Elaine Eksvärds etikettregler för digitala möten

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Vi har mötts digitalt mer den senaste tiden än någonsin förr. Men om vi ska tro retorikern Elaine Eksvärd har vi fortfarande en hel del kvar att lära när det gäller vett och etikett på digitala möten.

– Vi är dåliga på digitala möten, vi har tappat all vett och digitalikett, säger Elaine Eksvärd.

Erika Kits Gölevik träffar retorikern Elaine Eksvärd för att prata om hur man kommunicerar. I dagens avsnitt avhandlar de digitala möten.

– VI är dåliga på digitala möten, vi har tappat all vett och digitalikett. Folk har kameran av för att de inte har kammat sig, det är inte okej. Kamma dig och sätt på kameran. Vi behöver ett ansikte, säger Elaine Eksvärd.

Elaine har sex enkla regler för att göra det digitala mötet mer engagerande och mindre obekvämt.

 1. Kortare
  – Digitala möten behöver vara kortare. Vi orkar hålla uppmärksamheten uppe i ungefär 45 minuter sen behöver vi 15 minuters paus.
 2. Kolla in i kameran
  – Alla upplevs som ”titta ner i backen-människor” på digitala möten. Vi tittar på varandras ansikten men då ser det inte ut som att du ser dem i ögonen. Kolla in i kameran när du pratar. 80% ögonkontakt i kameran och 20% ner till kollegorna. Och kommentera då gärna vad du ser, ”Ja men Lennart jag ser att du nickar, kul”.
 3. Engagemang
  – Engagera de som är med. Satsa på att ha en dynamisk chatt där du ställer frågor.
 4. Välkomstbild
  – Ha en powerpointbild i början där det står Välkomna till mötet. Vi börjar klockan nio. Ha kameran på och micken av.
 5. Digital kaffemaskin
  – Hela det här kaffemaskins-snacket har vi ju tappat. Därför brukar jag rekommendera att de som kallar till möten säger ”Hej, mötet börjar klockan nio men jag kommer hänga vid den digitala kaffemaskinen tio i nio så för er som vill snacka lite skit är jag där då, och er andra vi ses klockan nio.”
 6. Slipp det obekväma ”hejdåandet”
  – Avsluta på ett bra sätt. Det blir ofta väldigt tafatt och lite rundgång i hejdå hejdå. Säg så här ”Mötet är slut, tack. Har ni några frågor så kommer jag stanna tills sista personen har lämnat.” Då fångar du också upp de här personerna som tänker innan de pratar, de introverta.

Kommunikation är även ämnet för Revolutionskvarten där Erika Kits Gölevik möter prästen Torbjörn Ahlund för att prata om kommunikationen med sitt inre.
De diskuterar även kärlek och hat och vad det verkligen innebär att vara människa och leva. Lyssna på avsnittet här nedan.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. HÄLSA

  Elaine Eksvärds smarta retorik-knep för mingel

 3. MENTAL HÄLSA

  Kroppsspråket som avslöjar att någon ljuger

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.