Botox hjälper Anette efter många år av migrän

  • Anette Holmqvist
Publisert:
Anette Falk, behandlar sin migrän med botox.
Anette Falk, behandlar sin migrän med botox.

Anette Falk, 40, har haft migrän sedan hon var nio år. De senaste åren var anfallen så våldsamma att hon inte kunde leva normalt.

Men nu har hon fått ett nytt liv – tack vare ”skönhetsmedlet” botox.

– Botox fungerar kanon för mig. Jag har färre migrän-dagar och anfallen är inte lika hemska längre, säger hon.

Det syns inte utanpå att Anette Falk i över 30 år har kämpat mot svår migrän. Hon ser pigg och fräsch ut och har lätt till skratt.

Men migränen har på många sätt handikappat henne och i långa perioder tvingat henne att vara borta från jobbet mer än hälften av alla dagar under en månad. Värst var det när hon jobbade med barn.

– Jag hade fantastiska arbetskompisar och jag trivdes verkligen bra, men det var stressigt och lät ofta så illa att det inte alls fungerade. När det var som värst var jag sjuk fyra dagar i veckan, säger Anette.

Ena ögat värkte

Hon var bara nio år första gången hon fick migrän. Huvudet började dunka våldsamt, ena ögat värkte och hon mådde plötsligt väldigt illa.

– Min lärare trodde att jag höll på att få feber och bad mig gå hem och vila. Jag minns att jag kräktes på vägen hem, säger hon.

När Anette kom hem förstod hennes mamma direkt att hon hade drabbats av migrän. Mamman hade sett symtomen förut eftersom både hennes egen mamma och svärmor hade samma sjukdom.

Blev värre i tonåren

Under åren återkom Anettes migrän ibland. Värst var det när hon spände sig, som inför ett svårt prov eller en spännande klassfest. Både jobbiga och roliga saker kunde utlösa huvudvärken.

– I tonåren blev det värre. Jag fick migrän varje gång jag skulle få mens.

Men också hastiga väderomslag, fysisk ansträngning samt hunger och törst kunde utlösa anfallen. Liksom ananas, choklad och rött vin.

Under åren har Anette Falk testat en rad mediciner. Allt ifrån tabletter mot epilepsi och högt blodtryck till Imigransprutor som ska lindra anfallen. Men ingenting har helt tagit bort huvudvärken.

När hon fick sina barn, två flickor som i dag är 12 och 14 år, förvärrades migränen kraftigt. Värst var det under graviditeterna.

– Migränen eskalerade när jag väntade barn, antagligen på grund av alla hormoner. Min migrän är väldigt hormonellt styrd.

Efter en lång sjukskrivningsperiod på grund av migränen började Anette Falk känna sig desperat. Hon ville leva och arbeta som andra och tackade därför genast ja när hon fick erbjudande om att testa botox mot migrän.

– Jag hade ingenting att förlora, säger hon.

Behandlingen utfördes inom den landstingsdrivna sjukvården på Huddinge sjukhus. Men den blev en besvikelse – migränen fortsatte att plåga henne.

En tid därefter remitterades hon vidare till migränexperten Tor Ansved vid Läkarhuset Odenplan. Där fick hon åter frågan om botox. Anette Falk var skeptisk på grund av sina tidigare erfarenheter men sa ändå ja. Och det är ett beslut hon inte har ångrat.

Fungerar inte för alla

Tidigare hade hon bara fått sprutor i pannan, nu fick hon även botox i käken och nacken.

– Vilken skillnad! Efter tre dagar hade jag full effekt av sprutorna och i dag är jag mycket bättre.

Enda kruxet är att botox inte botar migrän. För att Anette ska fortsätta må bra måste hon fylla på med nya sprutor var tredje månad.

– Botox fungerar utmärkt för mig, men så är det tyvärr inte för alla, säger hon.

Anette Falk vet vad hon pratar om. I dag jobbar hon på Migränföreningens kansli i Stockholm och möter många med liknande problem.

Experten svarar: 70 procent blir hjälpta

Docent Tor Ansved vid Läkarhuset Odenplan i Stockholm är expert på migrän samt specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi.

Varför hjälper botox (botulinumtoxin) mot migrän?

– Det vet vi inte säkert, men sannolikt beror det på att botulinumtoxin dels är muskelavslappnande och dels hämmar överretbarhet i ansiktets och nackens känselnerver. Jag tycker att det fungerar bra för många och det har få biverkningar.

Hur kom man på att botox inte bara hjälper mot rynkor?

– Det kom fram som en bieffekt vid skönhetsbehandling. Patienter som hade fått botulinumtoxin mot rynkor upplevde att de också hade fått mindre problem med migrän.

Hur dålig måste man vara för att få den här behandlingen?

– De patienter som har två eller fler anfall i månaden och där ingen annan behandling har hjälpt. Det är inget man får om man har enstaka anfall då och då. Man ska alltid utreda alla delar kring patienten. Hur sover han eller hon? Stressar patienten mycket? Migränbehandling måste anpassas efter varje individ.

Får alla bra effekt av botox?

– Nej, min uppfattning är att 60–70 procent av mina patienter får det. Allra bäst effekt har rena migräniker utan andra sjukdomar, som oro eller generella smärtsymtom.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Anette Holmqvist