Kostexperten om 5 vanliga misstag vi gör med maten

Publisert:

Kostexperten Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset listar 5 vanliga misstag som många av oss gör med kosten.

1. Vi underskattar mängden

– Utgår jag från min egen dagliga verksamhet så är den vanligaste missen att vi underskattar vi hur mycket vi äter och överskattar hur lite vi rör oss. Men det här är ju människans essens, vi vill må gott, vi vill äta gott och när vi ska ha det bra och trivsamt då vill vi ha något gott, säger Ingrid Larsson.

Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

2. För lite grönsaker

– Vi äter för lite grönsaker, det vet vi enligt forskning. Vi äter även för lite frukt, fullkorn, baljväxter och fisk. Om vi tittar på vad vi faktiskt äter jämfört med rekommendationerna som finns så är det stora skillnader här.

3. För mycket ”sällanmat”

– Vi äter för mycket av sällanmaten, även kallat utrymmesmaten. Det är det som ska vara guldkanten som till exempel fredagsmyset. Men det blir lätt för många fredagar i veckan.

4. Utesluter för mycket näring

– En annan ganska vanlig sak är att man utesluter stora livsmedelsgrupper som är väldigt näringstäta. Den vetenskapliga kunskapen om vad som är bra mat är att vi ska äta mycket från växtriket men även mejerier, kött, ägg och fisk. Men i olika proportioner. Detta beror på att det här är så otroligt näringsrika livsmedel och en del av de näringsämnena som finns i kött, fisk, ägg och mejerier, de finns inte i grönsaker.

5. För mycket kött

– Det här gäller absolut inte hela befolkningen, det är många som äter lagom mängder kött men vi vet också från forskningen att det finns grupper som äter för mycket kött och de grupperna är medelålders män samt unga vuxna män. De äter generellt för lite grönsaker och för mycket kött.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.