Silvervatten – trendigt men kan vara farligt

 • Liisa Aus
Publisert:

Supermedel – eller megabluff?

Som en effekt av pandemin har “silvervatten” fått ett uppsving – igen.

– Men i Sverige är det förbjudet som läkemedel, säger Martin Burman på Läkemedelsverket.

Debatten kring “silvervatten” – eller kolloidalt silver som det heter – har pågått i decennier. Kanske redan sedan 1800-talet då man kom på att silverjoner kunde lösas ut ur rent vatten med hjälp av elektricitet.

Det sägs att Hippokrates redan 400 år före Kristus strödde silverpulver i infekterade sår för att de skulle läka snabbare.

Bakteriedödande förmåga

Om det hjälpte, vet vi inte riktigt i dag – men vi vet att grundämnet silver har en bakteriedödande förmåga.

– I dag säljs kolloidalt silver som desinfektionsmedel för att döda bakterier och det kräver inte ett godkännande av en myndighet. Men det får absolut inte säljas som läkemedel, säger Martin Burman som är tillsynsutredare för läkemedel på Läkemedelsverket.

Anledningen är att det inte finns tillförlitliga vetenskapliga studier som verkligen bevisar att “silvervatten” kan bota sjukdomar. Genom tiderna har kollodialt silver marknadsförts som botemedel mot cancer, vinterkräksjuka och ebola. Och nu senast skulle det göra att man blev mer resistent mot att bli smittad av Covid-19.

Martin Burman är tillsynsutredare för läkemedel på Läkemedelsverket.

– Det är en lång process för att få ett preparat att bli godkänt som läkemedel. Man måste bland annat ha gjort kliniska studier som visar att det fungerar och ansöka om ett läkemedelsgodkännande – och tillverkarna av “läkemedel” eller kosttillskott som innehåller kolloidalt silver hittills inte skickat in en sådan ansökan, säger Martin Burman.

Förbjudet med botande marknadsföring

Det är inte bara i Sverige “silvervatten” är förbjudet att sälja med botande marknadsföring. Förbudet gäller i hela EU – men det finns en stor grupp som hävdar motsatsen och menar att både historien och deras egna upplevelser visar att det funkar. Under pandemin har frågan livligt diskuterats i olika alternativgrupper på nätet. “Jag har druckit silvervatten varje dag och klarade mig igenom pandemin utan att bli sjuk”, skriver en av medlemmarna på forumet.

Problemet med kolloidalt silver och dess eventuella hälsoeffekter är att det i modern tid inte gjorts tillräckligt många och långa studier på hur det påverkar människor. Läkemedelsföretagen vill inte satsa pengar på ett medel som ger “för liten effekt för pengarna” och därmed blir heller inga studier gjorda.

Tron på silvervatten är farlig

Det närmaste svenska forskare hittills har kommit, är en studie på Karolinska institutet där man utsatte odlade lungceller för silverpartiklar och såg att detta skadade cellernas DNA. Men detta gjordes i en steril miljö och kan inte riktigt översättas till en människa.

Att ett ämne kan döda virus eller bakterier på en diskbänk eller i ett glas vatten betyder inte att det kan bota infektioner i kroppen. Kroppen är ett komplext system och det är därför Donalds Trumps spekulationer 2020 att man kan behandla coronainfektioner med ”disinfectants” upprörde läkarkåren. 

Så hälsoriskerna med “silvervatten” är ganska oklara. Och just därför har myndigheter i de flesta länder i världen förbjudit företag att sälja kolloidalt silver som läkemedel med botande effekt.

– Bara tron på att det fungerar kan ju vara farlig. Om du tror att “silvervatten” dödar dina corona-bakterier finns ju risken att du både lurar dig själv och smittar andra i onödan, säger Martin Burman.

Det här är kolloidalt silver:

Kolloidalt silver (även kallat silvervatten) är silver i väldigt finfördelad metallisk form som flyter runt i en lösning. Silverjonerna innehåller ämnen som dödar eller förhindrar förökning av mikroorganismer, exempelvis svamp eller bakterier. Att till exempel rengöra ytor med hjälp av kolloidalt silver är effektivt. 

Påstådda positiva hälsoeffekter:

Producenter av silvervatten menar att silver kan ha goda utvärtes effekter, som att minska smärta och påskynda sårläkning. Dessutom ska lösningen ha blödningsstoppande förmåga, stärka immunförsvaret och samtidigt rensa kroppen på bakterier, svampar och virus. 

Påstådda negativa hälsoeffekter:

Enligt Livsmedelsverket kan kolloidalt silver ha skadliga hälsorisker. Bland annat kan nanopartiklar förändra eller påverka celler. Huden riskerar också att missfärgas vid långvarigt användande och silvervattnet kan bidra till en ökad antibiotikaresistens.

Så säger reglerna:

Kolloidalt silver får inte ingå i kosttillskott. Sådana produkter marknadsförs och säljs dock numera som "vattenreningsprodukt" av samma företag som tidigare sålde det som kosttillskott. Det är kemikalieinspektionen som ansvarar för kontrollen av vattenreningsprodukter och därmed även av kolloidalt silver. Livsmedelsverket bestämmer över vad vår mat får - och inte får - innehålla, och Läkemedelsverket avgör vilka preparat som får säljas som botande, lindrande eller förebyggande mediciner.

Det krävs för ett godkännande:

Den som först kan få godkänt för en nytt medicinskt användningsområde för kolloidalt silver och får ett läkemedelsgodkännande för detta får också upp till 12 års ”indikationsskydd”. Det betyder att även om substansen är känd sedan tidigare får ingen annan ansöka om läkemedelsgodkännande för denna indikation under denna tid. En rimlig förklaring till att ingen inom EU eller USA ansökt om godkännande för behandling med kolloidalt silver mot någon sjukdom är troligen att en hälsoeffekt inte går att påvisa.

Naturliga vitaminer

Tukan förlag

Naturliga vitaminer

199,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. KOST

  Så får du i dig rätt mängd jod

 2. HÄLSOKOST

  Kostexperten om 5 vanliga misstag vi gör med maten

 3. KOST

  Därför behöver du inte oroa dig över aspartam i lightläsk

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Liisa Aus