Därför är din diet inte hälsosam – näringsfysiologen förklarar

 • Ella Käck
Publisert:

Finns det ett hälsosamt sätt äta på? Finns det dieter som är mer ”rätt” än andra?

– Vi måste ta nästa steg och titta på vad du faktiskt äter, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

I poddspecialen ”Matmyter” söker Erika Kits Gölevik svar på vad hälsosam kost egentligen är. Varje torsdag i fyra veckor släpps ett nytt avsnitt av podden.

Ett år är det LCHF som är svaret på allt – alla ska äta bacon och grädde. Nästa år är det vegan som gäller. Nu ska alla äta växtbaserat. Men kroppen har inte förändrats på tusentals år. Så hur ska man egentligen förhålla sig till alla dessa dieter, frågar sig Erika Kits Gölevik i Revolutionskvartens specialavsnitt Matmyter.

– Det är lite som mode. Vi har en tendens att svänga från den ena ytterligheten till den andra. Men om man utgår från vad vi faktiskt vet så handlar mat om att det finns en massa näringsämnen som vi måste få i oss. Vi får bränsle och energi från maten, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

Olika delar av maten kan man se som olika pusselbitar, menar Kristina Andersson. Om du vill gå ner i vikt är mättnad väldigt centralt. Dieterna som skapas utifrån den målsättningen blir därför väldigt proteintunga, som LCHF exemplevis.

– Det handlar inte så mycket om vad du kallar dieten utan vad du de facto äter. Ta LCHF till exempel. Det enda förkortningen säger är att det är lite kolhydrater och mycket fett. Ska vi hårdra det kan du göra det med stekflott och brietårtor, men du kan också uppnå det med fet fisk, grönsaker och nötter. Tar man den andra ytterligheten, vegankost, så kan du hitta hur mycket snacks, godis och hårdprocessad mat som helst.

– Det räcker inte med att ta den stafettpinnen och springa och känna att ”nu gör jag rätt”. Det går inte att avgöra att det är hälsosamt att äta LCHF eller att det är hälsosamt att vara vegan. Vi måste ta nästa steg och titta på vad du faktiskt äter, säger Kristina Andersson.

Hälsosam mat för en friskare mage – Med 50 recept till ett sundare liv

Davidsson, Cecilia

Hälsosam mat för en friskare mage – Med 50 recept till ett sundare liv

219,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. KOST

  Agnes Wold tar kål på sju envisa matmyter

 3. KOST

  Våra taskiga matvanor – så påverkas vi

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.