Så får du rätt näring från kosten – utan kosttillskott

 • Sebastian Lundgren
 • Ella Käck
Publisert:

Behöver vi äta kosttillskott för att få i oss all näring vi behöver? Nej, konstaterar näringsfysiologen Kristina Andersson.

– Vi tror att det är jättesvårt att få i oss näring, men det är det inte.

I poddspecialen ”Matmyter” söker Erika Kits Gölevik svar på vad hälsosam kost egentligen är. Varje torsdag i fyra veckor släpps ett nytt avsnitt av podden.

All näring som vi behöver kan vi få i maten vi äter – om vi alla äter enligt de rekommendationer som finns, säger näringsfysiologen Kristina Andersson. Trots det säljs det kosttillskott som aldrig förr. 2018 åt svenskarna kosttillskott för sammanlagt 5 miljarder kronor.

– Vi gör det mer komplicerat än vad det är. Vi tror att det är jättesvårt att få i oss näring, men det är det inte.

Vitaminer och mineraler kan jämföras med skruvar och muttrar. De är delar i kroppen som behövs för att vi ska fungera som vi ska. Ett större problem är faktiskt att vi får i oss för mycket av det goda. Särskilt om vi använder kosttillskott vi egentligen inte behöver.

– Mer kommer inte göra att kroppen fungerar bättre, utan tvärtom. Det går inte att slänga in fler skruvar. Jag får ibland frågan om jag är för eller emot tillskott. Det är ju omöjligt att vara. Självklart ska du ta tillskott om du behöver det, men det finns ingen anledning att ta det om du inte behöver det, säger Kristina Andersson.

Det finns dock röster som hävdar att maten i dag inte innehåller lika mycket näring som den gjorde för femtio år sedan. Men den bilden delas inte av Kristina Andersson.

– I dag äter vi mycket mer hårt processad mat och halvfabrikat. Den maten innehåller betydligt mindre näring än när vi åt närmare den rena råvarorna. Men det är ju inget som hindrar oss från att äta det nu också, säger hon.

Det går alltså inte att säga att vi äter mer näringsfattigt idag utan att specificera vilken mat det är man pratar om. Och exempelvis hur näringsrika grönsakerna kan handla om vilken jord de vuxit i.

ANNONS

Allt inom vitaminer & kosttillskott | Köp på MEDS Apotek

MEDS (Extern länk)

SuperVitalis 450 ml

Holistic

SuperVitalis 450 ml

182,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Redaktionens val

 1. KOST

  Våra taskiga matvanor – så påverkas vi

 2. KOSTTILLSKOTT

  Så vet du om du har brist på D-vitamin

 3. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Sebastian Lundgren 
 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.