Rönnbär – det bortglömda svenska superbäret

Publisert:
Rönnbär är helt ätliga och kan tillagas på flera olika sätt.
Rönnbär är helt ätliga och kan tillagas på flera olika sätt.

Surt – och supernyttigt – om rönnbären, sa räven inte.

Men så är det och det finns all anledning att proppa i sig, om du inte räds den beska smaken.

– De är väldigt C-vitaminrika, säger Cecilia Holm Wallenberg.

Rönnen, med sina lysande röda bär, är ett träd som många förknippar med svensk höst. Men även om bären är fina att titta på och drar liv till trädgårdarna är det lätt att glömma att de faktiskt är ätbara.

– Jag vågar påstå att det inte är så många som tar hand om bären och äter dem i färsk form. Vi låter fåglarna ta dem, säger Cecilia Holm Wallenberg, professor i molekylär cellbiologi.

Hon har studerat olika bär och tror att just rönnbär kan misstas som giftiga på grund av sin beska smak.

– Folk kanske tänker att ”det som är meningen att vi ska äta smakar gott”, men det finns inga direkta belägg för att rönnbär skulle vara giftiga. Sedan är det alltid bra att vara försiktig med mängden, det kan säkert finnas någon toxisk effekt om du bara äter rönnbär. Men det gäller allt vi äter.

Det här är rönnbär

Rönnbär är små, rödorangea bär som växer i klasar. Bäret är långväga släkt med äpplet och har små kärnor inuti.

Rönnbär kommer från rönnen, ett träd som förekommer naturligt i Sverige och växer i stora delar av landet. Det är ett buskträd och ett pionjärträd, som tillhör arten rosväxter och kan växa till en sluthöjd på cirka 8 meter.

Helena Jauhiainen, hortonom arbetandes vid en produktionsplantskola i södra Sverige, förklarar att själva bäret är trädets sätt att föröka sig på.

– På våren växer stora vita klasar med blommor, som sedan bildar rönnbär under sommaren. De brukar vara färdiga att plocka i september.

Kan man äta rönnbär?

Ja, rönnbär är ätbara och klassas som ofarliga av Giftinformationscentralen. Men Cecilia Holm Wallenberg tror att de flesta föredrar att tillaga bären på något sätt.

– Det kanske inte är något du går och knaprar på, som när du går i skogen och plockar blåbär. Rönnbär är ganska sura och svåra att äta rakt upp och ner.

Däremot är hon övertygad om att vi människor skulle kunna äta mer rönnbär, i stället för att bara låta fåglarna kalasa på träden.

– Jag är av uppfattningen att vi bör äta de bär som finns. Vi har så mycket bär i skogarna som aldrig plockas och aldrig används.

Cecilia Holm Wallenberg säger att rönnbär är nyttiga för att de innehåller mycket C-vitamin.
Cecilia Holm Wallenberg säger att rönnbär är nyttiga för att de innehåller mycket C-vitamin.

Vad innehåller rönnbär?

– Just rönnbär är väldigt C-vitaminrika. Men det är inte så att något bär innehåller något väldigt unikt, som inte finns i andra bär, säger Cecilia Holm Wallenberg.

Hon förklarar att alla bär har sin unika profil av polyfenoler, en grupp ämnen som har antioxidativa egenskaper.

– Men vi har inte så detaljerad kunskap att vi kan se exakt vilken polyfenolprofil som är den bästa.

Enligt livsmedelsdatabasen Fineli innehåller 100 gram rönnbär 59,7 milligram C-vitamin. De innehåller också många av de nyttiga näringsämnen som finns i alla bär.

Därför är rönnbär nyttiga

Att rönnbär är rika på polyfenoler och C-vitamin gör det till ett nyttigt, men inte unikt bär. Cecilia Holm Wallenberg menar att det alltid är bra att få i sig C-vitaminer.

– C-vitamin kan förebygga inflammationer, förkylningar och andra infektioner. Det är viktigt att ha bra status i kroppen när det gäller C-vitamin.

För att bibehålla en bra kärnhälsa är polyfenolernas antioxidativa egenskaper också viktiga.

– Antioxidanter bromsar alla oxidativa processer, som leder till för tidigt åldrande. Därför är de bra att få sig för att leva ett långt och hälsosamt liv, säger Cecilia Holm Wallenberg.

Hur smakar rönnbär?

– Sura och beska skulle jag säga. Rönnbär som plockas direkt från trädet är ganska karaktäristiska i sin smak, säger Cecilia Holm Wallenberg.

Den påtagliga smaken gör att rönnbär är mer utmanande att äta än andra bär, som blåbär, hallon, lingon och svarta vinbär.

Så kan du äta rönnbär

Rönnbär går att tillaga på flera olika sätt. Du kan göra rönnbärssaft, picklade rönnbär, rönnbärssylt eller rönnbärsgelé som komplement till olika maträtter.

– Jag tror att man måste processera det på något sätt eller tillsätta socker för att det ska vara gott att äta, säger Helena Jauhiainen, som är hortonom.

Helena Jauhiainen tror att rönnbär måste torkas eller processeras för att vara goda att äta.
Helena Jauhiainen tror att rönnbär måste torkas eller processeras för att vara goda att äta.

Cecilia Holm Wallenberg tror också att bären är svåra att äta rakt upp och ner, men förklarar att de recept som involverar upphettning kan påverka bärets nyttiga egenskaper.

– Vissa egenskaper bibehålls och vissa förstärks när man hettar upp, men i många fall är det något som försämrar egenskaperna, säger hon.

Vill du få i dig så färska rönnbär som möjligt, utan att hetta upp dem, är frystorkade rönnbär ett bra alternativ. Det är ett slags pulver, som går att strö på gröt eller blanda i en smoothie.

– Men frystorkning är inget man kan göra hemma. Det är en process som kräver en speciell typ av utrustning, säger Cecilia Holm Wallenberg.

Rönnbärspulver finns att köpa online, men om det går att hitta i butiker är Cecilia Holm Wallenberg osäker på.

Så många rönnbär bör du äta per dag

Hur många rönnbär du bör äta beror på flera faktorer. Dels handlar det om vilka näringsämnen du vill åt, dels om du kombinerar ditt intag med andra bär eller inte.

– Om man bara vill äta rönnbär för att få i sig en daglig dos C-vitamin är det nog enklast att räkna på det. Dagsbehovet av C-vitamin ligger mellan 50 och 100 milligram, beroende på bland annat ålder. De som har högst behov är gravida och ammande, säger Cecilia Holm Wallenberg.

Hon tror att 200 gram rönnbär kan ge ett tillräckligt dagsintag av C-vitamin, även för de som behöver en hög mängd.

Hur förvarar man rönnbär?

Om du plockat färska rönnbär direkt från trädet rekommenderar Cecilia Holm Wallenberg att du förvarar bären i frysen.

– Frysa är ju alltid bra vad det gäller bär. Men om du plockar bären i dag och ska äta dem i morgon behöver du inte frysa dem, säger hon.

Om du köpt ett frystorkat pulver kan det förvaras i rumstemperatur, i förslagsvis en burk eller medföljande påse.

Hur torkar man rönnbär?

Att torka bär är inte svårt, men att göra det utan att exponera dem för värme och luft är betydligt svårare.

– Om man ska göra det på ett bra sätt och bibehålla bärets antioxidativa egenskaper är det nog svårt att göra hemma själv. Det handlar om att hålla en väldigt låg temperatur och få ut vattnet, säger Cecilia Holm Wallenberg.

Hon menar att rönnbär måste frystorkas för att alla nyttiga näringsämnen ska finnas kvar, såvida du äter bären färska.

– Jag tror inte att det finns frystorkar för hemmabruk, men jag har sett tips på att man kan frystorka mat hemma i frysen. Det tar lång tid och kanske inte lämpar sig för just rönnbär. Så det bästa sättet är nog att köpa det färdigt i frystorkad form.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.