Därför kan du inte äta jackfruit i stället för kött

 • Saga Aginger
Publisert:

Jackfruit är en frukt som liknar kött i både smak och konsistens. Trots detta ska den inte användas som substitut.

– Om man som vegan baserar sitt intag på jackfruit så blir det nog inte så hälsosamt, säger experten Ingrid Larsson.

Den exotiska frukten jackfruit har blivit populär de senaste åren. Ingrid Larsson, docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tror det beror på att många använder den som ersättning för animalisk kost.

– Jag gissar att det kommer via vegetarianismen och särskilt veganismen, eftersom texturen är som kycklingkött eller kött. Det ses som en ersättning för kött.

Vad är jackfruit?

Ingrid Larsson säger att jackfruit inte kan ersätta de näringsämnen som finns i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Jackfruit är en stor exotisk frukt som har en köttliknande konsistens. Ingrid Larsson säger att den kan väga mellan ett par till över 40 kilo.

– Den kan blir jättestor. Här handlar det inte om potatisar, utan rejäla saker. Man köper den ofta konserverad här i Sverige och det är klart att det finns färska jackfruits. Men att bära hem en sådan på 45 kilo vet jag inte... Då ska man också äta den.

Frukten är ofta konserverad i saltlag.

Var växer jackfruit?

– Jackfrukt växer ”vilt” i Indien och på Filippinerna men odlas i andra länder så som Australien och på Hawaii. Det finns många sorters odlad jackfrukt, säger Ingrid Larsson.

Hur smakar jackfruit?

Jackfruit är väldigt mild i smaken. Ingrid Larsson tror att det är därför, utöver konsistensen, som den lätt kan ses som en köttersättning.

– Kycklingkött är också väldigt milt i smaken och måste kanske kryddas. Du smaksätter på samma sätt som du smaksätter kött, med salt, peppar eller andra kryddor.

Den milda smaken gör att jackfruit kan passa bra tillsammans med lök och rotfrukter.

Vad är jackfruit bra för?

– Man kan se det som att man äter en rotfrukt, även om det inte är en rotfrukt, det är en frukt. Men näringsmässigt innehåller det samma kolhydrater och vitaminer som andra rotfrukter, säger Ingrid Larsson.

Hon vill också understryka att jackfruit inte bör användas som ett fullständigt substitut till varken kött eller baljväxter.

– Jag rekommenderar att man kompletterar med baljväxter, nötter och vegetabiliska oljor. Men så är ju vegankosten uppbyggd. Jackfruit ska inte ersätta baljväxter, för näringsmässigt så kommer den på efterkälken.

Därför kan du inte ersätta kött med jackfruit

Kött är något av de mest näringsrika livsmedel vi har, medan jackfruit är en frukt som innehåller kalium, några B-vitaminer och C-vitamin. Därför menar Ingrid Larsson att den definitivt inte kan användas som ersättning.

– Om vi tar ett köttrecept, lyfter bort köttet och ersätter med jackfruit. Då får vi något som liknar kött texturmässigt, men inte näringsmässigt. Så om man som vegan baserar sitt intag på jackfruit så blir det nog inte så hälsosamt.

Det handlar i första hand inte om proteinet, utan om de mikronäringsämnen som kan vara svåra att få i sig från andra livsmedel än de animaliska.

– Det är järn, B12, D-vitamin, zink och selen som framför allt kommer från kött, fisk, mejeriprodukter och ägg. Om man lyfter bort dem helt, som man gör i vegankost, måste man äta supplement för att få i sig alla näringsämnen, säger Ingrid Larsson.

Därför är det rekommenderat att alla vegetarianer och veganer bör äta tillskott av vitamin B12 och D-vitaminer. När det handlar om järn, zink och selen är det mer individuellt.

Vegan på 5 ingredienser

Barje, Siri

Vegan på 5 ingredienser

259,00 kr

Läs mer

Wellness shop
Hamburgare på pulled jackfruit

Så kan du äta jackfruit

Jackfruit ska tillagas och kan ätas på många olika sätt.

– Oftast så har man det i en tillagad maträtt. Man kan laga grytor eller vegetarisk pulled pork. Jackfruit kan kokas, stekas och ungsrostas. Man kan göra det mesta, säger Ingrid Larsson.

Dock är det viktigt att komma ihåg att jackfruit inte kan ersätta kött eller baljväxter i en vanlig måltid.

Var köper man jackfruit?

– Jackfruit kan köpas konserverad i välsorterade livsmedelsbutiker. Jag vet inte hur vanligt det är med färsk jackfruit, men det kan man nog beställa av grönsakshandlare som har många olika exotiska frukter, säger Ingrid Larsson.

Hur ska jackfruit förvaras?

– Det är ju en hel konserv, så när den är öppnad ska den ska förvaras i skafferiet. Men när man öppnar den så ska den hanteras som alla andra konserver, säger Ingrid Larsson.

Om du inte äter hela innehållet kan du spara jackfruiten i en förvaringsburk med tätt slutet lock och lägga in i kylen.

Därför kan jackfruit vara en miljöbov

Ingrid Larsson säger att det inte finns några rekommendationer om hur ofta eller mycket jackfruit man bör äta. I stället vill hon lyfta miljöaspekten, eftersom det är en frukt som måste importeras.

– Om man då tänker på säsong och miljö och så, så finns det ju motsvarande frukter som är odlade och producerade i Sverige och Norden, som har liknande näringssammansättning.

Hon menar att det är viktigt att äta efter säsong. Det vill säga, att äta det som är gott, tillgängligt och billigt just nu.

– Om vi nu ska ha ett miljöperspektiv på våra matvaror är det viktigt att vi försöker äta så mycket som möjligt av det som är i säsong. Nu på hösten är det potatis, rotfrukter, kålsorter, äpplen och päron. Det ska vara basen.

Samtidigt vill hon understryka att det inte alltid går att äta efter säsong. Särskilt de som äter vegetariskt behöver få i sig baljväxter, nötter, bönor och ärtor året om.

– Jag vill inte dissa jackfruit eller andra exotiska frukter. Det kan ju ingå som en variation. Jag vill inte heller att folk ska få klimatångest för att de äter jackfruit. Utan det jag menar är att man kanske inte behöver basera sitt intag på att äta exotiska frukter varje dag, när vi har väldigt fina inhemska motsvarigheter.

Redaktionens val

 1. HÄLSOKOST

  Därför hjälper inte ingefära mot förkylningar

 2. HÄLSOKOST

  Chaga – allt du vill veta om lokala hälsosvampen

 3. HÄLSOKOST

  Gurkmeja - alla fördelar med att äta superroten

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.