För mycket C-vitamin kan öka spridning av cancerceller

Publisert:

C-vitaminer och andra antioxidanter i kosttillskott kan få cancerceller att sprida sig snabbare. Det visar en pågående studie från Karolinska institutet.

– Med kosttillskott finns risken att vi kommer upp i en dos då vi hjälper cancercellerna mer än vi hjälper våra friska celler, säger Martin Bergö, professor i molekylär medicin.

Att äta C-vitamin är för det mesta inte skadligt. Men kosttillskott innehållandes C-vitaminer kan vara väldigt skadligt för cancerpatienter. Det visar en pågående och omfattande studie från Karolinska institutet.

– Det förstärker vår rekommendation att cancerpatienter, personer med ökad risk för cancer eller canceröverlevare bör undvika kosttillskott som innehåller antioxidanter, säger Martin Bergö.

Han är professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet och leder forskningsgruppen som arbetar med studien.

– Nu vet vi att antioxidanter kan hjälpa cancerceller att sprida sig. Men det rör sig om betydligt fler antioxidanter än vi tänkt oss innan.

C-vitamin högst på listan

Malignt melanom är den allvarligaste och mest dödliga formen av hudcancer. Tidigare studier har visat att E-vitamin och läkemedlet acetylcystein kan få just dessa cancerceller att växa fortare och sprida sig snabbare.

– Själva spridningen är väldigt allvarlig. Därför är det jätteviktigt att ta reda på om det även gäller andra antioxidanter, säger Martin Bergö.

Under lång tid har hans forskargrupp undersökt över hundra olika molekyler för att se om de kan påverka hur hudcancerceller förflyttar sig. Resultatet visar att en stor grupp antioxidanter kan orsaka spridning av tumörer.

– Vi hittade tolv stycken som är särskilt potenta och rankade dem utifrån vilka som var mest effektiva på att få cancercellerna att sprida sig. Där hamnade C-vitamin högst.

Gruppen innefattar även betakaroten, A-vitamin och retinoler. Tillsammans med C- och E-vitamin är de, enligt Martin Bergö, de vanligaste antioxidanterna som förekommer i kosttillskott.

Martin Bergö är professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära.
Martin Bergö är professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära.

Skulle det även kunna gälla andra cancerformer än hudcancer?

– I just den här studien har vi bara tittat på melanom och melanomcellers förmåga att passera. Men vi har tidigare sett liknande effekter, framför allt i lungcancer, men också vid cancer i tarmen, säger Martin Bergö.

Han förklarar att många forskargrupper runtom i världen har sett samma tendenser i andra cancerformer, som exempelvis bröstcancer och cancer i bukspottskörteln.

Så påverkas cancercellerna av kosttillskott med C-vitamin

För att skydda kroppen från fria syreradikaler, en naturlig biprodukt, producerar våra celler egna antioxidanter. Men cancerceller producerar ofta högre nivåer av dessa skadliga fria radikaler och får kämpa med att skydda sig från dem.

– Om vi får i oss för mycket antioxidanter kan vi hjälpa cancercellerna att sprida sig, eftersom de kan skydda sig bättre mot fria radikaler, säger Martin Bergö.

Han förklarar att kroppens egna antioxidanter behöver kompletteras med sådant vi får i oss från frukt och grönsaker. Men om en patient äter frukt, tar ingefärsshot och sedan ett kosttillskott med C-vitamin kan det leda till att man ökar cancercellernas spridning.

– Det kan alltså vara farligt att tänka att "ju mer antioxidanter desto bättre". Då kan vi komma upp i en dos då vi hjälper själva cancercellen mer än vi hjälper människan. Det är bättre att fokusera på en balanserad kost som innehåller både frukt och grönsaker. Då får man i sen den dagliga rekommenderade dosen av alla antioxidanter.

Ska alla akta sig för kosttillskott med c-vitamin?

– För de flesta personer så är det inte farligt att ta kosttillskott. Men jag tycker bara man ska göra det om man har en brist eller om det finns kliniska studier som verkligen stödjer användandet, säger Martin Bergö.

Han vill understryka att de som genomgår cancerbehandling, har överlevt cancer eller befinner sig i riskgrupp för cancer kan skynda på cancern genom att få i sig för mycket antioxidanter.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.