Bockhornsklöver – det här bör du veta innan du testar örten

Publisert:

Frön från bockhornsklöver, eller fenugreek som det heter på engelska, sägs sitta inne på en hel rad härliga hälsofördelar.

Men vad kan man egentligen vänta sig av de magiska fröna?

Även om det har talats en del om bockhornsklöver på senaste tiden så är örten långt i från någon nyhet. Den har använts i tusentals år inom den kinesiska medicinen. Du har dessutom troligtvis redan smakat den. Bockhornsklöver är nämligen en vanlig ingrediens i curryblandningar.

Numera finns bockhornsklöver både i skönhetsprodukter och på apotek- och hälsokosthyllorna och de gyllenbruna fröna sägs sitta inne på en hel rad hälsoegenskaper.

Bockhornsklöver växer vilt i östra medelhavsområdet och Kina, men går även bra att odla i andra områden. De blir nästan en meter höga och får små vita blommor. Men det är i fröna som magin sitter. De är nämligen rika på bland annat kostfibrer och protein.

3 hälsofördelar som örten sägs kunna ge

  1. Lindra hudirritation
    Traditionellt sätt har örten främst använts på huden för att lindra irritation.
  2. Hålla igång tarmarna
    Då fröna är rika på kostfiber sägs de kunna hålla igång matsmältningen och förhindra förstoppning.
  3. Stabilisera blodsockret
    Bockhornsklöver ska även kunna hjälpa till att stabilisera blodsockernivåerna. Örten verkar ha en positiv effekt på insulin och kan därför sänka blodsockret något. Det finns studier som visat positiva effekter på fastande blodsocker hos personer med diabetes, men mer forskning behövs.

”Inget från växtvärlden har den effekten”

De kanske mest omdiskuterade egenskaperna handlar dock om testosteron och bröstmjölk. Örten sägs kunna öka testosteronnivåerna hos män och det finns en del mindre studier där de som ätit Fenugreek upplevt ökad muskelstyrka och libido. Men forskaren och överläkaren Stefan Arver är skeptisk till att växten eller dess frön skulle kunna påverka testosteronnivåerna.

– Det finns egentligen inget preparat från växtvärlden som har den där effekten, att kunna öka testosteron. Mycket handlar nog om att man vill tro på detta. Men placebo kan ha en fantastisk effekt, säger Stefan Arver.

Det har även länge talats om att te på örten ska kunna öka mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Elisabeth Hjärtmyr, som är amningsspecialist vid Östermalms amningsmottagning vet om att det förekommer bland mammor men rekommenderar det inte.

Rekommenderas inte för ammande

– Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer och det är att inte rekommendera bockhornsklöver. Sedan vet jag att det florerar bland mammor, säger Elisabeth Hjärtmyr.

Livsmedelsverket hänvisar till Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som har gjort en utvärdering av bockhornsklöver-frö i te, pulver och extrakt. EMA avråder efter sin utvärdering gravida och ammande från att använda örten då vissa djurstudier har visat på möjliga reproduktionstoxiska effekter (minskad fertilitet samt större risk för missfall) och eftersom det saknas studier på gravida och ammande.

Källa: Livsmedelsverket, Healthline.com, Health.com, National Library of Medicine

https://app.tipser.com/pos/inventory/601014a7becc5900018c3644

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.