Lingon – därför borde vi frossa i hälsobäret

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Lingon är vårt eget svenska superbär. Mindre risk för diabetes 2 och fetma, minskad risk för urinvägsinfektion och bättre tarmflora är bara några av lingonens hälsofördelar.

Finns det något härligare höstnöje än att ta på sig gummistövlarna och bege sig ut i skogen och plocka lingon och svamp? Det kan dessutom var en riktig hälsogärning. Bara att befinna sig i skogen är faktiskt hälsosamt i sig (särskilt om du kramar ett träd när du ändå är där). Hittar du dessutom lingon ska du se till att bunkra upp för här kan du få en hel rad härliga hälsofördelar. Lingon råkar nämligen vara ett svenskt superbär. Plocka, frys in och ha i yoghurten, gröten, smoothien och höstgrytan! Men ät dem helst naturella. Även om lingonsylt är fantastiskt gott så försvinner en del antioxidanter vid kokning.

5 hälso-anledningar att frossa i lingon

 1. Vitaminer och antioxidanter
  I lingon finns en hel rad vitaminer som A, B, C och E och mineraler som fosfor, järn, kalium, magneisum kalcium. De innehåller även något så smart som naturens eget konserveringsmedel bensoesyra. Det här ämnet gör att man inte behöver tillsätta något konserveringsmedel i till exempel lingonsylt. Lingon innehåller även ett par magiska antioxidanter som lignaner, polyfenoler, resveratrol och det verkar vara just antioxidanterna som ger bäret dess superkrafter.
 2. Motverkar fetma och diabetes
  I en studie från Lunds universitet har man kunnat visa att lingon dämpar effekten av fet mat och därför ger minskad risk för diabetes och fetma. I studien lät man möss äta kost med mycket fett samt olika bär. När mössen sedan jämfördes efter tre månader kunde man se att de som ätit lingon hade överlägset bästa resultaten. De hade inte gått upp i vikt mer än möss som fått lågfettskost, och deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos lågfettsmössen. Kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var lägre än hos de djur som fått högfettskost utan bär.
 3. Goda effekter för tarmfloran
  I studien kunde man även se att mössen som fått högfettskost utan lingon hade en tarmflora som är kopplad till fetma och negativa hälsoeffekter medan mössen som fått tillskott av lingon en helt annan tarmflora, som är förknippad med positiva hälsoeffekter.
 4. Antiinflammatoriska egenskaper
  Lingonen visade sig även kunna inaktivera gener involverade i inflammation. Det verkar alltså som om lingon även har en antiinflammatorisk effekt. Vad det är som ger den här effekten är lite oklart men forskarna tror att det beror på polyfenoler som finns i lingon.
 5. Huskur mot urinvägsinfektion
  Lingon och tranbär är en känd huskur mot urinvägsinfektion. Och att lingon faktiskt hjälper mot detta är även bevisat i finska studier. I studien kunde man se att de kvinnor som drabbats av urinvägsinfektion och sedan drack 50 milliliter lingonjuice dagligen i sex månader hade lägre risk för att få återfall av infektionen.

Redaktionens val

 1. KOST

  Kombucha och andra hälsodrycker – här är fördelarna

 2. HÄLSOKOST

  Gurkmeja - alla fördelar med att äta superroten

 3. HÄLSA

  Ett glas vin om dagen - hälsosamt eller inte?

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.