Olivoljans olika hälsoeffekter – professorn förklarar

Publisert:
Olivolja  är inte bara god i maten – den kan även fungera som hudvård.
Olivolja är inte bara god i maten – den kan även fungera som hudvård.

Olivolja innehåller en stor mängd antioxidanter.

Inte bara kan de minska risken för hjärtsjukdomar och cancer – utan de gör att oljan även kan fungera som hudvård.

– Antioxidanter är viktiga för att ta vara på syreradikaler, säger Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknologi.

Olivolja är en vegetabilisk olja som framställs av oliver. 

Vetenskapen är också nästan lika självklar som namnet på produkten. För i en värld när information om kostfetter kan anses kontroversiell och ofta är uppe för debatt sticker olivoljan ut. Här finns fler forskningsstudier och experterna är oftare överens om dess positiva effekter.

Men det, som med många livsmedel, fortfarande svårt att säga att vissa hälsoeffekter skulle vara vetenskapligt bevisade, även om många forskare tror på dem.

Bra för hjärtat

Olivoljans främsta egenskap är ju i köket. Den har i mångt och mycket ersatt margarinet i de svenska köken. På många sätt är det också ett bättre livsmedelsval för ens hälsa – speciellt hjärtat.

Tack vare att olivolja innehåller stora mängder av den kemiska föreningen antioxidanter kan oljan minska risken för hjärtsjukdomar. Samtidigt kan antioxidanterna hjälpa till att bekämpa inflammationer i kroppen, vilket anses vara en ledande orsak till andra sjukdomar som diabetes, alzheimers och cancer.

Enligt Eva Tornberg, professor emerita vid institutionen för livsmedelstekning vid Lunds Universitet, är det antioxidanterna i olivoljan som står för de största positiva hälsoeffekterna.

– Syreradikaler bildas hela tiden i kroppen och gör att vi får ålderstecken och till slut dör. Antioxidanter är viktiga för att ta vara på syreradikaler. De motverkar och eliminerar dem, säger hon.

Vanligt runt Medelhavet

I en antiinflammatorisk kost eller medelhavskost är olivoljan essentiell.

Flera studier har också visat att hjärtsjukdomar är mindre vanliga hos just personer från Medelhavsländerna. Extra jungfruolja är en av de största byggstenarna i deras diet och det är bevisat att den förbättrar slemhinnan i blodkärlen, skyddar mot farligt kolesterol och kan hjälpa till att förhindra blodkoagulering.

Dessutom kan olivolja minska risken för högt blodtryck och studier har även visat att olivolja kan hjälpa till att förhindra stroke.

Men olivoljan är inte ensam orsaken till att personer från Medelhavsländerna har friskare hjärtan.

– En av de starkare antioxidanterna har vi i rödvin. Och de gillar sitt rödvin i de här länderna. Man får komma ihåg det, säger Eva Tornberg som menar på att olivoljan är ett av flera livsmedel som kan bidra till en bättre hjärthälsa. 

Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknologi vid Lunds Universitet.
Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknologi vid Lunds Universitet.

Kan minska risken för cancer

Det har gjorts flera studier där det resultaten pekar mot att olivolja kan minska risken cancer.

Till exempel har en svensk forskargrupp på Karolinska institutet kommit fram till att kvinnor som äter mycket enkelomättade fettsyror mer sällan får bröstcancer. Enligt studien ska det räcka med tio gram olivolja om dagen för ett det ska ge en positiv effekt.

Enligt den studien ansågs fettsyrorna vara anledningen till att risken för cancer minskade.

Eva Tornberg är även hon övertygad om att olivolja kan minska risken för cancer – men av en annan anledning.

– Jag tror att antioxidanterna återigen är den största anledningen till reduceringen av cancer.

Det har ju gjorts forskningsstudier och många forskare tror att olivolja kan minska risken för cancer. Men är det bevisat?

– Nej, det är väldigt dyra, stora undersökningar som krävs för det. Tyvärr är det inte helt lätt att göra sådana undersökningar.

Studier runt Medelhavet

Återigen har vissa studier på människor omkring Medelhavet, där olivolja konsumeras i hög grad, visat att de löper en långt mycket lägre risk att drabbas av cancer. Många forskare tror att just konsumtionen av olivolja kan vara en del av förklaringen.

Men det behövs som sagt mer forskning för att med säkerhet konstatera att olivolja reducerar risken för cancer.

Olivolja för kroppen

I flera tusen år att olivolja använts för som en hudprodukt. Det är än idag en populär metod.

Jennifer Lopez är en av flera kändisar som sedan ung ålder använt olivolja för hår, hud och naglar. Hon säger att hon aldrig använt botox, utan att just olivolja är anledningen till hennes rynkfria hy.

Föga förvånande finns det ingen forskning som definitivt bekräftar att olivoljan är en mirakelkur för huden. Men Eva Tornberg, som forskat om olivolja i flera år, tror att det är sant.

– Det är antioxidanterna igen. Att vi blir äldre, att vi får rynkor och sånt där, tror man beror mycket på syreradikalerna som bildas. I olivoljan har du antioxidanterna som reagerar med syreradikalerna så att de inte kan verka negativt. Förenklat kan man säga att det är vad som händer.

”Rapsoljan bättre”

Frågar man Eva Tornberg om olivolja är en mirakelolja är ändå hennes svar nej.

Snarare vill hon säga att just antioxidanter är en kemisk mirakelförening. Och den finns ju som sagt i fler produkter än bara olivolja.

– Du har det i rapsolja också, dock inte lika mycket. Men i rapsolja finns tio procent Omega-3, så rapsoljan är en ännu bättre olja, enligt mig. 

Att välja rätt olivolja

Det kan vara svårt att veta vilken olivolja som är bäst. De kan också fungera olika bra för olika ändamål.

Extra jungfruolja anses vara mer hälsosam än de mer raffinerade sorterna av olivolja. Detta eftersom den behåller några av antioxidanterna och de bioaktiva föreningarna från oliverna.

Men inte helt sällan fuskas det med beskrivningarna. Vad som står på flaskans etikett överensstämmer inte alltid med verkligheten.

– Det är få livsmedel det fuskas med så mycket, har Mats-Eric Nilsson, tidigare chefredaktör för tidningen Hunger, sagt till Aftonbladet.

Oljor som skrivs ut som ”extra jungfru” kan alltså ha spätts ut med raffinerade oljor. Livsmedelsverket publicerade förra året ett test där det framgick att åtta av elva flaskor 2019 visade sig vara billigare och sämre olivolja.

Som konsument är det därför en god idé att alltid läsa kvalitetscertifieringen och ingredienslistorna innan man bestämmer sig. 

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Leo Pettersson är reporter för Aftonbladet Family och Wellness sedan januari 2020. Leo började på Aftonbladet 2017 och var då en del av nöjesredaktionen, som reporter och redaktör. Innan dess var han på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning i cirka fem år både som praktikant och anställd. Utbildning: Leo Pettersson har gått journalistlinjen på Ädelfors Folkhögskola. Tidigare har han studerat kurser inom kognitionsvetenskap, datorspel och fotbollskunskap på Göteborgs Universitet och Malmö Universitet