Därför kan dans hjälpa vid psykisk ohälsa

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Ungas psykiska ohälsa är i dag ett samhällsproblem.

Kan dans vara en del av lösningen?

– Att få ett bättre mående går mycket snabbare om man tar vägen via kroppen än vad jag kan få till i samtal med de här ungdomarna, säger kuratorn Frida Ekholm.

I det här avsnittet av revolutionskvarten träffar Erika Kits Gölevik Anna Duberg som är fysioterapeut och medicine doktor i hälsovetenskap och Frida Ekholm som är kurator inom elevhälsa.

– Dans är något som kompletterar vårdinsatser. Ibland behövs det samtalsstöd, ibland behövs medicinering och ibland behövs något mer. Och det är där dans kan komma in som en adderande insats. En fysisk aktivitet som är kravlös och välkomnande, säger Anna Duberg som sedan 2008 forskat om hur rörelse och i synnerhet dans påverkar vår psykiska hälsa.

Hon beskriver arbetet med psykisk hälsa ”uppifrån och ner”, med kognitiva tekniker som KBT och samtal.

– Uppifrån och ner handlar om kognitiva tekniker som KBT och mindfullness, och det är jätteviktigt för varaktig förändring. Men vi behöver också jobba nerifrån och upp och det kan jag tycka används lite för lite i dag. Det handlar om att ta vara på kropp och rörelse.

Kuratorn Frida Ekholm har varit med och startat upp ”Dans för hälsa” i Örebro kommun och ser snabbare förändring i danssalen än i samtalsrummet.

– Jag brukar säga till mina chefer att om ni vill använda mig smart använd mig i danssalen. Att få ett bättre mående går mycket snabbare om man tar vägen via kroppen än vad jag kan få till i samtal med ungdomarna, säger Frida Ekholm.

Och resultaten hon har sett är makalösa.

– En tjej kom hit för att föräldrarna inte hittade någon annan utväg. Hon hade inte gått ut på ett år. Hon gick inte i skolan, följde inte med till affären. Men hon gick till dansen, hon stannade kvar och i dag går hon i skolan igen, säger Frida Ekholm.

Mini Bluetooth högtalare aGO, Kreafunk

Kreafunk

Mini Bluetooth högtalare aGO, Kreafunk

459,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. STYRKETRÄNING

  ”Nej, du behöver inte älska din kropp”

 3. MEDITATION

  Mindfullness är svårare i en Kardashianskadad värld

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.