Agnes Wold: Det går inte att boosta immunförsvaret

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

I förkylningstider pratas det mycket om att boosta immunförsvaret. Läkaren och professorn Agnes Wold menar dock att detta inte är möjligt.

– Det går inte!, säger Agnes Wold

Ingefärashots, golden milk, blåbär, lingon, antiinflammatoriskt och antioxidantrikt. Listan över saker som sägs boosta vårt immunförsvar kan göras lång. Men det råder delade meningar om huruvida man faktiskt kan hjälpa immunförsvaret eller inte.

Det pratas mycket om att boosta sitt immunförsvar nu ...

– Det går inte!, säger Agnes Wold som är professor i bakteriologi och specialiserad på tarmens bakterieflora och dess interaktion med immunsystemet .

Finns det inte något sätt att motverka till exempel förkylning då? 

– Det är bara i så fall att bo alldeles själv i en koja i skogen och handla först eller sist i affären och vara på fem meters avstånd från alla andra. Om man nu tycker att det är så farligt att bli förkyld, jag tycker att det är lite bortskämt att klaga på förkylning. Det finns ju länder där man får kolera och salmonella.

Agnes Wold som är läkare och professor i bakteriologi och aktuell med säsong två av podden ”Fråga Agnes Wold i P4”

Antioxidanter då, är inte det bra för immunförsvaret?

– Tvärtom är det så att vårt immunförsvar använder sig av oxidanter, så att motverka dem med antioxidanter ... det skulle ju vara kontraproduktivt. Jag förstår inte vad den här idén om antioxidanter kommer ifrån. Jag har försökt forska lite på det men det är väldigt svårt att begripa. Det var någon grej som kom på 1960-talet att antioxidanter skulle vara bra men jag förstår inte varför.

Men man brukar ju prata om att antioxidanter minskar fria radikaler?

– Vi bildar själva fria radikaler. När våra försvarsceller ska gå igång och döda mikroorganismer så sprutar de ur sig fria radikaler. De gör ju det för att ta död på bakterier till exempel så det vore väl väldigt dumt om man fångade upp alla de här fria radikalerna? Inte för att det skulle fungera men det är en väldigt konstig tanke. 

Men det sägs att man får ett överskott av fria radikaler om man till exempel utsätter kroppen för mycket stress 

– Det var det dummaste jag har hört.

Det pratas också mycket om att ta hand om sin tarmflora när vi talar om immunsystem. Kan vi ta hand om tarmfloran?

– Nej absolut inte! Det finns ingen anledning att göra det. Tamfloran i tjocktarmen lever på sånt som blir över och som inte kan brytas ner i tunntarmen. Den lever även på celler och slem, sånt som stöts av nere i tjocktarmen. Och detta gör den i sin stillhet så det är ingenting att att fundera på och det finns ingenting som säger att det är bättre eller sämre att ha någon viss sammansättning. Den behöver inte tas om hand.

Redaktionens val

 1. KOST

  Agnes Wold tar kål på sju envisa matmyter

 2. HÄLSA

  Ett glas vin om dagen - hälsosamt eller inte?

 3. KOSTTILLSKOTT

  Så vet du om du har järnbrist

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.