Så dansar du dig gladare

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Erika Kits Gölevik pratar med fysioterapeuten Anna Dunberg om forskningen kring att dans mot psykisk ohälsa. Anna visar även knep och steg som gör att du kan dansa dig gladare.

– Vi hade en idé om att ett kravlöst lektionsupplägg med dans skulle kunna hjälpa unga tjejer med återkommande stressproblem, berättar fysioterapeuten Anna Dunberg som redan 2008 blev inbjuden att vara del av ett forskningsprojekt kring kombinationen kultur och vård.

Dansstudien löpte över tre år och resultaten var slående: Huvudvärk, trötthet och andra stressrelaterade problem sänktes samtidigt som deltagarna vittnade om en stärkt kroppsförankrad självtillit som de kunde ta med sig till skolan och sociala sammanhang.

Vad händer i kroppen när vi dansar? Varför fungerar det?

– Anledningen är mångfacetterad. Vi har dels den fysiologiska och direkta effekten – kondition, hållning, frisättning av endorfin som minskar smärta, serotonin som gör oss lugna, noradrenalin som gör oss pigga. Det här gör att vi får omedelbar tillgång till lycka som kan sitta i upp till fyra timmar. Ännu längre vid regelbundenhet.

– I det här sammanhanget är även den sociala aspekten superviktig. Man får komma till en grupp där man vet att man är välkommen när man kommer och saknad när man inte kommer. Det är också trösterikt att veta att man inte är ensam med sina problem.

Lyssna på hela avsnittet här

ANNONS

Fynda favoriter inom mode och skönhet! Nu upp till 50% rabatt hos Åhléns.

Åhléns (Extern länk)

Mini Bluetooth högtalare aGO, Kreafunk

Kreafunk

Mini Bluetooth högtalare aGO, Kreafunk

459,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. DEPRESSION

  Från depression till livsglädje med dans

 3. STYRKETRÄNING

  ”Nej, du behöver inte älska din kropp”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.