
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Äppelcidervinäger stabiliserar blodsockret och stimulerar ämnesomsättningen. Dessutom är det en populär huskur mot akne och för ett välmående hår.
– Att prova att konsumera mer vinäger är inte farligt och det kan ge väldigt bra effekter, säger Elin Östman, forskare vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet.
Äppelcidervinäger är på mångas läppar. Inte bara pratar allt fler svenskar om det. Många har också en vana av att ta ett shotglas av den syrliga drycken inför en måltid, eller blanda ut några centiliter i ett vattenglas på morgonen.
Men vilka är egentligen hälsoeffekterna? Vad säger forskningen? Och finns det några bieffekter eller baksidor med äppelcidervinäger?
Äppelcidervinäger (ibland förkortat ACV eller ÄCV) är en ättika som är gjord på jäst äppeljuice. Det är alltså en fermenterad dryck (som exempelvis kombucha) vilken innehåller bakterier som är bra för hälsan. Utöver bakterier innehåller ÄCV också en hel del ättiksyra, vilket har visat sig ha effekter på både mättnadskänsla och blodsockernivån.
Lunds Universitet har tidigare forskat på området. I en studie konstaterades att fördelen med att dricka vinäger är att just ättiksyran ser till att maten hålls kvar i magsäcken längre. Det betyder att man håller sig mätt längre och att blodsockret höjs långsammare.
– Det fungerar med ättiksyran specifikt, säger Elin Östman, en av forskarna bakom studien.
– Jämför man med till exempel mjölksyra, som finns i surdegsbröd, har den andra effekter.
Samtidigt har andra studier visat att effekterna är relativt blygsamma och överlag anses forskningen vara otillräcklig för att med bestämdhet konstatera äppelcidervinägerns positiva effekter. Dessutom är det ättiksyran som sägs ha effekterna på mättnadskänslan och blodsockret – och ättiksyra hittas i flera andra vinägersorter, inte bara i äppelcidersvarianten.
Hälsoeffekterna av en jämn blodsockerkurva är dock många. Då drabbas man inte lika ofta av sötsug eller vad vissa skulle kalla ”panikhunger”.
För människor som vill gå ner i vikt kan äppelcidervinäger alltså vara ett bra verktyg. Med det sagt är det oklart om just äppelcidervinäger har effekter som skiljer sig åt från andra typer av vinäger i den aspekten.
ANNONS
Beställ äppelcidervinäger direkt med snabb leverans från Happy Green
Happy Green (Extern länk)
I ett tidevarv där var och annan produkt beskrivs som ”helande mirakelprodukter” på diverse sidor finns det således många andra påstådda hälsoeffekter med äppelcidervinäger.
Det hävdas att äppelcidervinäger kan stimulera ämnesomsättningen och vara milt utrensande. Ibland påstås det även att det kan förbättra lymfsystemets funktion, vilket ska göra att blodet renas från substanser som inte behövs, samt att det påverkar blodtrycket i en positiv riktning. Som sagt finns det dock inget stöd i forskningen för detta. Åtminstone inte ännu.
Med det sagt vill forskaren Elin Östman ändå inte utesluta att äppelcidervinäger kan ha de här effekterna.
– Allt hänger ihop. Blodsockerreglering är en central del av ämnesomsättningen. Lyckas man stabilisera blodsockret har det flera positiva följdeffekter, säger Elin Östman och fortsätter:
– Jag representerar forskning och vetenskap. Men jag inser också att man måste ha med sig ett mått av individualisering i hur vi provar olika saker. Visst kan det vara farligt att gå på extrema koster, där man till exempel kan ha en näringsbrist innan man vet ordet av. Men att prova att konsumera mer vinäger eller att äta mer blåbär är inte farligt och det kan ge väldigt bra effekter.
Olika människor kan reagera på olika sätt på samma livsmedel och äppelcidervinäger är förstås inget undantag.
Men med tanke på den låga risken för bieffekter, och den höga chansen för positiva effekter, är äppelcidervinäger värt att prova för de allra flesta, menar Elin Östman.
– Ur mitt perspektiv är det väldigt bra för just blodsockret. Om man blandar ut det med vatten och dricker inför en måltid är det en jättebra strategi. Vi gjorde två studier där vi provade att doppa vitt bröd i en vinägerblanding och det framgick tydligt att brödet bröts ned långsammare och stannade kvar längre i matsäcken.
– Så om man äter en pizzasallad innan den där pizzan kommer kolhydraterna ut långsammare. Och det är det vi strävar efter: Ett jämnare blodsocker.
En populär huskur gör gällande att ÄCV ska hjälpa mot dålig andedräkt. Åter igen saknas forskningsstudier på området - och faktiskt finns det anledningar till att man borde låta bli att gurgla äppelcidervinäger.
Det låga pH-värdet gör nämligen att det kan skada tandemaljen. Sura drycker överlag kan leda till tanderosion ifall de dricks varje dag.
Utöver eventuella skador på tandemaljen kan det låga pH-värdet och surheten ha en negativ påverkan på en känslig eller irriterad mage. Har man magsår bör man därför helst undvika ÄCV.
Även utan besvär kan en överkonsumtion orsaka skador på mag-tarmkanalen. Att ta mer än 30 milliliter äppelcidervinäger uppdelat på två gånger per dag är inte att rekommendera.
Andra biverkningar kan vara diarré, sura uppstötningar och uppblåst mage.
Äppelcidervinäger används inte bara för dess interna effekter på oss människor. Det ryktas att självaste Cleopatra använde det för att kunna bibehålla sin fantastiska hy. I moderna tider är det inte helt ovanligt att det används i sann huskursanda när folk vill göra sig av med akne.
Åter igen saknas tillräckligt med forskning för att verkligen konstatera effekterna. De få studier som har gjorts visar att ÄCV som appliceras på akne-skadad hud faktiskt kan hjälpa. Det kallas då ”kemisk peeling” när syrorna i vinägern hjälper till att skala bort det yttersta lagret av skadad hud och främjar sedan en hälsosam återväxt.
– Det låter mycket rimligt då det finns flera antimikrobiella egenskaper, kommenterar Elin Östman.
Samtidigt är det just frätande på huden om det används outspätt. Om man vill prova denna huskur bör man därför använda en liten del vinäger som späs ut med vatten innan det appliceras på huden. Har man känslig eller torr hy bör det helt undvikas.
Många använder ÄCV för att stärka sitt hår och för att bli av med mjäll.
Rent forskningsmässigt är det faktiskt bevisat att vinägern kan balansera pH-värdet i håret, vilket många schampon inte ens gör. Detta kan leda till ett starkare, jämnare och mer skinande hår.
Även dess antimikrobiella egenskaper är vetenskapligt bevisade. Det går alltså att säga att olika hårbottenproblem som svamp eller bakterier kan åtgärdas med äppelcidervinäger. Mot en kliande hårbotten kan denna huskur fungera. Däremot saknas det forskning på om det faktiskt hjälper mot mjäll, vilket vissa påstår.
ANNONS
Beställ äppelcidervinäger direkt med snabb leverans från Happy Green
Happy Green (Extern länk)
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?