Agnes Wold tar kål på sju envisa matmyter

  • Rebecka Wållgren
Publisert:

Vi bör dricka 2 liter vatten och äta 500 gram frukt och grönsaker om dagen, inte salta maten och inte äta mättat fett. Eller hur är det egentligen? Överläkaren, forskaren och professorn Agnes Wold tar kål på ett helt gäng myter om mat.

Agnes Wold har varit svår att missa det senaste året. Överläkaren, forskaren och professorn i klinisk bakteriologi har synts i medier var och varannan dag under pandemin för att råda oss i hur vi undviker smitta. Nu är hon även aktuell med podden ”Fråga Agnes Wold” på P4 där hon svarar på lyssnarnas frågor om hälsa. Och frågor har svenska folket många av. Agnes menar att de flesta av oss är kroppsliga analfabeter. 

– Nästan alla är kroppsliga analfabeter. Det beror på vår skola som är helt felkonstruerad. Man läser inte om människans biologi förrän, ja, på min tid var det i tredje ring. Det är otroligt viktigt för de flesta människor att veta hur kroppen fungerar, de är ju oroliga. Och det är därför jag själv velat ta reda på allt om människokroppen. Jag skulle må otroligt illa om jag inte visste hur den fungerade. 

Något annat vi har mycket av enligt är Agnes är Krösamajor, de som gillar att skrämma upp andra med sina ”hälsosanningar”. Här tar Agnes sig an ett par seglivade myter om kost som du helt klart kan ta med en nypa salt. 

Agnes Wold avlivar några av alla envisa matmyter

1. Man bör dricka två liter vatten om dagen

– Du behöver inte tänka på det alls. Äter du helt osaltad mat behöver du inte dricka någonting. Maten innehåller massa vatten, så egentligen får man i sig vattnet man behöver där, men i och med att vi saltar på maten så behövs en viss mängd vatten för att utsöndra det saltet. Men det märker du. Då blir du törstig. Du behöver inte springa omkring och dricka massa extra vatten. 

2. Vitt bröd är inte bra för kroppen

– Det är jättekonstigt att folk tror det! Tänk, stackars romarna när de lyckades få fram vitt fint mjöl. Så har någon Krösamaja hittat på att det är farligt.

3. Mycket salt på maten är farligt

– Nej, det där är en teori som har ältats från 1960-70-talet. Att mängden salt man äter i en befolkningen har med befolkningens blodtryck att göra. Det finns vissa ganska svaga samband, så det kan möjligen vara så att om ingen åt något salt kanske att vårt gemensamma blodtryck skulle gå ner med 2 millimeter kvicksilver. Men ingen vet om det är så. Högt blodtryck får väldigt många med åldern. Man kan få det av många olika skäl men den stora orsaken är hur blodkärlsväggen är konstruerad. 

4. Mättat fett ökar risken för hjärtsjukdomar

– Den diskussionen är enorm och den är lika gammal som jag. Och den här skiten är en total missuppfattning. Sverige och Finland har alltid haft flest hjärtinfarkter i världen. Och så hade man på 1960-talet mycket lägre hjärtinfarktsfrekvenser vid medelhavet fastän man rökte som borstbindare och drack en massa vin.  Då kom den här idén, som förmodligen är helt fel, om Medelhavsdieten. Man tittade på hur man åt på Kreta som var väldigt fattigt på den tiden. På Kreta åt man väldigt annorlunda för där kunde man inte ha kor så det fanns ingen mjölk och de flesta var laktosintoleranta. Istället för smör använde de därför olivolja. Då fick man för sig att det var det här som gjorde att de hade lägre hjärtinfarkter. Men det var det säkert inte alls. 

5. Vi bör äta 500 gram frukt och grönsaker om dagen

– Myt! Att det är nyttigare för kroppen, det handlar om en pytteliten effekt som inte visats i kontrollerade studier. Jag har alltid efterlyst vad mekanismen är för att det är så nyttigt för kroppen att äta frukt och grönsaker och då brukar man prata om antioxidanter men hela tanken med detta är bisarr. Hela kroppen består av miljarder reduktions- och oxidations-reaktioner som naturligtvis styrs med enorm precision. Tanken på att om du kommer in med någon jävla blåbärsmolekyl så rubbar du det där är ju... Om det nu vore så skulle det ju vara livsfarligt att äta blåbär. 

6. Lite skit rensar magen?

– Alltså om man lever för hygieniskt och har för lite mikroorganismer runt sig då har man en ökad risk för allergi. Men damm är ju bakteriefritt, det handlar ju mer om att umgås med andra människor och djur. Men sen är det ju naturligtvis inte farligt om man tappar något på golvet och äter upp det. Det finns ingen kolera på golvet.

7. Så ”3-sekundersregeln” kan vi också….?

– Den är ju väldigt absurd. Det finns inga farliga bakterier på golvet. Bakterier växer inte på golv, de behöver fukt och näring. Det finns inte på golvet.

Klok på mat

Susanna Bill & Arne Berge

Klok på mat

149,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

  1. STRESS

    14 myter och sanningar om stress – psykologen reder ut

  2. STYRKETRÄNING

    Träna hela kroppen med gummiband – 5 övningar som ger resultat

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.