Kost

Kombucha och andra hälsodrycker – så nyttiga är de

 • Liisa Aus
Publisert:
Foto: Carl Thorborg

Det ska vara enkelt att vara nyttig. Dietisten Anna Ottosson har skrivit flera böcker om hälsa och mat och dryck.

Kombucha, guldmjölk, smoothies, kokosvatten.

Hälsodrycks-trenden är här för att stanna, men hur nyttigt är det egentligen?

– Det är ett enkelt och snabbt sätt att påverka sin hälsa – om man använder rätt ingredienser, säger dietisten Anna Ottosson.

Det började lite försiktigt med olika smoothies och shots. Vi mixade, trixade och komponerade gröna, röda och gula drycker och kände oss nyttiga. Sedan fullkomligt exploderade marknaden av olika hälsodrycker. I Sverige har vi nu senast anammat kombuchan, medan man i USA har gått över till nästa stora trend; buljongen.

– Hälsodrycker av olika slag är en trend som är här för att stanna. Det är enkelt, gott och man kan använda sig av olika drycker för olika dagar; beroende på vad man vill uppnå, säger Anna Ottosson, som är legitimerad dietist och författare.

Inte heller Anna hänger med i alla nya hälsodrycks-trender som kommer och går. Hennes generella råd är köpa färska råvaror och själv mixa ihop sin personliga hälsodryck. Men det finns också en mängd olika produkter att köpa både i hälsokostbutiker, i vanliga livsmedelsaffärer och på nätet. Men det gäller att ha koll på innehållsförteckningen. Allt som säljs som hälsosamt är inte sant.

– Nu är det ju oftast en hälsomedveten grupp som köper dryckerna, men det är förstås kvalitén som är avgörande för hur det påverkar hälsan. Man får läsa innehållsförteckningen och se hur stort är grönsaksinnehållet är, om det innehåller mycket socker eller om det finns några tillsatser.

Foto: Pressbild

Utbudet av olika hälsodrycker är stort och vill man ha någon effekt, är det bra att kolla innehållslistan. En del är bra – annat bara gott, menar dietisten Anna Ottosson.

Annas enklaste tips för nybörjaren är att alltid köra en smoothie till frukost. På det sättet kan man enkelt få sig dagsbehovet av till exempel grönsaker.

– Det är också ett perfekt mellanmål efter skolan och bara man lär sig grunderna kan man experimentera sig fram. En ren grönsaksdryck kan toppas med lite frukt för att få sötman – och plötsligt är det inte ett dugg svårt att få hela familjen att älska spenat, säger Anna.

Sedan ska man komma ihåg att många hälsodrycker styrs av tillfälliga trender. Det som är “inne” idag kan vara ute i morgon. Lär dig istället vad just du och din kropp behöver för att må bra – och drick därefter. 

– Mat och dryck är ju på olika sätt en väldigt kraftfull metod att påverka hälsan. Därför är det bra att ta reda på vad man personligen behöver stärka och sedan rätta sig efter det. En del av hälsodryckerna är som medicin – andra mest bara goda, säger Anna.

Däremot är det bra att ha lite koll på de olika benämningarna på de vanligaste hälsodryckerna. 

Wellness shop

Här har vi listat gamla och nya hälsodrycker. Testa – och ta reda på vad din kropp behöver för att må bra.

Trenddrycker att ha koll på:

Detoxvatten

Är helt enkelt smaksatt vatten. Du blandar grönsaker eller frukt med vanligt vatten och låter det stå minst åtta timmar i kylen innan du dricker. Råvarorna frigör hälsosamma ämnen som du då får i dig på ett enkelt sätt. 

Bra för: Matsmältning och mot uppsvullen mage. Du får in dig mycket vatten på ett roligare sätt.

Exklusivt te

Både det kinesiska svarta fermenterade pu-erh-teet och det japanska gröna matcha-teet är populära. Framställningen är avancerad och man ska också tillreda teerna på lite annorlunda sätt. Innehåller mycket näring och antioxidanter. 

Bra för: Viktminskning och sänkta kolestorolvärden. Skärper sinnet. VIktigt att kolla att det är riktiga produkter.

Proffee

En blandning av kaffe och proteinpulver. Kan drickas varm eller kall. Innehåller förstås stora mängder protein och koffein och tänkt att drickas som mellanmål eller efter träning. 

Bra för: Återhämtning och att för behålla muskelmassa efter träning.

Kombucha

Fermenterad tedryck där den så kallade scobyn - en geléliknande jäst- och bakteriekultur - är grunden för nyttigheterna. Den omvandlar sockret i teet till olika hälsosamma ämnen, framförallt olika syror. Kan drickas som måltidsdryck.

Bra för: Att slippa inflammationer i mag- och tarmkanalen.

Kombucha

Wellness shop

Cascara

Görs av fruktköttet från kaffeträdets röda, körsbärsliknande bär. Vanligt kaffe görs ju på själva kärnorna - eller kaffebönorna som man kallar dem. Smakar dock som te. Innehåller mycket antioxidanter och polyfenoler.

Bra för: Kan förebygga hjärtsjukdomar.

Chaga

En svamp som växer på björkens stam och är mer känd som sprängsticka. Torkas eller kokas och dricks som te. Urgammal medicinalväxt full av antioxidanter.

Bra för: Skydd mot infektioner och inflammationer samt för att stabilisera blodsockret.

Guldmjölk

En pasta av gurkmeja och ingefära som man blandar ut med lämplig mjölkdryck eller vatten. Innehåller antiinflammatoriska ingredienser.

Bra för: Immunförsvaret, en ökad förbränning och detox för levern.

Buljong

Gammal tradition som fått nytt liv. Koka gärna buljongen själv på kött, fisk eller grönsaker. Innehåller aminosyror, näringsämnen och protein.

Bra för: Orolig mage och för bättre sömn.

Smoothie

Här handlar det om vad du blandar. En nyttig grön smoothie ska inte innehålla mjölkprodukter. För dubbel effekt kan du tillsätta mandel- eller kokosmjölk. Röda och gula smoothies med bär och frukt innehåller antioxidanter. 

Bra för: Allt möjligt, beroende på innehållet.

Wellness shop

Kokosvatten

En av de bästa törstsläckarna med få kalorier. Innehåller mycket mineraler och kalium och har en tendens att dämpa suget efter sött eftersom den också innehåller lite fruktsocker.

Bra för: Vätskebalansering, tar bort sötsug.

Shots

Koncentrerad dryck gjord på grönsaker, frukt, bär eller kryddor. I regel tar man en shot om dagen för att flytta på med energi och vitaminer.

Bra för: Ett starkare immunförsvar.

Rödbetsjuice

Rödbetor innehåller bland annt B-vitaminet folat och ämnet nitrat som i sin tur verkar förebygga hjärtsjukdomar eftersom det syresätter blodet. Elitidrottare dricker ofta rödbetsjuice för att påverka prestationsförmågan.

Bra för: Sänkt blodtryck, högre uthållighet.

Wellness shop

Läs mer

 1. HÄLSA

  Så belönar du hjärnan – utan alkohol

 2. KOSTTILLSKOTT

  Så vet du om du behöver kosttillskott

 3. HÄLSA

  Hormonspecialen – här är alla avsnitt av podden

Text
 • Liisa Aus 

Mer på Wellness

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Skönhetsprodukterna att hålla koll på i vår

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Löparskor: 7 tips för alla löpstilar

HUDVÅRD

Plocka fram solkrämen – så skyddar du dig mot solen

HÄLSA

Revolutionskvarten: ”Vikt handlar om att ta ansvar för sin egen hälsa”

HÄLSA

Hormonspecialen – Här är alla avsnitt av podden

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Bästa hårinpackningarna för friskt och glansigt hår

HÄLSA

Så belönar du hjärnan – utan alkohol

STRESS

Pulsträning är ingen mirakelkur för hälsan

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Dagkrämer med SPF - 7 bra tips

HÅR

Borsta med speciella tekniken och stärk håret

STYRKETRÄNING

Träna rumpan med ett träningsband och en bänk

MEDITATION

Hälsoutmaningen: Gör detta en gång i veckan

MENTAL HÄLSA

Träna upp ditt fokus med tydliga rörelser