Ashwagandha – örten som kan lindra din stress

Hälsofördelarna med Ashwagandha

Publisert:

Alla snackar om mirakelörten, Ashwagandha, som egentligen inte alls är en nyhet.

Den sägs förbättra nästan allt – sexet, musklerna och minnet.

Experten lär dig allt du behöver veta.

Ashwagandha sägs lindra stress och ångest, sänka blodsockernivåer, förbättra din sömn, ditt minne, din muskelmassa och din sexualfunktion.

Örten har använts i århundraden inom den indiska ayurvedatraditionen. Den kallas till och med för prinsen av auyurveda och betraktas inom läran som allmänt stärkande, balanserande och föryngrande.

Men vad är egentligen ashwagandha?

– Ashwagandha är ett örtpreparat som innehåller 30 till 40 olika kemikalier som har farmakologisk gynnsam effekt hos människor. Men i vilka halter de här gynnsamma kemikalierna finns kan variera, förklarar läkaren och föreläsaren Clas Malmström.

Ashwagandha – en adaptogen

Man pratar ibland adaptogener, växter som har en positiv effekt på stress. I Sverige är de mest kända adaptogenerna rysk rot, rosenrot, schisandra och på senare år även ashwagandha.

Clas Malmström är föreläsare, läkare och har tidigare forskat inom stress.
Clas Malmström är föreläsare, läkare och har tidigare forskat inom stress.

– Ashwagandha har vissa adaptogena egenskaper och med adaptogen menar man olika typer av läkemedel och örtextrakt som skapar en positiv stressreaktion samt hjälper till att stärka återhämtningen efter stressreaktionen. Många missuppfattar det här och tror att adaptogener mildrar stressreaktionen men det är fel. Adaptogener underlättar, förstärker och effektiviserar återhämtningsprocessen.

Återhämtning ger indirekta effekter

Det finns mer och mindre omfattande studier kring de flesta påståenden om ashwagandha. Men det som allt grundar sig i är det här med återhämtningen. Fungerar den kan man få många av de andra effekterna på köpet. Och studierna kring återhämtningen går det ändå att dra några slags slutsatser av menar Clas.

– Det tycker jag att man vågar påstå, att de studier som är gjorda visar att det händer något med återhämtningen. Man får ett snabbare omslag från stresspåslag till återhämtningspåslag.

Stress kan ha många negativa effekter på hälsan, som minskad sexlust, sömnsvårigheter och minnesstörningar. När man kroppen får återhämtning sänker man nivåerna av stresshormonet kortisol kan då även lyckas få positiva effekter på det som blivit lidande av stress.

– Ashwagandha hjälper kroppen att stänga av en stressreaktion på rätt sätt och underlättar återhämtningen. Men det är inte så att det mildrar en stressreaktion eller dämpar ångest utan det är just det här att återhämtningen fungerar bättre. Och hjälper det människor att komma till ro och slappna av så är det klart att då sjunker kortisolnivåerna och då sjunker även blodsockernivån, det blir en indirekt effekt.

Bättre sömn, sexlust och minne

Andra indirekta effekter av att återhämtningen fungerar bättre kan vara att sömnen blir bättre, du kan få mer sexlust och effekten av träning kan märkas mer.

– Förbättras återhämtningen kan man märka träningseffekt något bättre och återhämtningen kan till och med som det står någonstans ha en afrodisiakisk effekt. Har man lättare att komma till ro så ökar väl sexlusten litegrann jämfört med om att sitter och är bekymrad.

Att minnet skulle förbättras av ashwagandha har även det med återhämtningen att göra.

– Det är en uppenbar effekt om utgångsläget att man är en smått sönderstressad person som ofta står och undrar ”vad hette nu den här människan”. Den typen av minnesstörning beror på att man går omkring med ett mentalt stresspåslag som gör att man egentligen är någon annanstans i tanken. Sådana minnesstörningar kan reduceras om återhämtningen blir bättre.

Det finns även påståenden om att ashwagandha ska minska kroniska inflammation och att örten skulle vara effektiv i att få bort cancerceller. Men det här ska man vara väldigt försiktig med att påstå.

– Det vet man inte, det har inte gjorts sådana studier.

Rekommenderas inte på apotek

Ashwagandha finns inte bara i hälsokostbutikerna utan det står även burkar med ashwagandhakapslar på hyllorna i vissa apotek. Att plocka in dem var dock ingen självklarhet för Annika Svedberg som är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Annika Svedberg är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Annika Svedberg är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

– Vi har noga avvägt innan vi tog in det. Men vi har konstaterat att det finns en del studier gjorda på ashwagandha, det finns en lång traditionell användning med motsvarande hälsopåståenden som hos kinesisk ginseng och det verkar inte finnas några risker med att ta det och sen är det upp till kunden att testa, säger Annika och fortsätter

– Men det är fortfarande inget som vi rekommenderar så mycket på Apoteken. Vi håller oss till det som är rekommenderat av den traditionella vården och som klassas som läkemedel men däremot efterfrågas det väldigt mycket från våra kunder.

Finns det några som inte borde använda ashwagandha?

– Man brukar säga att barn gravida och ammande inte ska ta den här typen av kosttillskott.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.