Kroppsspråket som avslöjar att någon ljuger

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Kroppsspråket avslöjar mer än vi tror. Om två människor har en bra kommunikation till exempel. Retoriken Elaine Eksvärd berättar även hur man kan se om någon ljuger och hur man lyckas göra sig hörd med hjälp av ett enkelt knep.

I Revolutionskvarten träffar Erika Kits Gölevik retorikern Elaine Eksvärd som ger tips till dig som vill stå upp för ditt budskap och göra dig hörd. I dagens samtal avhandlar de kroppsspråket.

Hur du vi rör oss dig avslöjar inte endast någons humör. Du kan läsa av en hel rad signaler genom att titta på kroppsspråk. Om två personer har en bra konversation till exempel.

– Om personer står identiskt kan man se att de har en bra konversation. Att spegla någon är också ett sätt att vända en dålig stämning och göra den bra. När det är dålig stämning gör vi nämligen raka motsatsen omedvetet. Det finns till exempel hurtbullar som är super-positiva når någon mår dåligt men först vill man ju bli sedd, så spegla mig först och sen kan du ta mig till ”hurtplaneten”.

Är det sant att man tar sig i ansiktet när man ljuger?

– Ja! Blodflödet ökar till ansiktet och då kan bli lite stickningar vilket gör att man kanske kan peta sig på näsan. Men hur vi rör oss när vi ljuger är också synonymt med hur vi gör när vi är nervösa.

Elaine berättar även hemligheten till att övertyga andra med hjälp av ditt kroppsspråk.

— Vi tycker o tre sorters människor, de som är som oss, de som vi vill vara som och de som är intresserade av oss. Så vill du att folk ska lyssna, titta inte bara på dem som håller med utan titta på alla i sammanhanget. Det är häftigt att frälsa meningsmotståndare och det börjar ofta med ögonkontakt.

Erika Kits Gölevik träffar även prästen Torbjörn Ahlund i Vadstena. Kan en gudstro hjälpa oss att nå fram till oss själva? Och vad innebär det egentligen att vara troende? Det avhandlar de i podden som du kan lyssna på nedan.

Vardagsmakt

Eksvärd, Elaine

Vardagsmakt

219,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. HÄLSA

  Anders Wallensten: Så lyckas du med hälsosamma förändringar

 3. MENTAL HÄLSA

  Ensamhet är lika farligt som rökning

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.