”Det paret har en speciell plats i mitt hjärta”

Kalle Norwald är veckans Wellness-profil

Publisert:

Sexologen och terapeuten Kalle Norwald är en av experterna i SVT:s kärleksserie ”Gift vid första ögonkastet”. För Wellness berättar Kalle om favoritparet genom alla säsonger, vilka fördomar folk har om sexologer och varför han dricker kaffe i tystnad.

Kalle Norwald är helt klart sexologen på allas läppar. Han släppte nyligen en bok om sexualundervisning, har en relationsbok på gång, han är en av experterna i tv-programmet ”Gift vid första ögonkastet”, sitter ofta i tv-sofforna och i dagarna har även hans nya podd ”Hur är det med sexlivet?” premiär.

Hur viktigt är egentligen sexlivet?

– Det är jätteviktigt för många. Men sex handlar ju inte bara om den praktiska delen i form av sexställningar utan också om hur man mår generellt sett i förhållande till sin egen kropp och hur man mår i samband med en relation till någon annan. Vi behöver prata om sex med sig själv, jämställdhet, kommunikation och sexualiteten i alla åldersgrupper.

Finns det något med sex som du tycker är pinsamt att prata om?

– Det finns det säkert men jag har ju övat på att ha de här samtalen i över femton år så jag är ganska van. Det är klart att jag kan reagera på det jag hör men jag låter inte mina klienter ta del av mina reaktioner, det är inte deras jobb.

Vilka är de vanligaste fördomarna folk har om sexologer?

– Att vi har sex med våra klienter. Det har vi inte. Vi är heller inte med när våra klienter har sex och guidar. Vi pratar inte heller bara om sex hela tiden. Vi pratar om andra saker också som kan påverka den sexuella hälsan.

Hur mycket hör sex och hälsa ihop?

– Det är som en kaka alltihop med olika ingredienser som man bakar ihop. Kommer man till mig och har problem med låg sexlust behöver vi fortfarande prata om arbetssituationen, vi behöver prata om tidigare kärleksrelationer, vi behöver prata om hur är det med vänner, hur det är att prata om känslor. Vi behöver prata om många delar som går ihop.

Vi måste prata om ”Gift vid första ögonkastet”. Hur blir den här säsongen?

– Det är en spännande säsong som kommer att visa många relationsutmaningar. Jag är otroligt stolt över deltagarna. Jag säger det här varje år men jag är så mäkta imponerad av dem på så många nivåer! Dels att de har modet att söka och genomgå processen och dels att sedan visa upp det för miljonpublik. Det är en generositet man sällan skådar.

Har du något favoritpar från de tre säsongerna som du varit med i?

– Det är klart att mitt första par har en speciell plats i mitt hjärta. Emil och Maxine. Jag hjälpte ju dem, men vad de inte förstod var att de också hjälpte mig i min stora tv-debut.

Programmet har ju blivit väldigt populärt, kommer folk fram till dig på stan och vill prata om det?

– Det händer absolut! Men alla som kommer fram till mig är snälla så det är skönt. De är nyfikna och tackar för programmet och säger att de lärt sig mycket av relationerna.

Maxine Nordlindh och Emil Nygren var ett av paren i ”Gift vid första ögonkastet” år 2020. Nu har de blivit föräldrar.
Maxine Nordlindh och Emil Nygren var ett av paren i ”Gift vid första ögonkastet” år 2020. Nu har de blivit föräldrar.

Ny podd, två nya böcker, tv-projekten och så har du ju man och barn hemma också. Hur får du ihop livspusslet?

– Jag har en snäll man. Vi har varit ihop väldigt länge och hittat ett sätt som passar oss. Mina arbetsscheman är som mest intensiva på våren och hans på hösten så vi växeldrar. Han tar ett större hemansvar under april och maj och jag tar ett större hemansvar under oktober och november. Sedan försöker vi dela så jämnt det går.

Du är ju både terapeut och sexolog. När du går hem, lämnar du terapin på jobbet då eller tar du med dig Terapi-Kalle hem?

– På mitt första jobb då jag var socialsekreterare var det jättesvårt att särskilja mitt yrke och mitt privata liv vilket är ganska vanligt i den här typen av arbete. Då smetades allt ihop och det var väldigt påfrestande. Men under åren har jag blivit tvungen att separera det, annars är det stor risk för utbrändhet.

Så när du pratar med dina vänner ”terapiar” du inte dem?

– Nej det gör jag inte. Till mina vänner kan jag ju säga att ”nu skärper du dig” och så hjälps vi åt. Så jobbar man ju inte i psykoterapi, då talar man på ett annat sätt. Jag ställer fortfarande frågor men jag delar också med mig av min egna reflektioner och censurerar mig själv mindre.

Vad får du själv ångest av?

– Under mina intensiva vårterminer kan jag få ångest av för mycket ljud. Det är lite av ett stressymptom så det behöver jag ju vara vaksam på vilket jag har lärt mig med åren. Det är också väldigt skönt att jag har personer i min omgivning som säger till. Att omge sig med fina personer är ångestlindrande.

Hur hanterar du det här med stress då?

– För mig är det viktigt att hålla på rutiner. Jag försöker att sova åtta timmar per dygn och ha koll på matrutiner. Det är ofta jobbet jag blir stressad över så då försöker jag lägga det på hyllan och fokusera på mitt barn. Det är en fördel att ha barn, man kan lättare isolera bort allt annat och bara fokusera på barnet.

Vad gör du om du mår riktigt dåligt en dag?

– Jag försöker att erkänna för mig själv att jag mår dåligt och säga att det är okej att det är så vissa dagar. Jag tror inte på idén att man ska rycka upp sig och bara tuta och köra. Det kommer ofta tillbaka och biter en i baken. Man ska tillåta sig själv att må dåligt en dag. Det är när det blir ett mönster, att man tillåter sig själv må dåligt varje dag under flera månader och år som det finns en risk för depression.

Vad gör du för att må bra i vardagen?

– Jag har lite målsättningar som jag vill göra för att må bra själv. Som att vara utomhus varje dag. Jag försöker också gå 10 000 steg sammanlagt varje dag. Jag vill vakna av en kram och jag dricker en kaffekopp i tystnad. Jag tillåter också mig själv att spela ett till synes onödigt mobilspel någon gång varje dag. 

Kaffe i tystnad låter magiskt. Då gör du inte något annat som att sitta med mobilen samtidigt?

– Nej, bara kaffe. Tittar ut genom ett fönster.

Tränar du?

– Jag har löptränat stora delar av mitt liv men nu har jag fått en inflammerad sena i hålfoten så nu kan jag inte springa och måste vara väldigt försiktig. Så sen några veckor tillbaka tränar jag ingenting och det märker man ganska snabbt av nu när man inte är 20 år längre. Men jag ska försöka hitta någon annan träning som passar mig.

Har du bra självförtroende?

– I vissa aspekter tycker jag ändå det. I mitt arbete vet jag vad jag pratar om. Jag vet att jag är noggrann och refererar till forskning. Jag har saker bakom mig som gör att jag känner mig säker och kan uttala mig i olika frågor. Men sen brottas jag som många andra med självförtroende i rollen som förälder, stundtals i rollen som partner och stundtals i rollen som vän. Men det är också en del av livet. Det ska inte vara ett krav att man ska ha högt självförtroende i alla frågor hela tiden. Det kan man bränna ut sig på tror jag.

Vilken är din bästa sida?

– Baksidan. Nej, jag skojar. Det här känns ju oödmjukt att säga men jag är ganska ödmjuk. Jag vet att jag kan vissa saker och andra kan jag inte och jag är fine med det.

Din sämsta sida då?

– Det beror på vem du frågar. Men själv tycker jag att jag behöver öva på att luta mig tillbaka och låta saker bara hända. Jag kan ibland ha lite för mycket kontrollbehov.

Vilket är ditt guilty pleasure?

– Jag tror inte på guilty pleasure. Jag känner ingen skuld till den formen av njutning.

Vad skulle du ge dig själv som 18-åring för råd?

– Åh herregud, det här har jag ju tillbringat timmar i terapi för. Jag skulle säga: ”Ta det lugnare!”

Vad är du för stjärntecken och känner du igen dig i beskrivningen?

– Jag är tvilling men jag läser inte horoskop.

Annons

Veckans deals: Träningsredskap

Så tar ni er ur relationsfällor – Kalles 3 bästa råd

  1. Låt inte rädslan ta över
  2. Gör situationen talbar. Våga sätta ord på det som händer.
  3. Agera annorlunda! Det är så otroligt lätt att hamna i vanehjulet och bara agera som man alltid gör.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.