Fråga Wellness psykolog – om allt

 • Ella Käck
Publisert:
 Psykologen Suzan Mobarke svarar på Wellness läsarnas frågor.
Psykologen Suzan Mobarke svarar på Wellness läsarnas frågor.

Nu drar Wellness igång ”Fråga psykologen” där legitimerade psykologen Suzan Mobarke kommer att svara på läsarfrågor om din, eller en närståendes, mentala hälsa.

Så gör du:

Mejla dina frågor och funderingar gällande din egen eller en närståendes psykiska hälsa till wellness@wellness.se

Döp mejlet till ”Fråga psykologen”. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn.

Välkommen Suzan! Berätta lite om dig själv:

– Jag är legitimerad psykolog sedan 2016 och har jobbat på Mindler sedan 2019. Vid sidan av det har jag också en privat mottagning där jag bedriver digital psykologisk behandling, berättar Suzan Mobarke och tillägger:

– Jag är en väldigt nyfiken person, det var också därför jag blev psykolog. Det är häftigt att få till det här samarbetet med människor. Det är en ära att folk vänder sig till mig för att få mina tips och råd.

Utöver delar Suzan Mobarke sin tid mellan Stockholm och New York då hennes man är amerikan och jobbar där. Hon har även medverkat i antologin ”Lilla boken om psykisk ohälsa.”

Du har jobbat länge med digital vård. Hur funkar det?

– Det har fungerat jättebra. För egen del tycker jag att det blir väldigt motiverande att träffa människor som kanske inte har väntat så länge innan de söker hjälp. Det brukar bli ett väldigt bra samarbete när man kommer in i ett tidigt skede. Och när det inte har gått allt för långt finns det många resurser kvar att jobba med.

– Sen tycker jag att det är häftigt att få träffa människor i deras hemmiljö. Det ger en helt annan inblick och ofta upplever jag det som att de blir mer bekväma också.

Vilken typ av frågor kommer du att svara på?

– Allt! Jag sysslar med det mesta när det kommer till mental ohälsa hos vuxna. Exempelvis olika typer av ångestsyndrom, generell ångest, socialångest, panikångest, sömnproblem, olika typer av fobier, depression och nedstämdhet. Men också stress och utmattning, sorg och olika typer av relationsproblem. Sådana frågor skulle jag kunna svara på. Men också mer därtill. Jag har även jobbat mycket med självkänsla.

Vilka är de vanligaste problemen du möter?

– Framförallt är det nedstämdhet och ångest. Särskilt nu under pandemin är det många som har haft mer tid över till att tänka och grubbla. Det har ofta lett till att man blivit nedstämd på ett helt nytt sätt. Så frågor kring det möter jag ofta. Är det här normalt? Vad ska jag göra när jag känner si eller så?

– Men det är också många frågor som dyker upp nu kring självkänsla och självvärde. Hur man kan ta för sig i livet, på arbetet, eller i sociala situationer. Även om gränssättning. Hur sätter man gränser gentemot andra?

När är det dags att söka hjälp för sin mentala hälsa?

– Har man börjat gå runt i de tankebanorna, och det börjar kännas tufft och det börjar påverka hur man fungerar i vardagen, då tycker jag att man ska ta sig en funderare och söka.

– Det skadar inte att söka hjälp. Ju längre tid som gått desto svårare kan det vara att komma ur det. Har de här känslorna eller tankarna pågått en längre tid, och då menar jag längre än en vecka kanske, är det sen upp till psykologen att göra bedömningen. Du kanske behöver hjälp att få verktyg här och nu och sen kan du pröva att fortsätta på egen hand.

Vad ser du mest framemot med att svara på läsarnas frågor?

– Förhoppningsvis kommer jag kunna hjälpa till med att avdramatisera, normalisera och validera vissa upplevelser. När man mår dåligt är det vanligt att gå runt och tänka att man är rätt ensam om det, men det är väldigt ofta långt ifrån sanningen. Att få ge information, men också handfasta tips och råd – det är det som jag ser framemot allra mest!

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Redaktionens val

 1. UTMATTNING

  Cecilia gick in i väggen – karantänen räddade henne

 2. HÄLSA

  ”Något är skevt med mina diagnoser”

 3. STRESS

  14 myter och sanningar om stress – psykologen reder ut

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.