Därför ska du inte köpa vätskeersättning – trots hetta och baksmälla

Publisert:

Att ta en brustablett för att lindra baksmällan eller få i sig extra vätska en varm sommardag är inte ovanligt.

Men fungerar det verkligen?

Experterna reder ut allt du behöver veta om vätskeersättning och risken med att köpa det.

Vätskeersättning, oral rehydration solution, säljs som brustabletter och har blivit en populär boost. Inte bara under heta sommardagar, utan också för att återställa vätskebalansen i kroppen efter en blöt utekväll.

Men enligt Fanny Nilsson, ST-läkare i internmedicin, är det bara är en myt.

– Vätskeersättning är ett av världens viktigaste läkemedel. Men samtidigt en överanvänd trend, som har uppstått på grund av lyckad marknadsföring från företagen, missförstånd kring hur det ska användas och en ökad hälsooro.

Även Jenny Nyström, professor i njurfysiologi vid Sahlgrenska akademin, tror att trenden med brustabletter beror på okunskap.

– Många tror nog att det ersätter något annat. Man vet inte vad det innehåller och har kanske läst att det rekommenderas i vissa lägen. Men risken är att de som verkligen behöver det inte får tag på det, säger hon.

Vad är vätskeersättning?

Vätskeersättning består av vatten, socker och salterna natrium och kalium. Blandningen används för att stabilisera vätskebalansen i kroppen.

Vem behöver vätskeersättning?

Den som på grund av sjukdom inte kan få i sig tillräckligt med salt och vatten på naturlig väg kan behöva ta vätskeersättning.

Enligt Jenny Nyström kan det till exempel vara små barn med magsjuka eller äldre med hjärt- kärlsjukdom som är trötta eller har dålig aptit.

– Då är vätskebalansen i kroppen livsavgörande. Det är oerhört viktigt att blodet har rätt innehåll av salt och vatten, för det är det som gör att både hjärtat och våra celler fungerar som de ska, säger hon.

Fanny Nilsson förklarar att blandningen är framtagen och studerad för kraftiga diarréer och därför räddar livet på många små barn som tidigare dog i diarrésjukdomar.

– Vid kraftiga diarréer kan man snabbt förlora mycket vätska och salter. Det behöver man ersätta genom att äta och dricka. Men om tarmslemhinnan är infekterad utsöndrar den en massa vätska. Och om man samtidigt kräks, eller har svårt att få i sig vätskan i samma takt som man förlorar den, är behandlingen livräddande. Därför är den med på WHO:s lista över de mest viktiga läkemedlen i världen.

Jenny Nyström
Jenny Nyström

När ska man ta vätskeersättning?

Du behöver bara ta vätskeersättning om du är sjuk eller har väldigt svårt att få i dig det salt och vatten som du behöver för att kroppen ska må bra.

– Det är något man använder när man inte är säker på att man ska få i sig den vätska, salt och näring som kroppen behöver. Även om den kan göra mirakel för de som behöver den utgörs innehållet av samma saker som vi får i oss genom att äta och dricka, säger Jenny Nyström.

Hon förklarar att vi får i oss det vi behöver genom vanligt vatten och en balanserad kost. Detta eftersom systemen i kroppen automatiskt hjälper till med att återställa vätskebalansen och saltkoncentrationen.

– Socker, natrium och kalium finns i princip i all mat, och så länge man äter får man i sig det man behöver, säger Fanny Nilsson.

Hjälper vätskeersättning mot bakfylla?

Både Jenny Nyström och Fanny Nilsson är överens om att en frisk person inte behöver ta vätskeersättning, även om denne är bakfull.

– Är man bakis kan man lägga pengarna på något gott att äta, och dricka ordentligt med vatten istället. Om man till exempel äter en pizza och sköljer ner den med resorb har man bara fått i sig lite extra salter och socker genom ett dyrare vatten. Allt finns ju redan i pizzan, säger Fanny Nilsson.

Jenny Nyström är inne på samma spår.

– Om du äter något salt och dricker vatten har det samma effekt. Du kommer inte att bli mindre bakfull för att du tar vätskeersättning.

Hon vill också rekommendera att dricka så lite alkohol som möjligt när det är väldigt varmt.

– Alkoholen förstör en del av kroppens signalsystem som styr kroppens vätskebalans, eftersom det blockerar frisättningen av ett ämne som styr hur njurarna reglerar urinvolymen. Trots att vi behöver spara på vatten, leder alkoholintag till att vi istället kissar ut stora urinvolymer. Detta leder till att vi blir uttorkade och får huvudvärk. Så det bästa är att dra ner på mängden alkohol, eller att verkligen se till att dricka vatten samtidigt och efteråt.

Behöver vi vätskeersättning under varma dagar?

– Att äta vanlig mat och dricka vatten fungerar utmärkt. Tarmen tar upp det som kroppen behöver och njuren utsöndrar överflödigt salt, säger Fanny Nilsson.

Det finns alltså ingen anledning att dricka vätskeersättning på grund av värme. Däremot är det viktigt att dricka extra mycket vatten under varma dagar.

– Normalt sett behöver man inte gå runt med en vattenflaska. Men just när det är varmt och man svettas mycket ska man fylla på med vatten och dricka kontinuerligt under dagen. Vänta inte tills du får huvudvärk, för då är vätskebalansen redan dålig, säger Jenny Nyström.

Hon vill uppmana den som tränar mycket eller ska ge sig ut på en utflykt en varm dag att inte snåla med varken mat eller vatten. Svett består till största delen av vatten men som alla vet innehåller svett också salt. Därför behöver man ersätta både vätska och salt som man förlorar i värmen.

Så kontrollerar du din vätskebalans

Jenny Nyströms tips:

  • Om du går på toaletten ungefär lika ofta som du brukar, och om urinen är ljusgul och har en relativt stor volym, då har du bra vätskebalans.
  • Men om du sällan går på toaletten och har en liten urinvolym som är mörkt färgad, då är det dags att dricka mer vatten.

Därför ska du inte bunkra resorb

Risken med att köpa på sig mycket vätskeersättning är att de som verkligen behöver det inte kan få tag på det.

– Den förra mycket varma sommaren tog vätskeersättningen slut på apoteken. Det gör att vi har svårare att behandla sköra patienter som kan vara i riktigt behov, säger Fanny Nilsson.

– Jag tycker inte att man behöver ha resorb hemma om man är frisk i övrigt, säger Jenny Nyström.

Om du skulle få ett behov av vätskeersättning kan du blanda din egen. Jenny Nyström säger att det är enkelt.

– Men det kanske inte är lika enkelt om man är gammal eller sjuk. Även för små barn är det avgörande att innehållet i vätskeersättningen har rätt mängder. Men för vuxna friska personer spelar det inte så stor roll, då reglerar njurarna själva och gör sig av med det salt och vatten som är överflödigt för kroppen.

Så gör du egen vätskeersättning

Om du vill göra din egen vätskeersättning kan du enkelt blanda vatten, salt och socker.

– Koka upp vattnet och blanda i socker och salt. Se till att blandningen har löst sig och har svalnat innan du dricker.. Om du tycker att det smakar konstigt kan du tillsätta lite koncentrerad juice eller saft, säger Jenny Nyström.

Recept enligt 1177:

  • 1 liter vatten
  • 6 strukna teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter).
  • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.