Vattenfastning – så bra är den populära vattendieten

Publisert:

Detox, livsförlängande och effektivt.

Alla är ord som förknippas med vattenfastning, men hur bra är det egentligen för kroppen?

LCHF, keto och GI är dieter som vi lärt känna under årens gång. Med hårt arbete och disciplin har de olika kosthållningarna visat sig funka för vissa, och sämre för andra.

En annan diet som visat sig vara populär är någon som är back to basics – att vattenfasta.

För att ta reda på mer om metoden så kontaktade vi Ola Wallengren, överdietist på enheten för Klinisk nutrion vid Sahlgrenska sjukhuset. Och naturligtvis var den första frågan den självklara.

Vad är vattenfasta egentligen?

– Det är väldigt enkelt. När man vattenfastar får man inte inta något annat än vatten. Hur länge? Det bestämmer personen själv. Men någonstans mellan ett par dagar till en eller flera veckor. Men det finns varianter, vissa tillåter mindre mängder vanlig föda såsom juice, buljongsoppa. Utöver vattenfasta finns många varianter av fasta med olika typer av restriktioner, säger Ola Wallengren.

Metoden har funnits länge, trots att den på senare tid blivit mer populär – traditionellt har den använts nästan rituellt för att rena kroppen.

– Rent terapeutiskt så verkar det som att det funnits väldigt länge, vi pratar mer än hundra år. Det har levt kvar framförallt inom alternativmedicinen, då för att behandla fetma, högt blodtryck och kanske diabetes – det som följer överkonsumtion av föda. Ofta mellan fyra dagar upp till tre veckor, säger Ola Wallengren.

Vattenfastning för att förlänga livet

Det har även spekulerats om vattenfastning kan bidra till ett längre och nyttigare liv. Detta stämmer i flera studier, men dessa har då gjorts på djur. Huruvida det funkar på människan – det är experten skeptisk till.

– Man har även använt vattenfastning som ett argument för att förlänga livet. Drar man paralleller från svältstudier på djur, så ser man att djur som svälter lever längre. Man har olika teorier varför det är så, cellcyklerna kan förändras på ett positivt sätt, man ser mindre oxidativ stress. Ja, det finns flera möjliga teorier, men i slutändan är det inte visat att det fungerar på människan, säger Ola Wallengren.

för kort tid för att det ska kunna påverka livslängden

– Gör man detta då och då, en gång om året. Kommer detta att ha någon effekt? Det vet vi inte. Min gissning är nej, det kommer det inte ha. Det är för kort tid för att det ska kunna påverka livslängden, säger han.

Vattenfastning som detox?

Förutom som diet har metoden använts som en sorts detox för oönskade ämnen i kroppen. Ola menar däremot att det, för närvarande, inte finns något stöd för att fastningen skulle hjälpa i det avseendet.

– Det finns andra saker som detta använts för, typ som detox, då man ska rensa kroppen från slagg. Men det är oklart vad det här slagget är. Är det kväve, eller annat? Det är ju därför vi har njurar, lungor och lever. De sköter inte sitt ”renhållningsarbete” på ett bättre sätt för att vi inte äter något. Det finns inte direkt något stöd för detox genom fasta i dag, säger han.

Funkar det för att gå ner i vikt?

Och sen slutligen: Hur effektivt är det egentligen att fasta med vatten? Funkar det över huvud taget?

– Man kan gå ner i vikt snabbt. Då är det oftast så att man använder lågenergipulver, som innehåller det man behöver i grunden men inte mycket mer. Men kör man en sån kur, för att sedan börjar äta som förut igen så riskerar man att hamna där man var från början, säger Ola.

– Det finns flera teorier att det ska förbättra hälsan och i vissa aspekter kan det vara positivt, men då finns det bättre långsiktiga förändringar att ta till, säger han.

Är det farligt att vattenfasta?

Det finns faktiskt risker som följer med den urgamla metoden. Du kan bland annat få vitaminbrist, brist på tiamin och problem med vattenbalans, som i vissa fall kan vara livshotande.

– Man riskerar att förlora muskler, sen riskerar du till viss del att få någon typ av mineral- och vitaminbrist. Vilket inte är positivt, särskilt om du upprepar det här flera gånger. Det är inte bara möjliga hälsofrämjande effekter, utan det finns också negativa saker, säger Ola Wallengren.

– I värsta fall kan man få brist på viktiga ämnen såsom fosfat, magnesium, kalium och tiamin. Sen när man börjar äta igen så får man rubbningar i vattenbalansen som i värsta fall kan ge en hjärtproblem som kan vara livshotande. Den här risken kan minimeras om man trappar sakta upp med att äta när man är klar med vattenfastan, säger han.

Vattenfasta kan dessutom vara extra farligt för de som är smala eller sjuka. Då bör personen vara försiktig med att fasta en längre period.

– För någon som är smal så är det nog inte säkert att vattenfasta en längre tid. Om vi tittar på de som hungerstrejkar, de som är i normalvikt kanske bara klarar sig i 70 dagar. Att hålla på att fasta i 30 dagar eller mer som smal, eller om man har någon sjukdom, det är inte helt ofarligt. Men för de allra flesta som är friska så är det nog relativt ofarligt.

Utforska Wellness

Om skribenten