Därför behöver du inte oroa dig över aspartam i lightläsk

Publisert:

”Man kan få cancer av aspartam i lightläsk”. Näringsfysiologen reder ut myten om sötningsmedlet en gång för alla.

– Nej, det kan inte ge cancer i de mängder som är rekommenderat att man intar, säger Ingrid Larsson.

Myten om aspartam har följt med oss länge. Aspartam är ett sötningsmedel som förekommer i just lightläsk och det har blivit världens mest undersökta livsmedelstillsats. Den stora diskussionen om cancer och aspartam började någonstans med en råttstudie i Italien år 2005. Råttorna fick stora mängder aspartam och till slut fick de cancer.

– Den här diskussionen pågår hela tiden, att aspartam är farligt, att det ger cancer. När man säger det så hänvisar man till den italienska råttstudien. Men där gav man råttorna aspartam motsvarande 200 liter läsk per dag. Det missar man i debatten, säger Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Att dricka 200 liter per dag av någon typ av vätska är förstås inte fysiskt möjligt. Rekommendationerna för maximalt intag av aspartam per dag ligger runt fyra liter läsk för en vuxen. För barn finns inga rekommendationer eftersom de generellt rekommenderas att dricka vatten och inte söta drycker.

Så aspartam kan inte ge cancer?

– Nej, det kan inte ge cancer i de mängder som är rekommenderat att man intar. Det har forskning visat. Man kan jämföra de studier som Europas motsvarighet till livsmedelsverket har baserat sina slutsatser om aspartam med de studier man gör för blivande läkemedel. Det tar ungefär tio års tid att gå från en substans på en laboratoriebänk till att det kommer ut som en färdigtestad produkt. Så det är inte bara att man tycker att det här funkar. Det testas först i laboratoriet, sen på djur och sist på människor.

Vad är aspartam ens?

– Aspartam är två aminosyror, asparaginsyra och fenylalanin. Alltså minsta beståndsdelen av protein. Dem har man kopplat ihop och när man kopplade ihop dem såg man att det blev en söt smak. Aspartamet är 200 gånger sötare än vanligt socker, det vill säga att det krävs otroligt små mängder av aspartam för att få den söta smaken. Amonisyrorna som ingår i aspartam finns även i mejeriprodukter och i kött som kyckling så det här är inga konstiga saker. När vi dricker lightläsk hanterar kroppen aspartamet på samma sätt som vilka aminosyror som helst.

Varför tror du att det har blivit så mycket diskussion kring just aspartam?

– Det är svårt att säga varför det blivit så med just det här sötningsmedlet men det man inte ser och som smakar sött, har man en större oro för. En halvkilos chipspåse ser man, man tycker att det är gott och förgyller fredagsmyset så man är mindre orolig för effekten av den jämfört med aspartam.

Men är det hälsosamt med aspartam?

– Man kan inte säga att sötningsmedel är hälsosamt men man kan heller inte säga att det är ohälsosamt. Det är ett medel för att ersätta socker. Du får tänka på vad det är du inte dricker när du dricker lightläsk. Är sockersötade drycker hälsosamt? Nej, det har vi väldigt goda forskningsbelägg för att det inte är. Det har faktiskt visat sig i studier att lightläsk börjar bli en markör för hälsosamma matvanor. De som dricker lightläsk väljer i större grad grönsaker och fullkorn så det är en medveten handling.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.