, men ändå en självklarhet.

– Jag fikade med en kompis som skulle börja plugga till personlig tränare veckan efter. Han berättade om det här och då fick jag det närmaste en religiös upplevelse jag fått. ”OMG det är det här jag ska göra. Nu måste jag hoppa på det här”. Och när jag får feeling kör jag på den så jag ringde min mamma och frågade om jag kunde få låna pengarna jag saknade.

Sofias mamma hjälpte till, och så började hennes utbildning till PT.

– Så det var en ren slump eller så var det absolut inte det. Jag tänker att det inte var en slump. Innan den där fikan hade jag inte fattat att man kunde jobba med träning. Det var som att någon gav mig en käftsmäll och sa ”dit ska du”.

Kom inte upp ur sängen

Hon startade en blogg om hälsa under namnet PT-Fia år 2010. Följarna blev snabbt många och Sofia prydde omslagen till varenda träningsmagasin. Men så kom den där dagen när hon inte kom ur sängen.

– Vid midsommar 2012 vid blev jag sjukskriven för utmattningsdepression med omedelbar verkan. Läkaren sa att jag var förbjuden från fysisk och psykisk ansträngning. Jag skulle bara gå hem och bädda ner mig.

Sofia hade tidigare haft panikångestattacker och varit deprimerad men inte förstått vad allt betydde. Hon var sjukskriven i ett år och fick ta itu med det stora arbetet att bygga upp sig själv igen.

– Jag hade mycket obearbetade grejer och en ganska trasig självkänsla. Jag hade ingen riktig koll på vem jag var, jag kunde inte sätta gränser, jag hade inte de sakerna på plats alls. Så där började ett jättearbete i form av terapi och coachning. Jag behövde bygga upp min grund på riktigt. Förstå att jag måste tillåta mig själv att vara hela min person. Inte bara försöka passa in hela tiden.

Att bygga upp den grunden tog tid. Det tog sex, sju år innan hon kände sig frisk och ytterligare ett par år innan hon vågade säga orden.

– Jag är frisk nu. Jag kan utsättas för stress och ha mycket att göra, men jag bromsar när jag känner att jag behöver. Jag tror att man på många sätt är förändrad för alltid men för mig har allt blivit bättre. Nu har jag en självrespekt, en integritet och ett värde som är på ett helt annat sätt än innan.

– För min del är jag så djupt tacksam. Men det är ju lätt att säga nu tio år senare. För tio år sedan var det bara mörker, vidrigt och fruktansvärt. Det har varit en jätteresa och jag tycker att jag lär känna mig själv hela tiden så den pågår ju, säger hon och tillägger skrattande på bredaste dalmål. ”Man är inte komplett”.

Uppväxten i skidspåret

Sofia växte upp i den lilla staden Hedemora i Dalarna. Här är det längdskidor som gäller och Sofia började i IFK Hedemora Skidklubb redan som fyraåring.

– Hela familjen var engagerad. Mormor och morfar var med på nästan varenda tävling och stöttade och det var matsäck och upp klockan fem varje helg och äta havregrynsgröt och allt sånt där. Jag är uppvuxen i skidklubben. Det var hela mitt liv fram tills att jag var 16.

Hon hade precis åkt ungdoms-SM och medan Charlotte Kalla, Lina Korsgren och Stina Nilsson som hon tävlat mot under åren fortsatte sina skidkarriärer la Sofia skidorna på hyllan och ägnade sig åt att jobba.

– Och fest och killar, säger hon och skrattar.

Ett avstängt liv

Medan barndomen i Hedemora var fylld av praktisk kärlek pratade de sällan om känslor. Att Sofia berättar så öppenhjärtigt om sin utmattning och nu är noga med hur saker känns i kroppen är något hon har jobbat mycket med.

– Jag har levt ett liv där jag varit väldigt avstängd. Jag kommer ju från en liten stad där det är mycket tänka och tycka och jantelag. När jag var liten var det mycket praktisk kärlek men inte så mycket emotionella uttryck. Jag har mönster av att jag förminskat mig själv och försökt passa in i en ram som jag inte passar in i.

– Efter utmattningen, sjukskrivningen och terapin har jag aktivt jobbat med att vara förankrad i kroppen snarare än i skallen. Och det är en del av mitt budskap. Vi behöver få kontakt med grundkärnan. Särskilt när vi pratar om hälsa. I huvudet blir hälsa så mycket rätt och fel och prestation men det är här det börjar, säger Sofia och pekar mot sitt bröst.

”Vi dömer ut oss själva”

Att vara i kontakt med sig själv och sin grundkärna pratar hon ofta om i sina sociala kanaler.

– Vi är så vana att söka svar utanför oss själva. Vi tror att det finns ett ”rätt” sätt att träna på, att man måste ha ombyte, att det ska vara en timme och man ska bara träna för att gå ner i vikt och bränna kalorier och så gör man allt efter ett facit men märker att man mår skit i alla fall för det är inte förankrat i en själv. Det är inte förankrat i vad jag behöver i mitt liv och hur det känns i mig.

– Det finns tusen saker som är nyttiga och hälsosamma men det kanske är fyra rutiner som är hälsosamma för mig, som funkar i mitt liv och som jag mår bra av. Och de förändras i takt med livet. Ingenting är statiskt. Så värdera inte allt hela tiden! Vi dömer ut oss själva så jävla hårt!

När Sofia äntligen kände sig frisk igen kom nästa svåra resa. Skilsmässan.

– Det var på många sätt jobbigare att gå igenom skilsmässan  än utmattningen. Utmattningen var ändå bara jag. Jag och min exman har ett barn tillsammans. Men jag visste någonstans hela tiden att det här var rätt. Jag kände det i kropp och själ och hjärta, att allt är som det ska vara och jag blev så lugn av det. Även om det var det svåraste och vidrigaste och jobbigaste jag varit med om så var allt precis som det skulle och det var någon slags tillit som jag kunde luta mig lite emot.

Efter två kriser har hon blommat ut på nytt och känner sig tryggare än någonsin.

– Nu mår jag jättebra! Förra veckan hade jag PMS utav helvete så då mådde jag ju skit  men mitt grundmående är jättebra och det känns ju klyschigt att säga. Jag är på en tryggare plats i mig själv tack vare allt jag gått igenom.

Nya kärleken Tareq Taylor

Nyligen avslöjade även Sofia sin nya kärlek, tv-kocken Tareq Taylor. Duon lärde känna varandra 2019 när de tillsammans ledde tv-programmet Lyckomaten. I slutet av mars visade de upp sin kärlek på bild. Och uttrycket ”det strålar om dem” har aldrig varit mer sant.

– Allt med honom och vår relation gör mig lycklig. Vi är extremt lika och ändå så olika att vi utmanar varandra och utvecklas tillsammans. Vi värdesätter det vi har hittat tillsammans och i varandra. Han är mer än jag visste fanns i en och samma man. 

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f10385b9c4ead0001f58aa5
Sofia och Tareq Taylor
Sofia och Tareq Taylor

Och även om Tareq bor i Malmö och Sofia i Hammarby Sjöstad i Stockholm får de ihop förhållandet.

– Vi är lyckligt lottade som har flexibla jobb som tar oss till olika platser. Han jobbar mycket i Stockholm och jag kan ta med mig jobbet söderut. Vi har också ett gemensamt jobbprojekt i Malmö som vi förhoppningsvis snart kan berätta mer om.

På frågan om det finns några fördomar eller förutfattade meningar om henne som hon brukar möta svarar hon först att folk ibland tror att hon är mer lågmäld, sansad och inte alls så rivig som hon är.

– Du är ju mycket mer tjoflöjt än man trodde, inflikar Sofias projektledare Elin Sjödén som står och solar ute på balkongen.

– Många har ju också trott att jag har dolda ätstörningar. Det har förföljt mig sedan dag ett. Men jag har berättat om min utmattning, om min sjukskrivning jag har berättat om min skilsmässa. Hade det varit så hade jag pratat om det med.

Elin Sjödén eller Sjödén som Sofia kallar henne syns ofta i Sofias sociala medier och hon har blivit ett så populärt inslag att de nyligen startade podden ”Filtrerat”, som är en kortversion av Sofias podcast ”Ofiltrerat”.

– Det är många som efterfrågat ett format med mig och Elin för att de gillar våra snack och vår jargong. Vissa trodde faktiskt att jag skiljde mig för att jag var kär i Elin. En följare skrev att ”jag har följt dig så länge och jag har bara antagit att du var kär i Elin och att det var därför du skilde dig”.

Tillit, kåtslag och lek

Sofia tar av sig skorna och kliver upp på klipporna. Hennes paljettbyxor glittrar i solljuset. Medan fotografen fixar med ljusinställningarna börjar hon leta efter stenar. Elin filmar fnissande hennes stenjakt för att lägga upp på Instagram.

– Jag hittade två jättefina, säger Sofia glatt och kallar sig själv för ”flumpaket”.

– Naturen har en läkande effekt, oavsett om det är att stanna upp och smeka en sten eller att blicka uppåt. Jag upplever att tillit hjälper mig genom livet. Tillit och att vara i kontakt, där hjälper det att stanna upp och påminnas om hur liten man är i den här världen.

Den där tilliten finns även på Sofias kropp. Tillit, kåtslag, lek står det över hennes vänstra arm.

Det skulle egentligen bara vara så här, säger hon och håller för kåtslag och lek.

– Tillit representerar allt det som jag gått igenom och att allt är som det ska. Och jag ser ju nu, tio år senare, att jag behövde göra hela den här resan för att jag skulle hamna här. Allt är som det ska och jag vill bli påmind om det.

Men på vägen till tatueraren kände hon att varför inte lägga till något mer.

– Och så blev det de här två orden. Kåtslag och lek. Apropå feeling. Jag är som bäst när jag får gå på feeling. Kåtslag och lek representerar det här att få blomma ut och känna lust och lekfullhet i livet. Kåtslag har ju absolut också med sexualitet att göra men det är mer än så för mig. Det handlar om att känna lusten till livet att vara tillåtande mot sig själv att få bubbla ut.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.