Så blev Leif av med hyperhidros

Publisert:
Var femte månad måste Leif få nya sprutor med "korvgift".
Var femte månad måste Leif få nya sprutor med "korvgift".

I hela sitt liv har Leif Wadström, 63, lidit av överdrivna svettningar - hyperhidros. Tills han testade ett nervgift liknande Botox.

Han tackade nej till middagar och fester. Han skulle ändå tvingas avbryta dem för att byta skjorta. – För första gången droppar inte svetten ner från pannan hela tiden.

Så länge som Leif kan minnas har han varit väldigt varm. Under hela uppväxten hade han lätt för att svettas. Men det var inte förrän i tonåren som det började bli ett problem. Värst var det när han var ute och dansade.

– På den tiden hade man ju både kavaj och slips. Och en sån där förfärlig nylonskjorta. När kvällen var slut låg den som ett blött täcke på ryggen

Leif suckar. Att ha svetten ständigt droppande från pannan har tärt på det sociala livet.

– Av anständighet måste man ju ha kläder på sig. Men egentligen skulle jag vilja tillbringa mina dagar i duschen, säger han.

Svettas från huvudet

Det är i första hand från huvudet som Leif svettas, och från armhålorna. Han har konsulterat läkare och gjort undersökningar och det är inte någon sjukdom som orsakar svettningarna.

– Alla värden är bra. Jag har använt alla preparat mot svett jag kunde hitta på Apoteket. Men ingenting hjälper.

Det är heller inte av nervositet som Leif svettas. Han svettas även när han är ensam. När han jobbar i trädgården har han ett pannband som hindrar svetten från att rinna ner i ögonen.

”Det är socialt jobbigt”

Problemen har varit i stort sett konstanta under åren.

– Ibland har jag till och med undvikit att gå på fester och middagar för jag vet att jag kommer att svettas så mycket. Det är socialt väldigt jobbigt. Har vi haft fest hemma har jag gått ifrån och tvättat av mig och bytt kläder.

Också teaterbesök och middag på restaurang har varit jobbiga. Då har svetten runnit nerför nacken och droppat från pannan. Han har undvikit att äta tillsammans med människor han inte känner.

Leif jobbar på Vägverket som instruktör. Ibland har han varit tvungen att byta skjorta. På kontoret har han en fläkt.

– Till och med på vintern är jag varm. Jag öppnar fönstren på jobbet och de andra stänger, säger Leif.

Att man kunde bota svettningar med Botox och liknande preparat fick Leif reda på av svärmodern som läst det i en tidningsartikel. Han tog genast kontakt med sin läkare som gav honom en remiss till Svettkliniken i Uppsala.

För två år sedan fick han sin första behandling med botulinumtoxin – ett gift som för första gången upptäcktes i skämd korv och därmed fick sitt namn. Det latinska ordet för korv är botulus.

Preparatet som Leif injiceras med heter Neurodoc och innehåller samma aktiva ämne som Botox.

Som femtio getingstick

– De delade in huvudet i ett rutsystem, och sen fick jag ungefär femtio nålstick. Jag valde att inte ta någon bedövning. Varje gång kändes det som att en geting stack mig. Jag vill inte avskräcka någon, men det gjorde riktigt ont.

Men behandlingen var värd smärtan.

Leif märkte genast av förbättringen. Han åkte direkt från behandlingen för att köpa en ny kavaj och till och med en slips.

– Jag tänkte att jag skulle snygga till mig. Sen gick jag ut och åt middag, något som varit otänkbart dagen innan.

Svettdoktorn: Boulinumtoxin hämmar impulser från svettnerven

Vad beror kraftiga svettningar på? Vi frågade Carl Swartling, överläkare på svettmottagningen på Sophiahemmet i Stockholm.

– Man vet inte riktigt. Det kan vara ärftligt. Dels finns det de som reagerar häftigt på värme och ansträngning, dels de som svettas kraftigt vid stress. Det kan räcka med att man ska räkna baklänges så börjar man svettas. Det går inte att bota med beteendeterapi och kan inte stävjas med viljestyrka.

När uppstår problemet?

– Redan barn kan börja svettas från händer och fötter. Armsvetten kommer oftast under tonåren.

Är det farligt att svettas så här mycket?

– Nej, men det är stigmatiserande och innebär ett stort psykiskt lidande. Det blir ofta en ond cirkel där man drar sig undan andra människor. De som lider av hyperhidros har sämre livskvalitet än de som till exempel söker hjälp för psoriasis.

Är det inte farligt att spruta in gift i kroppen?

– Botulinumtoxinet hämmar impulserna från svettnerven till svettkörteln. Det är en snäll medicin med få biverkningar. Det kan gå fel om man sprutar in för mycket och på fel ställe. Man kan få biverkningar som att bli torr i ögonen och munnen. Behandlas man mot handsvett kan man få en kort övergående svaghet i pincettgreppet.

Utforska Wellness

Om skribenten