”Jag utgår ifrån att jag har rätt och alla andra har fel”

Lady Dahmer är veckans Wellnessprofil

Publisert:

Influencern och poddaren Lady Dahmer är inte rädd för att provocera. 

Som feminist och kroppsaktivist är hon brutalt ärlig och står för sina åsikter, vilket väcker livliga diskussioner bland hennes över 70 000 följare på Instagram. 

– Jag tror inte på ödmjukhet. Jag utgår ifrån att jag har rätt och alla andra har fel, säger hon.

Att sticka ut hakan och inte bry sig om vad folk tycker är ett signum för Lady Dahmer, 45. Hennes riktiga namn är Natashja Psomas Blomberg, Dahmer är en passning till seriemördaren Jeff Dahmer – som Natashja har brevväxlat med av ren nyfikenhet: "Det var som att komma nära elden utan att bränna sig."

– Jag tog namnet för längesedan när jag var aktiv i olika internetforum. Hade jag vetat att jag skulle bli pionjär inom internetfeminismen i Sverige, hade jag kanske övervägt ett annat namn, säger hon. 

För att i nästa andetag lägga till: 

– Men jag vill inte byta, jag gillar det. Folk blir förstås arga på det också.

De flesta uppfattar nog dig som frispråkig, rättfram och ärlig i dina åsikter. Har du alltid varit obrydd över vad folk tänker om dig?

– Nej, jag är väl inte helt obrydd. Egentligen är jag en ängslig person och vill att alla ska älska mig, framför allt när jag var yngre ville jag vara alla till lags. Men jag orkar inte lägga fokus på det längre. Folk får väl tycka vad de vill. På det stora hela går min personlighet ut på att göra och säga vad jag vill, och det är väl både bra och dåligt.

I dina inlägg på Instagram går du ofta till attack mot smalhets-ideal och normer för hur en kvinna ska se ut. Var får du modet ifrån?

– Det är väl adhd:n som gör att jag bara måste säga saker. Jag älskar att provocera, men inte för sakens skull. Jag vill få reaktioner och skapa en diskussion. Även om jag tycker att jag är bäst, händer det att jag ändrar mig när jag har fått konstruktiv kritik.

Natashja/Lady Damer med ett av sina tre barn. - ”Varje gång jag postade en bild på mig själv där min kropp syntes, fullkomligen vällde det in åsikter. Kvinnans kropp är alltid politisk”
Natashja/Lady Damer med ett av sina tre barn. - ”Varje gång jag postade en bild på mig själv där min kropp syntes, fullkomligen vällde det in åsikter. Kvinnans kropp är alltid politisk”

Tar du aldrig åt dig av den stundtals hårda tonen i kommentarsfälten?

– Man ska inte vara rädd för att göra folk arga. Det går över, nästa vecka stör de sig på någon annan. Men visst, i början fick jag jättemycket hat, man får det som kvinna som tycker saker. Det tog några år för mig att inte lyssna på det.

Du har sagt att kvinnans kropp alltid är politisk, och att du blev kroppsaktivist av en slump. Berätta?

– Jag märkte att varje gång jag postade en bild på mig själv där min kropp syntes, fullkomligen vällde det in åsikter. Då insåg jag att det var ganska kul att använda min kropp för att provocera. Jag testade att inte raka mig och la upp en bild på min håriga armhåla. Det var en blygsam tofs, men folk blev skitförbannade. Att vara hårig var ännu värre än att jag var tjock. 

Varför är det viktigt att diskutera hur kvinnor ser på sig själva?

– Väldigt få kvinnor använder sin kropp fullt ut och tycker om den. Jag har varit smal men tyckte ändå att min kropp var ful. Så fick jag barn, det var varmt, vi måste åka och bada. Jag la ut ett inlägg: I dag är första gången på 25 år jag är på stranden. Och jag fick så mycket respons. Det var en uppenbarelse, att så mycket i mitt liv hade kretsat kring hur min kropp såg ut. 

Nu har du gjort en bröstreduktion. Hur kom det sig att du la dig under kniven?
Den här operationen har jag längtat efter sedan jag var tretton. Jag fick stora tunga bröst väldigt tidigt och har levt ett helt liv både väldigt begränsad fysiskt, men också med mycket värk och andra fysiska problem som migrän, återkommande svampinfektioner och eksem på grund av brösten. 

– Sedan har livet kommit emellan. Jag har ammat tre barn i sammanlagt åtta år och tiden har gått. Nu var det dags och ekonomin tillät och jag känner bara att jag vill få nya förutsättningar kroppsligt, speciellt nu när jag har upptäckt kampsport och vill göra så mycket annat fysiskt där brösten är i vägen.

Men är det inte motsägelsefullt? Att operera brösten och samtidigt kritisera utseendefixering och snäva kvinnoideal?
– Haha nej, min operation var ju medicinsk och hade inget med utseende eller ideal att göra. Men med det sagt så är det motsägelsefullt att vara kvinna. Vi tvångsmatas med de här idealen från dagen vi föds och sedan erbjuds vi ett smörgåsbord med snabba, effektiva lösningar på vårt självhat och kroppsångest. Att man inte orkar stå emot även när man vet bättre är fullt förståeligt.

– Det ironiska är att jag äntligen, efter ett liv av kroppshat, har börjat älska mina bröst. De var stora, mjuka, härliga, mammiga och har gett mig mycket glädje och njutning. Jag kommer sakna dem!

Du postade ett antal inlägg efter operationen, vilka reaktioner har du fått?
Nästan bara positiva reaktioner. Alla förstår varför och de flesta är glada för min skull, då de förstår hur stor skillnad det kommer göra i mitt vardagliga liv. Sedan har det så klart varit en del sura miner från några som tycker att jag hycklar eller gör detta för att bli snyggare. Jag är dock redan otroligt snygg, så jag behöver ingen hjälp på traven.

Hur ser du på den negativa responsen?
När man är en färgstark person kommer det alltid finnas människor som vill hitta kryphål i ens resonemang. Det betyder att jag gör något rätt. Om alla gillar en eller det man gör så är man inte sann mot sig själv.

På ditt Instagram finns hundratals inlägg om feministiska frågor. Men plötsligt började ditt flöde fyllas av bilder där du tränar karate. Vad hände?

– Jag har alltid varit intresserad av hälsa, men tycker inte det har att göra med hur många kilon som sitter på kroppen. Vi växer upp med idén att tjocka kroppar är trasiga och orkeslösa. Det är jäkligt synd. I kampsporten har tjocka vissa fördelar: Vi slår hårt, det går inte att flytta på oss lika lätt, man är bra på att ta emot slag.

Lady Dahmer tränar karate med barnen. - I dojon är vi inte mamma-barn. Min dotter slår och sparkar hårt, och jag slår henne. Många tror att man behöver gå ner i vikt för att börja träna, men vi tjocka är starka, vi bär upp våra kroppar. 
Lady Dahmer tränar karate med barnen. - I dojon är vi inte mamma-barn. Min dotter slår och sparkar hårt, och jag slår henne. Många tror att man behöver gå ner i vikt för att börja träna, men vi tjocka är starka, vi bär upp våra kroppar.

Vad betyder träningen för ditt välmående?

– Förut orkade jag inte ens gå upp på övervåningen när barnen bråkade. När jag klev upp på morgonen, behövde jag nästan ta en tupplur ovanpå det. Nu flyger jag upp ur sängen. När man får lite muskler och lederna tränas blir man piggare och mår bättre. 

Det var din poddkollega Fayme Elmén som fick dig att börja med karate. Vad betyder hon för dig?

– Hon har kastat omkull allt i min vardag och hur jag är som människa. Hon har varit min katalysator och förändrat mitt liv med tusen procent. Jag brukar inte säga det till henne, för då blir hon så jäkla självgod, men hon vet. 

Vad är det med Fayme som fått dig att göra den förändringen?

– Fayme är 20 år yngre, men det visste jag inte när vi träffades. Vi klickade direkt, vi var som samma person i två kroppar. Jag var hemma-mamma då och ganska ensam. Jag orkade inget och var en ganska feg människa. Hon är impulsiv, inget kan stoppa henne. Hon har fått mig att bada naken i april. Om man inte hoppar, slänger hon i en. Det har blivit min nya inställning till mig själv, att jag måste göra det. 

Nu driver ni också två poddar ihop?

– Ja, vi startade poddarna Mordisk stämning och Dålig stämning ihop. Min andra podd Postpatriarkatet fick vila, för vi har så himla kul ihop. 

Fayme Elmén är Lady Dahmers vapendragare och poddkollega. ”Fayme är min katalysator. Hon är 20 år yngre och har förändrat mitt liv med tusen procent”. 
Fayme Elmén är Lady Dahmers vapendragare och poddkollega. ”Fayme är min katalysator. Hon är 20 år yngre och har förändrat mitt liv med tusen procent”.

Dina följare reagerade på din snabba förändring?

– En del tyckte att jag blivit tramsig, men jag var bara så glad. Folk började prata om att jag hade någon sorts medelålderskris, men det var ett uppvaknande. Många uppskattade det, men inte alla.

Har du något guilty pleasure?

– Jag känner mig inte skyldig till något jag ägnar mig åt, men jag rakar benen ibland även om det går totalt i strid med mina budskap. Det är något jag tycker om, även om det är rotat i patriarkala idéer om hur en kvinna ska se ut. Men jag tillåter mig det, man måste få vara människa också.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Ligger i fosterställning och grinar. Jag tror att om man trycker undan jobbiga känslor, kan man till sist inte känna positiva känslor heller. Jag grinar och låter det vara okej. Det går över, det kommer inte att vara för evigt. 

Vilket stjärntecken är du, och känner du igen dig i det?

– Jag är skytt och känner absolut igen mig i det. Det är det roligaste tecknet. Vi är otroligt charmiga. En adhd-personlighet.

Din bästa egentid?

– När jag är med kompisar och dricker en massa vin. I vardagen är det när barnen sover och jag får sitta i soffan och glo på tv.

Ditt bästa tips på hudvårdsrutin?

– Sluta tvätta dig så mycket. Min hud blev mycket bättre när jag slutade duscha så ofta. Vi har naturliga oljor på kroppen som skyddar huden. Vi är ju djur, på stenåldern hade vi inga duschar. Vi kan hålla oss rena och friska ändå. Jag duschar två gånger i veckan, mest för att det är skönt. Och jag luktar gott enligt andra.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f10385b9c4ead0001f58ac7

Lady Dahmers 6 bästa tips: Så struntar du i vad andra tycker om dig

  1. Identifiera din dåliga självkänsla. Det är enkelt att säga, men självkänsla är viktigt. Börja med att identifiera vad den dåliga självkänslan beror på. Ofta handlar det om att man har dålig tillit till sig själv. Vi tränas till att svika oss själva och strunta i våra behov, och istället ta hand om alla andras behov.
  2. Bygg självkänsla med smarta knep. Ett knep för att bygga självkänsla är hur man pratar med sig själv. Man skapar den verklighet man tror på. Istället för att sätta upp för stora mål som blir oöverkomliga, ge dig själv små löften som går att genomföra. När du genomför alla små löften du satt, bidrar det till bättre självkänsla. Du kommer att landa i att du är en bra person oavsett vad andra tycker.
  3. Gör inte vad andra förväntar sig av dig. När man frågat folk som ligger på sin dödsbädd vad de ångrar i livet, svarar många att man ångrar att man inte levt sitt eget liv utan det liv andra förväntat sig av en. Något jag alltid säger till mina barn, när de är osäkra på vad de vill ha på sig eller vad de vågar uttrycka för åsikter, är: Vill du att dina kompisar i skolan ska bestämma hur du ser ut eller vad du ska göra för att ha roligt? Var sann mot dig själv. 
  4. Fake it 'til you make it. Om du inte känner att du duger, intala dig själv saker som påstår motsatsen. Stapla upp egenskaper du har, bra och dåliga. Om du är lat, säg till dig själv att människan är lat av naturen, att det finns en evolutionär poäng med att vara lat. Utgå ifrån att alla andra har fel och du har rätt. Jag tror inte på ödmjukhet, det handlar bara om att kvinnor uppmuntras att förminska sig själva. 
  5. Var inte rädd för att göra folk arga. Det går över. Folk blir upprörda, men snart blir de arga på någon annan eller något annat.
  6. Omge dig med vänner som accepterar dig som du är. Har du relationer med folk som har olika krav och förväntningar på dig, rensa bort dem från din umgängeskrets. Umgås med människor som tycker om dig till hundra procent som du är, inklusive dina dåliga egenskaper. Du kommer att spegla dig i deras ögon. 

Utforska Wellness

Om skribenten